in , ,

Filem SAYAP SAYAP PATAH Adaptasi Kisah Benar Lakonan Nicholas Saputra

Filem lakonan Nicholas Saputra dan Ariel Tatum ini adalah dari adaptasi kisah benar mengenai kekecohan di penjara Jakarta! Wajib Tonton gais!

Filem lakonan Nicholas Saputra dan Ariel Tatum yang ini ditayangkan sejak 18 Ogos 2022 yang lalu di Indonesia. Agak mengejutkan, sepanjang ditayangkan, lebih 2 juta penonton di republik itu dengan kutipan tiket sekitar RM40 juta.

Penulis Denny Siregar, selaku produser eksekutif filem ini, berharap supaya tragedi tersebut tetap diingat sebagai sejarah. Filem ini melibatkan Monty Tiwa, Eric Tiwa, dan Alim Sudio sebagai penulis serta mempertemukan kembali Rudi Soedjarwo dan Nicholas Saputra setelah film Ada Apa dengan Cinta? (2002).

Kepada yang belum berkesempatan menonton, filem SAYAP-SAYAP PATAH digarap daripada tragedi berdarah yang berlaku di Lokap Mako Brimop, Kota Depok, Indonesia pada 2018 apabila sekumpulan tahanan penggganas bangkit merusuh.

Dalam kejadian yang menggemparkan itu, pertempuran hebat tercetus dan seramai 5 anggota polis Densus 88 dibunuh dengan kejam.

Filem Sayap Sayap Patah Adaptasi Kisah Benar Lakonan Nicholas Saputra

Sinopsis Sayap Sayap Patah

Sayap Sayap Patah adalah filem aksi dan romantik yang mengisahkan kisah cinta pasangan suami isteri yang merupakan anggota keselamatan dalam pasukan khas Densus 88 dan Nani. Kerjaya Aji yang selalu berada di barisan hadapan dalam membenteras pengganas membuat Nani yang sarat hamil anak pertama sentiasa dalam kebimbangan. 

Cabaran getir menjaga keamanan tetap diteruskan demi untuk mempertahankan negara termasuklah untuk bersama isteri dan keluarga tercinta. 

Ketika tayangan di Indonesia Ogos lalu, filem ini berjaya mengutip sebanyak RM40 Juta dan mendapat pelbagai komen dan kritikan yang positif daripada penonton.

Nicholas melakonkan watak Adji salah seorang anggota Densus 88 yang juga suami kepada Nani (Ariel Tatum). 

Turut membintangi filem ini adalah rapper terkenal Indonesia Iwa K serta dibantu dengan cemerlang oleh Popi Sovia, Ariyo Wahab, Edward Akbar, Dewi Irawan, Revaldo dan ramai lagi.

Amir Masdi turut berbangga dipilih menyanyikan Soundtrack Filem “Sayap Sayap Patah” dan menyanyi kan Lagu “Ku Tunggu Senyuman Mu”. Anda boleh menonton nyanyian beliau di sini!

Filem Sayap Sayap Patah akan mula ditayangkan di semua pawagam Malaysia bermula 13 Oktober 2022.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Lee Minho

Lee Minho & Siti Nurhaliza Meriahkan Konsert Ulangtahun CUCKOO

Alena Murang

Penyanyi Alena Murang Bakal Jelajah Taiwan Pada Bulan Oktober Ini