in ,

Penyair Ninot Aziz Bakal Cipta Sejarah, Puisi Bakal Diterbangkan Ke Bulan

Tahniah! Sebuah puisi oleh Ninot Aziz telah diterima untuk diterbitkan dalam The Polaris Trilogy dan bakal diterbangkan ke bulan!

Pengarang-penyair Malaysia Ninot Aziz akan menyumbangkan tiga puisi sebagai sebahagian daripada projek antologi puisi global yang akan dihantar ke bulan pada 2024.

Antologi dunia ini akan diterbitkan di Bumi oleh penerbit AS Brick Street Poetry Inc. pada tahun 2023. Antologi itu, yang mengandungi puisi dari setiap benua, akan dihantar ke Bulan untuk menjadi sebahagian daripada Lunar Codex dalam penerbangan NASA akan datang.

Puisi Ninot telah dipilih oleh Brick Street Poetry Inc, sebuah pertubuhan sastera bukan berasaskan keuntungan yang berpangkalan di AS, yang akan menerbitkan tiga jilid antologi bertajuk The Polaris Trilogy. Ia akan dilancarkan dalam kapsul masa di atas penerbangan Space X yang dijadualkan berlepas ke South Pole of the Earth’s Moon pada 2024.

Brick Street menerbitkan Jurnal Puisi Tipton dan penerbitan lain yang menghubungkan penyair di seluruh dunia.

“Awal tahun ini saya telah menghantar puisi yang ditulis khas bertemakan kelestarian, bulan dan buruj untuk dipertimbangkan untuk dihantar ke bulan di bawah projek Lunar Codex,” kata Ninot, 57, mengenai antologi puisi itu.

“Sementara puisi saya Quand Je Suis Avec Toi, The Final Frontier dan To Be Human sudah pun menjadi sebahagian daripada antologi yang dipilih ke bulan, Pesanan Muktamad: Dari Mentari. Purnama. Kejora. adalah penyerahan peribadi untuk pertimbangan,” tambahnya.

Pesanan Muktamad: Dari Mentari. Purnama. Kejora., puisi Bahasa Malaysia, juga akan diterbitkan dalam majalah Trilogi Polaris – Edisi Bumi awal tahun depan.

“Saya gembira! Pertama, puisi Malaysia dalam Bahasa Melayu akan menyertai karya terpilih ke bulan. Kedua, selain Hikayat (siri kisah warisan Malaysia yang terkenal), puisi saya juga mendapat pendedahan antarabangsa selepas bertahun-tahun,” kata Ninot, yang suka menyusun koleksi puisinya (dalam bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia dan Perancis) pada masa hadapan.

Sebagai penyokong budaya, beliau juga kerap memberi ceramah di universiti, sekolah dan festival kesenian/sastera tentang kepentingan memelihara dan mempromosikan legenda Kepulauan Melayu dan penceritaan rakyat. Ciri utama buku Ninot ialah ilustrasi dan cerita yang direka dengan baik yang membantu pembaca membayangkan dunia lama yang hampir di ambang kepupusan.

Antologi Polaris adalah sebahagian daripada The Lunar Codex, arkib seni kontemporari, buku, muzik, puisi dan filem, yang dilancarkan melalui rakan kongsi Artemis NASA ke bulan.

Puisi Ninot akan dipaparkan dalam antologi Polaris kedua, disunting oleh Joyce Brinkman (Penyair sulung Indiana), yang akan merangkumi karya dari Asia, Amerika Utara dan Tengah dengan tema “Bintang, Matahari, dan Bulan”.

Tahun depan juga akan menjadi tahun yang sibuk untuk Ninot dalam bidang penerbitan, terutamanya dengan kerja-kerja kerjasamanya bersama pengarang dan penerbit antarabangsa.

“Buku saya seterusnya Lipu Lara Dunia Naga (Tales Of Dragons And Serpents From The East And The West) ialah novel grafik, yang merupakan kerjasama dengan penulis dari Malaysia, Indonesia, Itali, Jerman, Mesir, Turkiye dan Georgia. The Hikayat Fandom siri juga akan diterjemahkan ke dalam bahasa Itali pada 2023, manakala novel YA baharu Leyla Wayfarer Of Empires sedang dalam perjalanan,” katanya mengakhiri.

“NASA menghantar instrumen saintifik ke Bulan, melalui pendarat bulan komersial Astrobotic Technologies dan Mesin Intuitif, yang dilancarkan melalui roket komersial yang dibina oleh United Launch Alliance dan SpaceX.

Dan kami penyair – dan artis, novelis, penulis esei, pemuzik, penulis lirik, penulis skrip dan pembuat filem – kami juga akan berada di sana.” Samuel Peralta, Pengasas, The Lunar Codex Toronto, Kanada.

Editor utama Brick Street Poetry, Joyce Brinkman, berkata “Trilogi Polaris ialah petikan panorama puisi di Bumi yang dirakamkan pada tahun 2022. Sungguh menggembirakan untuk mengetahui bahawa seni dan budaya manusia bergabung dengan teknologi dan sains di angkasa dan kami berbesar hati untuk memiliki karya Ninot Aziz puisi di atas kapal.”

“Puisi itu meletakkan seruan mendesak ke langit kerana ia mencela sikap tidak bertanggungjawab terlalu banyak populasi manusia Bumi terhadap bentuk hidupan Bumi yang lain dan Bumi yang menakjubkan itu sendiri. Ia adalah mesej yang perlu didengar di sini, serta memerlukan pertimbangan seperti yang kita lakukan. meneroka seluruh alam semesta yang luar biasa di luar planet kita.”

Lunar Codex ialah sejenis perpustakaan/muzium. Kandungannya akan dibaca oleh angkasawan yang melawat Bulan untuk penerokaan dan sebagai titik perhentian dalam perjalanan ke Marikh. Ia akan dilindungi daripada sinaran untuk dipelihara selama berjuta-juta tahun.

Setiap satu daripada tiga bahagian Trilogi Polaris mempunyai puisi dalam bahasa Ibunda penyairnya yang ditulis daripada inspirasi daripada tiga perkataan yang membantu menceritakan kisah Bumi.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Azwan Ali Dah Lama Tahu Arwah Fiza Mengidap Kanser Tapi Pilih Untuk Diam

Pelakon Christian Oliver Maut Nahas Kapal Terbang Bersama Dua Anak