in ,

Pengarah Filem Budak Kelantan Ambil Cabaran Tattoo Gestapo

Pengarah filem Budak Kelantan Ambil Cabaran Tattoo Gestapo

Mungkin ramai yang tidak mengenali nama Wan Azli Wan Jusoh tetapi ramai yang pernah dengar filem Budak Kelantan yang menimbulkan fenomena pada 2008 kerana memaparkan jujur di layar perak.

Dalam arena teater pula Wan Azli yang mesra dengan panggilan Wae pernah mengarah teater yang kemudiannya dibawa ke filem oleh Nam Ron, Agi Ni Jadi Jjaha’ (2006), Supertui! Dan Transit Kaler Magenta (2006), Cikgu Mizi (2006) dan Asrar (2010) juga Asrar2 (2011).

Wae kini akan memulakan pengarahan beliau bersama Rumah Anak Teater melalui pementasan Tattoo Getapo lakonan Benjy, Pekin Ibrahim, Azman Hassan dan pelakon baruhasil didikan Rumah Anak Teater, Doul.
Rumah Anak Teater memilih beliau untuk mengarah projek terbaru mereka, Tattoo Gestapo atas kewibawaan beliau selama ini dan telus dalam membawa sesuatu naskah itu.

Apabila bertanya mengenai penarikan pengarah asal Hariry Jalil, penerbit eksekutifnya, Faisal Mustaffa memberitahu bahawa Hariry sendiri yang memaklumkan kepadanya bahawa beliau menarik diri tanpa memberi sebarang alasan. Oleh yang demikian, Nam Ron yang bertindak sebagai Pengarah Artistik bagi pementasan itu telah mencadangkan Wae untuk memikul tanggungjawab tersebut.

“Selepas meneliti jalan cerita yang berkisar mengenai dilema banduan-banduan dalam penjara yang akan dijatuhkan hukuman mati, Wae menerimanya”, jelas Faisal.
Faisal bersyukur dengan persetujuan tersebut dan mengaggap bahawa Wae amat bersesuaian dengan naskah ini. Pelantikan Wae sebagai pengarah Tattoo Gestapo ini juga telah diteima baik oleh seluruh tenaga produksi termasuk pelakon-pelakonnya yang diterajui oleh Benjy dan Pekin Ibrahim.

Atas pelantikan beliau juga telah memberi kepercayaan untuk exco Kebudayaan Negeri Selangor, YB Rodziah Ismail untuk menaja separuh daripada kos pementasan tersebut dan seterusnya menjadi salah satu program kesedaran rakyat Negeri Selangor mengenai risiko pengedaran dadah dan hukuman mati.

Teater Asrar2 yang dipentaskan pada 2011 juga ditaja sepenuhnya oleh Kebudayaan Negeri Selangor dan Perbadanan Adat Melayu Selangor (PADAT).

Tattoo Gestapo akan dipentaskan di Free.Space@Kakiseni di SSTwo Mall, Petaling Jaya pada 22-25 November 2012. Tiket berharga RM20 boleh diperolehi dengan menghubungi 012-2356417.

Wan Azli Wan Jusoh

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Peraduan Jom Menonton Filem Istanbul Aku Datang di Budiey.com

Filem-Filem Inggeris Terbaik Pilihan Cuti Sekolah