in , ,

Pengalaman Menarik Di Istanbul Dipamerkan Dalam Filem Promosi NEW COOL

Menyerlahkan identitinya sebagai salah sebuah destinasi pelancongan impian ramai, İstanbul mempamerkan seni, budaya, gastronomi dan pengalaman membeli-belahnya yang luar biasa melalui tiga filem promosi ini.

“Taste in İstanbul is the New Cool”, “Shopping in İstanbul is the New Cool” dan “Art in İstanbul is the New Cool” memberikan fokus terhadap semua tawaran menarik di bandar berkenaan. Ia menonjolkan struktur dinamik kota pelbagai rupa yang tidak tidur ini, sesuai untuk semua peringkat umur, citarasa, dan bajet.

Pada tahun 2021, İstanbul dinobatkan sebagai salah satu bandar terbaik di dunia dalam tinjauan pembaca daripada pelbagai penerbitan terkemuka. İstanbul secara konsisten disenaraikan di antara destinasi utama dalam tinjauan dan ‘senarai terbaik’ yang diterbitkan di media antarabangsa. Tiga iklan baharu akan memberikan fokus terhadap seni, makanan  dan pengalaman membeli-belah di metropolis İstanbul kepada lebih ramai bakal pengunjung.

Pengalaman Menarik Di Istanbul Dipamerkan Dalam Filem Promosi NEW COOL

Filem bertajuk “Taste in İstanbul is the New Cool”, “Shopping in İstanbul is the New Cool” dan “Art in İstanbul is the New Cool” ini menonjolkan bandar yang meriah dan penuh kepelbagaian ini sebagai destinasi popular yang menyajikan pelbagai pengalaman untuk pelawat jangka pendek dan panjang. Iklan tersebut akan disiarkan di TV dan saluran digital di 178 negara.

Art in İstanbul is the New Cool: Sejarah yang Kaya, Dengan Pelbagai Acara Seni dan Budaya

Pengunjung akan menikmati pengembaraan yang berbeza di hampir setiap daerah. İstanbul merupakan khazanah binaan bersejarah – yang merupakan warisan masa silam bandar itu – serta pelbagai seni dan budaya lain yang sentiasa berkembang. “Art in Istanbul is the New Cool” menampilkan sejarah unik bandar itu, dengan merujuk kepada Hagia Sophia yang dianggap sebagai ‘Keajaiban Dunia Yang Kelapan’. Filem ini turut menonjolkan Pusat Kebudayaan Atatürk, dibuka semula tahun lepas dengan struktur yang diperbaharui, bersama dengan muzium seni moden dan kontemporari seperti İstanbul Modern dan Santral İstanbul. Selain itu, ‘bandar yang tidak pernah tidur’ ini menampilkan pelbagai acara seni dan budaya sepanjang tahun seperti pameran seni Kontemporari İstanbul dan Festival Laluan Budaya Beyoğlu.

Pengalaman Menarik Di Istanbul Dipamerkan Dalam Filem Promosi NEW COOL

Taste in İstanbul is the New Cool: Citarasa Berbeza di Setiap Laluan

Makanan İstanbul sentiasa mendapat penghargaan tinggi. Dipengaruhi oleh banyak tamadun yang telah membentuk bandar ini, makanan di İstanbul merupakan sebab yang menarik untuk menerokai bandar ini. “Taste in İstanbul is the New Cool” menonjolkan kepelbagaian tradisi gastronomi bandar ini yang menyatukan citarasa Eropah dan Asia. Filem ini dibuka dengan sarapan tradisional Turki dan teh Turki dalam cawan berbentuk tulip yang disajikan di restoran dan kafe popular, antaranya dengan pemandangan Menara Maiden. Untuk makan malam, meze yang lazat disajikan di restoran yang menghadap selat Bosphorus. Filem ini juga mengetengahkan pencuci mulut seperti baklava dan güllaç yang terkenal, pencuci mulut tradisional Turki yang disediakan dengan kanji jagung, air mawar, susu dan gula, bersama dengan kopi Turki dan Turkish Delight. Hidangan lazat seperti köfte (bebola daging), kebab dan döner ditunjukkan, begitu juga dengan penjaja jalanan yang menjual simit – roti Turki yang popular. Pelbagai restoran mewah yang ada di bandar ini serta pilihan masakan antarabangsa juga dipaparkan. İstanbul jelas menjanjikan pengalaman masakan yang tidak dapat dilupakan.

Pengalaman Menarik Di Istanbul Dipamerkan Dalam Filem Promosi NEW COOL

Shopping in İstanbul is the New Cool: İstanbul – Pusat Beli-belah Global

Sebagai bandar terbesar dan paling maju di Türkiye, İstanbul menyerlahkan diri dengan pilihan membeli-belah yang meluas seperti bazar bersejarah, kedai konsep mahupun butik yang canggih. Grand Bazaar, salah satu pusat beli-belah tertua di dunia, menawarkan pengunjung peluang untuk membawa pulang kenangan yang indah: permaidani tenunan tangan, jubin seramik yang dilukis dengan tangan, set teh tradisional dan cenderahati menarik yang lain. Butik khusus pereka Turki menjemput penggemar fesyen untuk melengkapkan almari pakaian mereka dengan pakaian unik, manakala jenama antarabangsa dan terkenal di dunia boleh dijumpai di Taksim dan Nişantaşı, dua kawasan beli-belah yang paling meriah di bandar ini. Di samping itu, terdapat kompleks membeli-belah dan pusat hiburan yang pelbagai di seluruh bandar.

Pengalaman Menarik Di Istanbul Dipamerkan Dalam Filem Promosi NEW COOL

Tentang Turki

Terletak di Laut Mediterranean dan menghubungkan benua Asia dan Eropah yang dipisahkan oleh Selat Bosphorus yang terkenal, Turki merupakan destinasi unik dan hab untuk interaksi budaya. Selain iklim cuacanya yang menarik, Turki memberi inspirasi kepada pengunjung dengan sejarah, alam semula jadi dan gastronominya yang mencerminkan kepelbagaian tamadunnya selama berabad. Sebagai titik pertembungan budaya, Turki mempunyai pemahaman tersendiri tentang seni dan fesyen yang merupakan hasil gabungan tradisi dan kemodenan, dan budaya membeli-belah dan hiburan yang dinamiknya turut menarik pengunjung dari seluruh dunia. Untuk maklumat lanjut tentang Turki sila layari: https://www.goturkiye.com/ 

Tentang Türkiye Tourism Promotion and Development Agency (TGA)

TGA beroperasi untuk 1. Memastikan bahawa Turki adalah jenama terkenal dalam pelancongan domestik dan antarabangsa, 2. Mempromosikan warisan konkrit dan abstrak, semula jadi, budaya, biologi dan buatan manusia Turki, dan 3. Menjalankan aktiviti komunikasi/pemasaran jangka pendek, sederhana, dan panjang untuk meningkatkan bahagian pelaburan pelancongan dalam ekonomi negara dan untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan pelancongan. TGA bertanggungjawab untuk menjalankan semua aktiviti promosi, pemasaran dan komunikasi untuk membantu Turki mencapai objektif pelancongannya, mempromosi dan memasarkan bahan sumber pelancongan semasa di seluruh dunia, serta mencari, membangunkan dan menyediakan sumber pelancongan yang berpotensi selaras dengan strategi dan dasar pelancongan yang dibuat oleh Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Amran Aman Ramlie

Amran Tompel Meninggal Dunia, AR Badul Cerita Apa Yang Terjadi

Tourism Selangor Zahirkan Sokongan Terhadap Inisiatif “EARTH HOUR 2022”!