in , ,

Patutlah Apple Kaya, Kos Untuk Hasilkan iPhone 12 Pro Cuma Serendah RM1,652 Sahaja

Sebut mengenai Apple iPhone pasti orang ramai cukup tahu di mana jenama ini sememangnya cukup terkenal dengan menawarkan produk dengan harga yang premium dan jauh lebih tinggi berbanding pesaing.

Dalam pada itu, penawaran harga telefon pintar sehingga RM6,699 nampaknya tidak menghalang orang ramai untuk sanggup beratur demi menjadi yang terawal memilikinya.

Di sebalik harga penjualannya yang tinggi, laporan daripada Asia Nikkei memaklumkan kos untuk menghasilkan sebuah Apple iPhone 12 Pro cuma serendah $406 (~RM1,652) sahaja. Dalam erti kata lain, Apple menjual model iPhone 12 Pro kepada pengguna dengan harga tiga kali ganda lebih tinggi.

Iphone-12-Pro-Max

Lebih mengejutkan, sensor kamera Apple yang berjaya mendapat pujian ramai ini dihasilkan oleh Sony dengan harga serendah $5.40 (~RM21.98) sebuah.

Berdasarkan penggunaan komponen iPhone berasaskan negara, 26.8% daripada komponen iPhone dihasilkan oleh Korea Selatan yang merangkumi bahagian skrin daripada pengeluar Samsung dan LG. 21.9% lagi masing-masing disumbangkan oleh pengeluar dari negara Eropah dan Amerika Syarikat.

Https___S3-Ap-Northeast-1.Amazonaws.com_Psh-Ex-Ftnikkei-3937Bb4_Images__Aliases_Articleimage_1_9_5_6_30636591-4-Eng-Gb_20201116-Pie-Chart-For-Iphone-Teardown-Pie

Untuk pengetahuan, kos yang diumumkan merangkumi harga komponen dan pemasangan sahaja dan tidak termasuk dengan kos logistik, pemasaran, R&D dan sebagainya.

Iphone-12-And-Iphone-12-Pro-Teardown-By-Ifixit-1

Tidak dilupakan keuntungan yang tinggi pada setiap produk yang terjual. Tidak hairanlah, jenama ini berjaya muncul sebagai syarikat pertama dunia dengan nilai RM8.35 trilion Ogos 2020.

Patutlah Apple Kaya, Kos Untuk Hasilkan Iphone 12 Pro Cuma Serendah Rm1,652 Sahaja

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gadgetmodel Hiasan | 11

Dalang Utama Perjudian dalam Talian, Alvin Goh & Addy Kanna Ditahan 2 Tahun Ikut POCA

Gadgetmodel Hiasan | 12

Hanya Dengan TikTok, Gadis 16 Tahun, Charli D’Amelio Berjaya Raih Pendapatan Lebih RM16Juta