in , , ,

Netflix Dilaporkan Sedang Menguji Audio Spatial Untuk AirPods Pro & AirPods Max

Audio spatial ialah ciri yang setakat ini disokong pada peranti Apple, Samsung dan Sony. Ciri audio 360 darjah ini menarik tetapi setakat ini sokongannya adalah mengecewakan sehingga sekadar menjadi gajah putih. Tetapi menurut laporan laman iPhonsoft, Netflix telah memulakan ujian audio spatial untuk AirPods Pro dan AirPods Max.

Samsung baru saja mengumumkan Galaxy Buds Pro yang merupakan syarikat yang mengambil alih AirPods Pro. Akan tetapi, raksasa Korea itu masih memiliki banyak alasan untuk dikejar, terutama ketika mendapat sokongan dari penyedia kandungan dan perkhidmatan streaming.

AirPods Pro Apple dan AirPods Max sudah mempunyai beberapa perkhidmatan popular yang menyokong ciri Audio Spatial mereka dan kini nampaknya Netflix akhirnya akan segera menyusul.

Spatial Audio adalah istilah pemasaran yang digunakan Apple untuk menamakan pelaksanaan khas AirPods dari suara imersif ini, sebuah ciri yang disebut oleh Samsung sebagai “audio 360 darjah” di Galaxy Buds Pro.

Ia menggunakan kombinasi sensor gyro dan audio arah untuk mengesan kepala pengguna dan kedudukan iPhone atau iPad. Kesannya ialah suara terasa seperti datang dari kedudukan yang betul walaupun anda menggerakkan kepala.

Apple Umum AirPods Max: Fon Kepala Wayarles dengan Digital Crown, ANC Berharga RM2,399

Laman memetik sumber kakitangan di Netflix yang mendakwa audio spatial akan disokong pada beberapa kandungan terpilih pada musim bunga ini.

Dengan audio spatial, audio yang didengari menerusi aksesori audio bergerak mengikut orientasi kepala. AirPods Pro dan Max mungkin menjadi aksesori terawal disokong kerana jumlah pengguna yang tinggi berbanding aksesori audio nirwayar lain di pasaran.

Netflix Your Merdeka Watchlist Is About To Heat Up!

Sudah tentu, ini tidak berlaku secara ajaib untuk semua jenis kandungan audio dan mesti diaktifkan oleh sumber secara berasingan. Spatial Audio kini disokong oleh Apple TV Apple sendiri, tentu saja, tetapi juga oleh Disney + dan Hulu. Senarai pendek itu secara jelas meninggalkan raja streaming Netflix, tetapi itu tidak akan berlaku dalam masa terdekat.

Menurut orang dalam yang tidak diketahui (melalui iPhonesoft), Netflix sebenarnya telah mengusahakan ciri tersebut sejak Disember. Ia mungkin siap dilancarkan pada musim bunga tahun ini tetapi katalognya dilaporkan akan cukup kecil. Netflix dapat memanfaatkannya dengan pengumuman filem dan rancangan baru yang akan memanfaatkan Audio Spatial dengan lebih baik.

Oleh itu, pelanggan Netflix tidak boleh terlalu teruja kerana keperluannya mungkin sedikit tinggi. Sudah tentu, anda memerlukan AirPods Pro atau AirPods Max tetapi anda mungkin juga perlu berada di tahap Ultra HD perkhidmatan untuk menggunakan ciri ini, kerana ini adalah tahap yang sama yang menawarkan suara sekeliling Dolby Atmos.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Pelakon Filem Mukhsin Kini Bergelar Isteri, Sharifah Aryana & Suami Selamat Bernikah

Hadir dengan Snapdragon 888, Vivo X60 Pro+ Dilancarkan Secara Rasmi Pada 21 Januari 2021 di China