in ,

Nasihat Fizo Omar Selepas Kejadian Pengsan di Atas Sejadah Diserang Vertigo

Fizo Omar berkongsi detik cemas apabila tiba-tiba pengsan sewaktu menunaikan solat subuh dan ditahan di wad selama tiga hari untuk menerima rawatan.

Pelakon Fizo Omar menceritakan pengalamannya yang mencemaskan apabila tiba-tiba pengsan ketika menunaikan solat subuh dan akhirnya dirawat selama tiga hari di hospital.

Fizo, nama sebenarnya Wan Hafizol Wan Omar, berkongsi detik itu dalam Instagram miliknya. Beliau menerangkan bahawa kejadian tersebut berlaku ketika beliau berada di rumah pada 18 Januari. Dia berasa pening ketika hendak menunaikan solat subuh dan tiba-tiba tersembam di atas sejadah.

Hari itu (18 Januari), saya bangun pagi. Ketika hendak mengambil wuduk, dah rasa kepala pening. Ingatkan mamai baru bangun tidur. Rumah terasa seperti berpusing.

“Ketika sedang berdiri untuk solat, tiba-tiba saya tersembam (pengsan) atas sejadah dan tidak sedar apa jadi,” ujar Fizo.

Fizo mendengar isterinya, Fazeera Nazri Azrai menangis dan menjerit kerana cemas melihat situasi tersebut. Selepas dipanggil jiran dan ambulan, Fizo dibawa ke hospital untuk menjalani ujian imbasan, termasuk Pengimejan Resonans Magnetik (MRI).

“Dengarlah Faz (Fazeera) menjerit-jerit, menangis sebab saya pengsan depan mata. Dia panggil jiran dan telefon ambulan untuk bawa saya ke hospital.

“Saya dengar bunyi ambulan walaupun dalam keadaan sedar tak sedar. Sampai hospital terus buat ujian imbasan Pengimejan Resonans Magnetik (MRI).

“Paling risau takut kena strok atau serangan jantung. Tak ada bagi apa-apa petanda, tiba-tiba sakit. Rupanya saya kena vertigo,” jelasnya.

Hasilnya, Fizo didiagnosis mengalami vertigo, satu penyakit yang berkaitan dengan keseimbangan badan dan melibatkan bahagian dalam telinga. Walaupun keadaan ini tidak berbahaya, Fizo mengaku bahawa ini adalah pertama kali beliau mendengar tentang vertigo.

“Saya pun tidak tahu apa itu vertigo. Pertama kali saya dengar. Rupanya penyakit ini berkaitan dengan keseimbangan badan membabitkan telinga.

“Penyakit ini tidah bahaya. Cuma jadi bahaya kalau berlaku ketika sedang memandu kereta, pengsan dalam tandas atau sedang dukung anak.

“Bayangkan saya yang sihat, tidak ada saki tapa-apa, tiba-tiba pengsan begitu sahaja. Nasib baik pengsan atas sejadah yang lembut,” katanya yang cuma mengalami lebam pada mata dan tangan.

“Nasihat saya yang pertama, jaga hubungan baik dengan jiran. Bila Faz panggil jiran, tak sampai lima minit mereka sampai dan terus bertindak cepat untuk menyelamatkan saya dengan menghubungi ambulan.

“Kemudian, lakukan pemeriksaan kesihatan. Sekurang-kurangnya setahun sekali untuk periksa kesihatan badan kita dan terakhir, ambil insurans,” katanya.

Pelakon ini berkongsi nasihat kepada pengikutnya agar menjaga hubungan baik dengan jiran, melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala, dan mengambil insurans. Vertigo adalah keadaan yang boleh menjejaskan keseimbangan badan dan boleh berlaku secara tiba-tiba.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

“Awak Tak Cari Ameena, Stop Cakap Saya Larikan Anak” – Shakilla

Festival Supalapa Himpunkan Lebih 40 Bintang di Resorts Awana Genting