in ,

Demi Melestarikan Alam Sekitar, Maya Karin Menyokong Kempen Anti-Sampah

Penyanyi dan pelakon terkenal, Maya Karin adalah Selebriti yang menyokong satu kempen yang diadakan oleh Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air itu (KeTTHA) dan Malaysian Green Technology Corporation (GreenTech Malaysia) iaitu kempen anti-sampah di kawasan awam baru-baru ini.

Sebanyak 15,000 beg sampah boleh diguna semula telah diedarkan di kawasan Damansara, Sg Buloh dan pondok tol Sg Besi sempena cuti Hari Raya. Penghibur yang berusia 33 tahun yang telah merakamkan album Erti Cinta dan Bukan Qalamaya itu juga akan bekerjasama dengan GreenTech Malaysia pada siri kempen yang lain untuk menggalakkan amalan hijau yang mapan. Ini adalah selaras dengan kempen peribadi beliau, MayaLovesNature, yang mendorong kesedaran mengenai penggunaan yang berlebihan dan pembaziran beg plastik.

Terkenal dengan aktivisme pemuliharaan, penghibur itu sentiasa menjadi sangat ghairah tentang penjagaan alam sekitar dari usia muda kerana pengaruh oleh bapanya. Kerjanya dalam kempen perlindungan alam sekitar dan haiwan telah melihat kerjasama pelbagai organisasi bukan kerajaan itu (NGO) termasuk Persatuan Pencinta Alam Malaysia dan Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF).

Maya Karin

Beg sampah boleh diguna semula akan diedarkan bersama CD album Maya Karin yang mempunyai lagu single Hari Raya dan single pertama untuk album yang akan datang. Ini akan menjadi album ketiga, yang dihasilkan selepas terhenti 9 tahun.

Untuk menambah kemeriahan perayaan, sekotak Hari Raya cookies juga dimasukkan bersama di dalam beg bersama-sama dengan mesej oleh Kerajaan untuk menggalakkan amalan 3R (Recycle, Reuse dan Mengurangkan). Setiap beg akan menampilkan autograf Maya Karin. Wah sangat special ya.

Kempen yang bakal disampaikan kepada pengguna jalan raya ini adalah, bertujuan untuk mengurangkan sampah, terutama di lebuh raya semasa balik kampung dan juga sepanjang cuti akan datang. Sampah di lebuh raya menjana tan sampah setiap hari. Ini tabiat yang tak sihat bukan sahaja mesra alam tetapi ia juga menimbulkan bahaya kepada pengguna jalan raya lain.

Bercakap di majlis tersebut, YB Dato ‘Seri DiRaja Mahdzir Khalid Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air berkata,

“Kami sedang berusaha ke arah menjadikan Malaysia karbon rendah dan rendah ekonomi rumah hijau gas. Tetapi kita tidak boleh melakukannya tanpa bantuan daripada orang ramai di Malaysia, kita perlu bekerja bersama-sama sebagai sebuah negara bagi memudahkan transformasi Malaysia kepada sebuah negara hijau “.

“Kebersihan alam sekitar harus menjadi sumber tanggungjawab peribadi dan kebanggaan. Kami menggalakkan penumpang untuk menggunakan dan menggunakan semula beg untuk memastikan lebuh raya bebas sampah.”

– YB Dato ‘Seri DiRaja Mahdzir Khalid Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air

Kempen ini juga melihat pelancaran Bus Kenderaan elektrik (EV Bus) projek perintis. Bas EV adalah bateri dikendalikan dan mempunyai sifar pelepasan karbon. Setiap bas yang sepatutnya untuk mencapai 250km 300km – kini terdapat 20 stesen mengecas dipasang di Lembah Klang.

Maya Karin

Kata Ir Ahmad Hadri Haris, Ketua Pegawai Eksekutif GreenTech Malaysia.

“Juruterbang berfungsi sebagai prototaip untuk penempatan kejayaan sistem pengangkutan awam hijau, 

Mereka akan diuji di laluan terpilih di bandar untuk menentukan kebolehlaksanaan EV Bas, terutamanya kepada penggunaan tenaga dan kesan alam sekitar.”

– Ir Ahmad Hadri Haris, Ketua Pegawai Eksekutif GreenTech Malaysia

Pelancaran Bas EV juga akan menampilkan dua lagi kenderaan elektrik (EV) – Daun Nissan dan petah Renault.

Inisiatif-inisiatif ini akan menyumbang ke arah matlamat Malaysia untuk mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 40 peratus pada tahun 2020 yang dijanjikan oleh Kerajaan.

Sejak penubuhannya, GreenTech Malaysia telah melaksanakan program-program kesedaran awam untuk menggalakkan teknologi hijau kepada orang ramai di Malaysia. Antara program utama termasuk Greentech Antarabangsa dan Pameran Produk Eko & Conference Malaysia (IGEM) dan Anugerah GreenTech Malaysia di mana amalan hijau terbaik akan dihormati.

Ini anugerah tahunan kini dibuka untuk permohonan daripada lima kategori utama – pemaju, industri, institusi kewangan, sekolah dan media.

“Kami berharap rakyat Malaysia akan menyertai kami dalam usaha untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang lebih hijau dan bersih dan mula menendang tabiat membuang sampah semasa musim perayaan ini,”

– Hadri
Maya Karin

Mengenai Perbadanan Teknologi Hijau Malaysia
Malaysian Green Technology Corporation atau GreenTech Malaysia adalah sebuah organisasi bukan untuk keuntungan di bawah bidang kuasa Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Malaysia (KeTTHA), didakwa dalam pembangunan dan promosi teknologi hijau sebagai enjin strategik bagi sosio-ekonomi pertumbuhan di Malaysia.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

One Forteen Menang di World of Performing Art 2013 di Los Angeles

Laporan Trafik Terbaik Dan Terkini Di Suria FM