in ,

MAMMA MIA! The Smash Hit Musical Istana Budaya Launching

MAMMA MIA! The Smash Hit Musical is officially launched today at Renaissance Kuala Lumpur Hotel.

Present at the launch are Datin Linda Ngiam, Group Managing Director/Chief Executive Officer of Star Publications (M) Berhad; Tan Sri Dato’ Sri Liew Kee Sin, Group Managing Director/Chief Executive Officer of SP Setia Berhad; Datuk Steven Tan, Executive Deputy Chairman of Star Publications (M) Berhad and Chairman of Star Foundation; the official partners of MAMMA MIA! – HSBC Bank Malaysia Berhad, Renaissance Kuala Lumpur Hotel and TNT Express Worldwide, the Media Partners – ntv7, Utusan Malaysia, Sin Chew Daily, Red FM, 988 and Suria FM, representatives from Istana Budaya Kuala Lumpur and members of the media.  

2952618099 57Fb5E887F | 4

Pic: Cast members of West End musical Mamma Mia! (from left) Lucy Miller, Hannah Robertson, Helen Hobson and Claire Cassidy striking a pose after performing snippets from the show at its official launching in Renaissance Hotel, Kuala Lumpur on 16th October 2008.

Also attending the event is the cast of MAMMA MIA! from London – Helen Hobson (who plays Donna), Hannah Robertson (Sophie), Lucy Miller (Ali) and Claire Cassidy (Lisa), and MAMMA MIA! London company manager, Phillip Effemy. They are in Kuala Lumpur for the official launch, as well as for a 5-day promotional tour and roadshow starting 15th October.

The official partners and media partners of MAMMA MIA! are introduced today and guests are treated to a sneak preview of the musical. There is also a special performance by the cast who will belt out hits from the best-selling musical which are based on songs of Swedish pop sensation ABBA. 

Over 30 million people all around the world have fallen in love with the characters, the story and the music that make MAMMA MIA! the ultimate feel-good show!

Now it’s a once-in-a-lifetime opportunity for Malaysians to watch this best-selling London West End musical and world’s No.1 show live in Kuala Lumpur.

MAMMA MIA! has played in more than 25 major cities around the world and an estimated 17,000 people – across all ages and national boundaries – are said to see the show daily. This is the first time the International Touring production in the original English language is coming to Asia.

MAMMA MIA! tells of a young bride-to-be who invites three of her mother’s old boyfriends to her wedding in the hope of finding her real father. The musical offers a glittering blend of comedy and music from the lovable songs of the ‘70s and ‘80s pop group ABBA, and has enormous appeal thanks to its catchy tunes and universal themes.

The musical in London continues to receive a rapturous welcome from the audience every night, and from its popularity and rave reviews worldwide, it is anticipated that MAMMA MIA! will be one of the most successful and memorable musicals to arrive on Malaysian shores.

MAMMA MIA! will be staged at Istana Budaya, Kuala Lumpur from 17th December 2008 to 1st January 2009. Don’t miss the chance to savour the infectious music coming to life in this stage musical.

For tickets to the Charity Night (17th December), call The Star at 03-7967 1232 / 1238. Ticket prices range from RM450 to RM900. Proceeds go to Star Foundation, the charity arm of the Star media group.

For the rest of the shows, enjoy the early bird discount of 20% when you purchase your tickets by 31st October. Tickets are priced from RM150 to RM500 each, and are available through AXCESS Hotline: 03-7711 5000, online at www.axcess.com.my and all authorised AXCESS ticket outlets.

MAMMA MIA! The Smash Hit Musical is brought to Malaysia by The Star and SP Setia, with the support of the Ministry of Unity, Culture, Arts and Heritage. HSBC Bank Malaysia Berhad is the official credit card; Renaissance Kuala Lumpur Hotel is the official hotel; and TNT Express Worldwide is the official logistics partner. Media partners include ntv7, Utusan Malaysia, Sin Chew Daily, Red FM, 988 and Suria FM.

Dua tahun pujuk untuk pentaskan Mamma Mia di Malaysia!
Oleh NURUL AIN MOHD. HUSSEIN

DEMAM teater muzikal Mamma Mia yang popular di peringkat antarabangsa kini tiba ke Malaysia.

Populariti teater yang diangkat dari nashkah filem ini sememangnya tidak boleh dipertikaikan lagi dan kerana kemasyhurannya itu juga, teater ini telah berjaya dipentaskan di kira-kira
Lakonan bertenaga oleh para pelakon Mamma Mia di Istana Budaya yang dipentaskan mulai semalam hingga 4 Januari depan. Ia juga telah  dan sebagainya.

Menurut penerbit antarabangsa teater Mamma Mia, Nick Grace sebelum teater ini dialih bahasa, pihak penerbitan Mamma Mia akan memastikan bahawa negara tersebut punya pelakon yang sesuai untuk membawakan watak-watak dalam teater ini. Mamma Mia dibintangi oleh pelakon berbakat dan profesional.

“Kita akan pastikan mereka punya pelakon tempatan yang boleh membawakan watak ini terlebih dahulu. Kami tidak mahu skrip asalnya berubah dengan keadaan persekitaran yang berbeza,” katanya dalam sidang media teater itu semalam.

Jelas Nick lagi, bukan mudah untuk membawa teater muzikal ini ke seluruh dunia kerana masalah ’props’ menjadi sedikit halangan kepada mereka. Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datin Rosmah Mansor turut menghadiri pementasan amal Mamma Mia.

“Bukan mudah untuk membawa teater ini ke seluruh dunia. Kami bukan sekadar membawa pelakon-pelakonnya sahaja. Malah kami turut membawa peralatan dan kelengkapan yang mempunyai berat 80 tan setiap kali persembahan teater ini diadakan. Mamma Mia telah menjadi satu jenama yang sangat popular dan kami mahu memberikan yang terbaik kepada penonton dan peminat setia Mamma Mia di seluruh dunia.

“Dengan membawa hampir kesemua kelengkapan seperti, pakaian, set studio, lighting dan sebagaianya daripada Britain, kami mahu ia kelihatan sama dengan teater yang dipentaskan di England hampir sedekad yang lalu,” ujarnya.

Menurutnya, ia bukanlah satu tugas yang mudah untuk dilakukan dan selepas dipentaskan di Malaysia, Mamma Mia akan dipentaskan di Vienna, Austria pula.

Jadual yang cukup padat untuk teater ini sepanjang tahun menjadikannya ia sangat dikenali di seluruh dunia apabila kira-kira 30,000 orang telah menonton teater ini.

Ditanya mengenai kekuatan krew serta barisan pelakon yang dimiliki, Nick berkata, Mamma Mia mempunyai krew seramai 89 orang dengan 31 daripadanya adalah pelakon utama dan watak sampingan manakala selebihnya adalah krew di sebalik tabir teater ini.

“Kami turut menggunakan khidmat orang tempatan bagi melancarkan perjalanan teater ini dan kami seronok untuk berada di Malaysia. Orang-orang di sini ceria dan ramah belaka,” ujarnya.

Jelas beliau, barisan pelakon teater ini sudah tidak sabar untuk meraikan Krismas serta Tahun Baru di negara ini. Mereka (pelakon) teruja untuk meraikan Krismas di sini. Bukan mudah untuk mendapat peluang sebegini. Mereka juga sudah tidak sabar-sabar menantikan kehadirannya,” katanya.

Sementara itu, menurut Pengurus Kanan Pemasaran The Star Publication Sdn Bhd, Iris Tan, bukan mudah untuk menyakinkan serta memujuk Nick di peringkat awal.

“Kami telah lama ingin membawa Mamma Mia ke sini, hampir dua tahun kami telah cuba menyakinkan Nick dan akhirnya beliau berjaya untuk membawa teater ini ke Malaysia,” katanya.

“Kami gembira untuk membawa teater ini ke negara ini dan mahu masyarakat di sini dapat menyaksikan persembahan yang berkualiti di peringkat antarabangsa. Kami mahu mempersembahkan rancangan hiburan yang terbaik kepada anda,” ujar Iris.

Aksi penonton yang teruja dengan persembahan tarian muzikal Mamma Mia di Istana Budaya.

Tambah beliau, persembahan pembukaan dimulakan dengan Malam Amal dimana kutipan daripada penjualan tiket pada malam itu akan disalurkan kepada Star Foundation yang merupakan Yayasan Amal bagi membantu golongan yang kurang berkemampuan dalam bidang pendidikan, kesihatan serta kebajikan mereka.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bersama isteri, Datin Seri Rosmah Mansor serta Menteri Perpaduan, Kebudayaan dan Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal telah merasmikannya malam tadi.

Najib turut menyampaikan hasil tiket persembahan amal bernilai RM1.2 juta kepada 10 badan kebajikan termasuk Yayasan Insitut Jantung, Befrienders Kuala Lumpur dan Persatuan Hospis Malaysia.

Sementara itu, pada malam ini Yang di-Pertuan Agong, Seri Paduka Baginda Sultan Mizan Zainal Abidin dan isteri, Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Sultanah Zanariah telah perkenan mencemar duli untuk menyaksikan teater tersebut.

Mamma Mia, di bawakan khas oleh The Star dan SP Setia dengan kerjasama Kementerian Perpaduan, Kebudayaan dan Warisan, HSBC Bank, Renaissance Kuala Lumpur, TNT Express Worldwide, NTV7, Utusan Malaysia, Sin Chew Daily, Red FM,988 dan Suria FM

Oleh kerana sambutan yang sangat menggalakkan, kira-kira 30, 000 tiket telah habis dijual. Pihak penaja telah mengumumkan penambahan empat lagi persembahan bagi teater ini. Ia akan disiarkan pada 2 Januari 2009 (8.30 malam), 3 Januari (3 petang dan 8.30 malam) dan 4 Januari (3 petang).

[tags]mama mia, the smash hit musical, ticket mama mia, gambar mama mia, film mama mia, review, axcess website, International Touring production, TNT Express Worldwide, Helen Hobson, Hannah Robertson, Lucy Miller, Claire Cassidy[/tags]

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Britney Spears Sets New Record With Hit Single Womanizer

PENERBIT FILEM GENTAYANGAN DITIPU