in , ,

Lembaga Pelancongan Sarawak Lancar Program Destinasi Bersama PATA

Program Ketahanan Destinasi Pelancongan (TDR) hadir sebagai usaha kerjasama antara Lembaga Pelancongan Sarawak dan Persatuan Pengembaraan Asia Pasifik (PATA).

Program Ketahanan Destinasi Pelancongan Sarawak bukan sekadar siri bengkel yang menyasarkan 60 peserta.

Menghimpunkan penggubal dasar, pengamal dan pihak berkepentingan dari seluruh spektrum pelancongan, memupuk rasa tujuan bersama dan tanggungjawab kolektif.

Lembaga Pelancongan Sarawak Lancar Program Destinasi Dengan Kerjasama PATA

Bertempat di Hotel Imperial di Kuching, Menteri Pelancongan, Industri Kreatif & Seni Persembahan Sarawak, YB Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah, dengan bangganya mengumumkan program Daya Tahan Destinasi Pelancongan Sarawak dengan sasaran 60 peserta. 

Inisiatif ini mewakili satu peristiwa penting dalam perjalanan Sarawak ke arah pemulihan, kemampanan dan pertumbuhan pelancongan, bertindak balas kepada cabaran yang belum pernah berlaku sebelum ini yang ditimbulkan oleh pandemik COVID-19.

Lembaga Pelancongan Sarawak Lancar Program Destinasi Dengan Kerjasama PATA

Program Ketahanan Destinasi Pelancongan datang sebagai usaha kerjasama antara Lembaga Pelancongan Sarawak dan Persatuan Pengembaraan Asia Pasifik (PATA). 

Dengan komitmen untuk melengkapkan pihak berkepentingan industri dengan alat yang diperlukan untuk mengharungi krisis dengan berkesan, program ini mewakili satu langkah penting ke hadapan dalam memastikan daya maju jangka panjang sektor pelancongan Sarawak.

Lembaga Pelancongan Sarawak Lancar Program Destinasi Dengan Kerjasama PATA

YB Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah, Menteri Pelancongan, Industri Kreatif & Seni Persembahan Sarawak berkongsi, “Pelancongan adalah lebih daripada sekadar enjin ekonomi ia adalah kuasa untuk kebaikan, jambatan antara budaya, dan pemangkin kepada perubahan positif. Kita mesti memastikan bahawa amalan pelancongan kami adalah mampan, beretika dan inklusif, menghormati kedua-dua keperluan pelawat kami dan integriti persekitaran kita.

Lembaga Pelancongan Sarawak Lancar Program Destinasi Dengan Kerjasama PATA

Objektif utama program termasuk menilai, mengurangkan dan mengurus risiko; mengukuhkan kapasiti penyesuaian; menggalakkan amalan pelancongan yang mampan dan inklusif; memelihara warisan budaya; dan memperjuangkan keselamatan dan keselamatan dalam landskap pelancongan.

“Program TDR bertujuan untuk melengkapkan Lembaga Pelancongan Sarawak, pihak berkepentingan destinasi utama, dan PKS pelancongan dengan pemahaman yang komprehensif tentang langkah-langkah untuk membina daya tahan dan memupuk kemampanan yang lebih besar.

Matlamat menyeluruh adalah untuk membolehkan pihak berkepentingan ini membangunkan dan melaksanakan pelan tindakan teguh yang menggalakkan daya tahan dan pertumbuhan pelancongan yang mampan di destinasi dan operasi PKS.”

– Sharzede Datu Haji Salleh Askor, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pelancongan Sarawak
Lembaga Pelancongan Sarawak Lancar Program Destinasi Dengan Kerjasama PATA

Kurikulum komprehensif program ini terdiri daripada 12 modul, direka dengan teliti untuk menangani keperluan dan cabaran unik yang dihadapi oleh industri pelancongan Sarawak. 

Sepanjang lima hari akan datang, peserta, termasuk penggubal dasar, PKS dan pemilik perniagaan, akan terlibat dalam sesi mendalam yang bertujuan untuk meningkatkan pemahaman mereka tentang Ketahanan Destinasi Pelancongan.

Lembaga Pelancongan Sarawak Lancar Program Destinasi Dengan Kerjasama PATA

Ketika program Ketahanan Destinasi Pelancongan Sarawak memulakan perjalanan sulungnya, ia merangkumi visi kolektif untuk masa depan landskap pelancongan Sarawak. 

Dengan rakan kongsi yang dihormati seperti Persatuan Pengembaraan Asia Pasifik (PATA) dan sokongan tidak berbelah bahagi daripada pemimpin industri, inisiatif ini menandakan era baharu kerjasama dan inovasi.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

GAZA PALESTIN

Buletin Utama Siar Usaha Malaysia Berdiri Teguh Bersama Rakyat Palestin

Doh Kyung Soo Asia Fan Concert Bloom in Malaysia Pada 17 Ogos Ini