in ,

Langgar Hak Cipta Lagu, Komposer Indonesia Ari Bias Tuntut RM3Juta

Komposer Asal Indonesia, Ari Bias membuat tuntutan hak cipta sebanyak RM3 juta terhadap syarikat rakaman di Malaysia, Insictech Musicland Sdn Bhd kerana pelanggaran hak cipta lagunya yang bertajuk Arti Cintamu, penyanyi oleh Ressa Herlambang yang di telah disalahgunakan sejak dari tahun 2012 lagi.

Ari Bias juga merupakan pencipta lagu Wahai Kekasih, OST Suri Hati Mr Pilot, pencipta lagu Kris Dayanti dan Agnes Monica tampil untuk menuntut hak rekacipta lagunya di Malaysia.

Langgar Hak Cipta Lagu, Komposer Ari Bias Tuntut Hak Cipta Sebanyak RM3Juta

Menurutnya, lagu tersebut telah digunapakai secara haram sejak 2012, selain dengan bukti yg kukuh beliau berharap agar isu ini dapat diselesaikan dengan segera oleh pihak label syarikat rakaman tersebut.

“Saya datang jauh dari Indonesia untuk memperjuangkan hak saya sebagai pencipta lagu ini kerana banyak kerugian yang dirasai,” katanya.

“Saya sudah banyak bekerjasama dengan pelbagai label syarikat rakaman di Malaysia, namun hanya satu syarikat ini (Insitech Musicland) yang melanggar hak cipta serta menyalahgunakan lagu ini secara haram, ” katanya.

Langgar Hak Cipta Lagu, Komposer Ari Bias Tuntut Hak Cipta Sebanyak RM3Juta

Mengikut beliau, pencipta lagu masa kini harus berani untuk bersuara kerana ada undang-undang yang akan melindungi jika belaku sebarang pelanggaran hak cipta lagu.

Tambahnya, jika tiada tindakan yang dilakukan oleh syarikat rakaman tersebut, pihaknya akan segera melaporkan kepada pihak polis dan akan menuntut ganti rugi melalui court.

“Saya berharap Insitech Musicland Sdn Bhd supaya dapat berbincang dan membuat tindakan dengan kadar segera,” katanya.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Selepas 10 Tahun, CNBLUE Kembali Ke Malaysia Untuk Konsert CNBLUENTITY

Single Pertama Arul Rasheed Jagakan Dia Kini Trending di Youtube Malaysia