in , ,

KRU Perkenalkan Wetland Studios Putrajaya, Selebriti Pertama Buka Taman Tema 

Syarikat Milik Selebriti Pertama Mengendalikan Taman Tema

Setelah berkecimpung dalam industri kreatif selama lebih 31 tahun dan melalui pelbagai fasa perniagaan, kini KRU mengembangkan sayapnya dengan memperkenalkan taman tema yang dinamakan sebagai Wetland Studios Putrajaya. 

Wetland Studios Putrajaya merupakan kerjasama di antara Perbadanan Putrajaya dan KRU Studios Sdn Bhd di mana KRU dilantik sebagai rakan kerjasama bagi pengoperasian Wetland Studios Putrajaya. 

KRU Perkenalkan Wetland Studios Putrajaya

Terletak di Taman Wetland Putrajaya, iaitu “wetland” air tawar buatan manusia terbesar di kawasan tropika, Wetland Studios Putrajaya merupakan sebuah taman tema didik-hibur dalaman (berhawa dingin) berteraskan teknologi melalui kerjasama strategik KRU bersama anak syarikatnya, Wetland Studios Sdn Bhd. 

Wetland Studios Putrajaya menawarkan tarikan dan kandungan bertemakan pemuliharaan alam sekitar dan perlindungan hidupan liar selain menonjolkan peranan Taman Wetland Putrajaya kepada masyarakat setempat, serta flora dan faunanya. 

Melalui pengalaman hibrid secara maya dan fizikal, para pengunjung akan mendalami tentang sejarah bumi, peranan penting air serta ekosistem pelbagai hidupan seperti mamalia, reptilia, amfibia, ikan, serangga, pokok, bunga dan lain-lain. 

KRU Perkenalkan Wetland Studios Putrajaya

Pengalaman “Immersive Reality” di Wetland Studios Putrajaya merangkumi aset fizikal seperti animatronik, replika dan hiasan berkonsepkan alam semula jadi; teknologi seperti hologram, Augmented Reality (AR) serta Virtual Reality (VR); dan juga kandungan digital yang menampilkan pelbagai watak animasi termasuk “Zan Orangutan” (filem animasi terbitan KRU dan Astro Shaw yang bakal menemui penonton pada tahun 2024) dan “KiKaKo Kids” (kerjasama bersama Universal Music) yang kini didalam proses penerbitan sebagai siri televisyen. 

KRU Perkenalkan Wetland Studios Putrajaya

Bagi fasa pertama (iaitu tempoh pra-pelancaran mulai 26hb Mei 2023 hingga 31hb Ogos 2023), 12 ruangan kini dibuka iaitu Insectopia, Dinosaur Encounter, Stegodon Big Break, Caventure, Jungle Jive, Sky Sanctuary, Flamingo Parade, Sky Dreams VR, Artopia, Aviary Archive, EduPlay Centre dan Migration in Motion

Wetland Studios Putrajaya bakal dilancarkan secara rasminya pada bulan September 2023 dengan pembukaan kesemua 15 ruangan termasuk tarikan tambahan Panorama, Lakes & Rivers dan Majestic Ocean

Sepanjang tempoh pra-pelancaran, Wetland Studios Putrajaya menawarkan harga istimewa kepada pengunjung : 

KRU Perkenalkan Wetland Studios Putrajaya

Warganegara Malaysia 

Dewasa (13 hingga 64 Tahun) – RM 25 

Warga Emas (65 Tahun Ke Atas) – RM 15 

Kanak-Kanak (4 hingga 12 Tahun) – RM 15 

OKU Dewasa (13 Hingga 64 Tahun) – RM 12 

Kanak-Kanak (3 Tahun Ke Bawah) – Percuma 

KRU Perkenalkan Wetland Studios Putrajaya

Warganegara Asing 

Dewasa (13 hingga 64 Tahun) – RM 40 

Warga Emas (65 Tahun Ke Atas) – RM 20 

Kanak-Kanak (4 hingga 12 Tahun) – RM 20 

OKU Dewasa (13 Hingga 64 Tahun) – RM 16

Kanak-Kanak (3 Tahun Ke Bawah) – Percuma  

KRU Perkenalkan Wetland Studios Putrajaya

“Sememangnya kami menawarkan harga tiket serendah mungkin agar pengalaman di Wetland Studios Putrajaya dapat dinikmati oleh pelbagai lapisan masyarakat khususnya yang datang bersama keluarga. Kami berharap agar pengalaman ini akan memberikan maklumat berharga untuk kita menjaga alam sekitar dan pada masa yang sama meninggalkan memori indah dengan orang-orang yang tersayang” ujar Dato’ Norman Abdul Halim, Presiden, Wetland Studios. 

KRU Perkenalkan Wetland Studios Putrajaya

Pada Majlis Walkabout di Wetland Studios Putrajaya, rakan media diberikan lawatan berpandu khas oleh Wetland Rangers.

Wetland Studios Putrajaya beroperasi dari 10 pagi hingga 7 petang, setiap hari termasuk hujung minggu dan cuti awam. 

KRU Perkenalkan Wetland Studios Putrajaya

Pengunjung boleh mendapatkan tiket di kaunter tiket Wetland Studios Putrajaya.

Pembelian tiket dalam talian akan disediakan di laman sesawang www.wetlandstudios-putrajaya.com mulai 1hb Jun 2023. 

page2image54892224.png

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Permohonan Syamsul Lanjut Perintah Injunksi Terhadap Puteri Sarah Lulus

Video Mesra Pegang Tangan Dengan Tiz Zaqyah, Ini Respons Keith Foo!