in ,

Sesi Temubual Bersama Kiki Poh Anak Malaysia Pertama Bekerja Dengan DISNEY PIXAR

Pada 17 Ogos lalu, Budiey diberi peluang untuk menemubual Kiki Poh, seorang pelukis animasi dari syarikat animasi gergasi dunia, Disney Pixar. Untuk info pembaca, Kiki Poh ni adalah anak Malaysia pertama bekerja dengan syarikat animasi gergasi dunia, Disney Pixar yang berpangkalan di San Francisco, Amerika Syarikat (AS).

Siapa sangka kan, anak jati Malaysia dapat mengharumkan nama Malaysia dengan menghasilkan animasi untuk filem yang ditonton di seluruh dunia. Kiki Poh sendiri tidak menyangka beliau diterima untuk bekerja dengan PIXAR. Budiey dengar pun rasa bangga jugak.

Kiki Poh Anak Malaysia Pertama Bekerja Dengan Disney Pixar

Kiki, berusia 40, yang bertugas sebagai ‘shading artist’ mula menyertai syarikat itu sebagai pelatih pada 2010 terbabit dalam beberapa filem animasi popular seperti Finding Dory, Toy Story 3 dan Monsters University.

Wanita berasal dari Johor Bahru ini turut menyumbangkan tenaganya dalam filem terbaru terbitan Disney Pixar iaitu Cars 3 yang akan ditayangkan mulai 24 Ogos ini.

“Bekerja dengan Disney Pixar adalah satu mimpi jadi kenyataan. Tidak sangka saya bertuah menjadi anak Malaysia pertama bekerja di sana.

“Sejak mula bekerja pada 2010, ia memberi pengalaman yang sangat menyeronokkan. Kakitangannya terdiri daripada pelbagai rakyat negara lain dari seluruh dunia dan kami semua baik di antara satu sama lain,” katanya yang kini berada di Malaysia untuk mempromosikan filem Cars 3.

Kiki yang juga graduan Savannah College of Art & Design (SCAD) di Atlanta, AS ini mengakui, ketika memulakan kerjaya di Disney Pixar, dia berdepan cabaran tersendiri.

“Selain tidak boleh berbahasa Inggeris dengan baik, saya juga mendapati budaya kerja di sana sangat mencabar. Bagaimanapun, saya cekalkan diri untuk mengadaptasi dengan corak kerja mereka sebaik-baiknya,” katanya kepada Harian Metro.

Kiki berkata, dia diambil bekerja di syarikat animasi terkenal itu selepas mereka kagum dengan hasil kerjanya ketika belajar di SCAD.

Terbaru, Kiki turut terbabit dalam sebuah lagi filem popular Disney Pixar iaitu The Incredibles 2 yang akan ditayangkan tahun depan.

Kiki Poh Anak Malaysia Pertama Bekerja Dengan Disney Pixar

Kiki Poh Anak Malaysia Pertama Bekerja Dengan Disney Pixar

Kiki Poh Anak Malaysia Pertama Bekerja Dengan Disney Pixar

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Fazura & Fattah Amin Bakal Dilantik Jadi Duta Produk MAYDAN

Ini Dia Program Pengisian Kemerdekaan RTM di TV1, TV2 & TVi