in , ,

Kes Saman Fitnah Siber, Emelda Rosmila Enggan Mediasi Bersama Zarina Anjoulie

Pelakon Emelda Rosmila dikhabarkan telah menolak saranan mahkamah untuk menyelesaikan krisis undang-undang melalui proses mediasi dengan pelakon Zarina Anjoulie Lavocah. Difahamkan, kes fitnah siber tersebut telah diluluskan untuk dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur seperti yang dimohon oleh peguam Emelda sebelum ini.

Menerusi sebuah kenyataan media oleh pengurus krisis Zarina, Saiful Ridzuan dari Saiful Ridzuan Public Relations And Communications, pada 15 Oktober 2020, Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur telah mencadangkan agar kedua-dua pihak menjalani proses mediasi.

Zarina telah mengusulkan kepada Emelda pada 19 November 2020 agar proses tersebut diadakan pada bulan Januari, Februari atau Mac tahun ini.

Namun, Emelda menerusi peguamnya pada 25 November 2020 memaklumkan dia enggan mengambil bahagian dalam proses mediasi ini untuk mencapai penyelesaian dan menyelesaikan krisis undang-undang bagi kedua-dua pihak.

Emelda Rosmila
Emelda Rosmila

Menurut peguam Zarina Anjoulie, Wan Azmir Wan Majid dari firma guaman NHA Advocates And Solicitors dalam kenyataan tersebut:

“Kami berharap semuanya berjalan lancar seperti yang dicadangkan mahkamah dan kedua-dua pihak dapat mencari jalan penyelesaian.

Namun, kerana Emelda Rosmila tidak mahu meneruskan mediasi, nampaknya kes ini akan melalui bicara penuh dan kami pasti akan memberikan yang terbaik untuk anak guam sewaktu perbicaraan di mahkamah nanti,” kata

– Wan Azmir Wan Majid

Difahamkan, bagi kes ini Wan Azmir turut dibantu oleh Nurul Hafidzah Hassan dan Zeti Zukifli.

“Ini adalah kali kedua Emelda memfailkan permohonan untuk memindahkan kes itu ke Mahkamah Tinggi.

Kali pertama ianya diajukan, Zarina tidak membantah, tetapi permohonan tersebut ditarik balik oleh defendan (Emelda) setelah permohonan dibuat bagi alasan yang hanya diketahui oleh beliau.

Setelah itu, permohonan tersebut diajukan kembali, dan sekali lagi, kami tidak keberatan menurut kemahuan pihak Emelda tetapi kali ini kami memohon agar kos pindahan dibayar oleh defendan,”

– Wan Azmir Wan Majid

Mahkamah Perintah Emelda Bayar Kos Zarina 

Susulan itu, pada minggu ini, mahkamah telah memerintahkan defendan untuk membayar kos kepada Zarina bagi membolehkan kes sivil tersebut untuk dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Dalam perkembangan lain, Saiful Ridzuan mengesahkan bahawa Zarina terbuka untuk menyelesaikan krisis undang-undang tersebut melalui proses mediasi dan usahawan tersebut akan mengikut nasihat dari barisan peguam yang telah dilantik bagi tindakan selanjutnya.

Terdahulu, usahawan selebriti itu nekad menyaman Emelda pada tahun lalu setelah dia dikhabarkan telah difitnah oleh pelakon tersebut di aplikasi Telegram dan akaun media sosial. Zarina menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk dan teladan serta perintah injuksi untuk mengelakkan Emelda memfitnahnya pada masa hadapan.

Selain itu, Zarina turut menuntut permohonan maaf dibuat dalam tetapan awam yang akan disiarkan di media cetak dan akaun media sosial Emelda sendiri. Difahamkan, kes fitnah siber tersebut telah diluluskan untuk dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur seperti yang dimohon oleh peguam Emelda sebelum ini.

*Sumber: Murai

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Emma Maembong | 17

Tidak Mengalami Sebarang Simptom, Emma Maembong & Suami Positif Covid-19

Khai Aina | 18

Hanya Sekadar Kawan, Khai Bahar & Aina Abdul Jawab Spekulasi Sedang Bercinta