in ,

“Kes Sajat Berpakaian Wanita di Mekah Telah Dibawa Ke Pihak Atasan,” – PU Amin

Pada malam tadi, PU Amin telah menyiarkan satu posting di Facebook, mengatakan kesan setelah mendapati Sajat berpakaian wanita di Mekah.

“Saya dapat makluman dari rakan rakan petugas umrah Makkah , kes sajat dan kawan kawan nya telah dibawa ke pihak atasan , ke kementerian haji umrah dan kementerian perlancongan . 

Dimaklumkan juga ramai petugas umrah di Makkah membuat laporan pada pihak berkuasa . Mereka kata ini jenayah kepada pengurusan Masjidil Haram dan Masjidil Nabawi , benda ini besar kerana lelaki masuk tempat solat wanita . 

Ini juga mencemarkan kesucian masjid kata mereka . Saya hanya mendengar rakan rakan petugas berbicara . Risau juga jika ada sekatan dan tangkapan di pintu keluar arab saudi nanti . Pelbagai perkara boleh berkait . Semoga Allah memudahkan semua urusan jemaah umrah kali ini . 

Kata mereka juga ‘Hari ini’ pula visa tourist telah disekat oleh kerajaan arab saudi . Ada kaitan atau tidak wallahualam , kerana ada beberapa negara lain juga disekat visa perlancongan . Bermakna visa pelancong tidak wujud selepas ini selepas diberi kemudahan visa oleh kerjaan arab saudi sebelum ini . 

Menjadi pengajaran kepada kita semua . Semoga Allah membuka jalan kebaikan kepada kita . Visa tourist sudah tidak wujud lagi .

– PU Amin
Sajat

Di Facebook juga sudah tersebar beberapa dokumen Sajat dan ada yang menggesa untuk melaporkan perkara ini kepada pihak kerajaan Arab Saudi.

Anda kenal individu ini? Anda tahu latarbelakangnya?

Anda tidak mahu bala yang lebih besar melanda sahabat handai, keluarga & negara?

Laporkan kelakuan individu ini beserta rakan rakannya kepada pihak kerajaan Arab Saudi melalui email di bawah:

[email protected]

Atau terus ke website : https://www.haj.gov.sa/en/Home/Contact

Attach segala bukti video dan gambar. Bagi anda yang boleh menulis & berbahasa Arab, mungkin boleh share template untuk memudahkan orang lain membuat laporan.

InshaAllah, semoga dipermudahkan segala urusan kita dunia & akhirat…

Sajat
Sajat

Dalam pada itu, di Facebook dan di laman sosial, netizen terus memberikan pendapat dan mengecam tindak tanduk Sajat melakukan perkara dilarang di Mekah. Antaranya, Budiey petik dari kawan Facebook:

Sedikit update mengenai issue Sajjat. Beliau masih di Saudi either di Mekah atau Jeddah. Pulang ke Malaysia melalui Jeddah pada 7 February. Same date with me but I will be depart from Madinah. Alhamdullilah tak satu flight with him. Huhu.

Visa Sajjat adalah visa pelancong tetapi beliau pergi melalui travel agent. Premium package with dedicated mutawwif. Again, with dedicated mutawwif ya. Travel agent tolong jangan lepas tangan. 

Ramai yang dah report mengenai kes Sajjat melalui email dan online ke Kementerian Haji Arab Saudi. Melalui perkongsian dari PU Rahmat, ada kemungkinan pintu keluar akan dijaga rapi oleh Pihak Berkuasa Arab Saudi. Pihak Saudi pernah menghalang seorang transgender dari Pakistan dari memasuki Saudi untuk menunaikan Haji tahun lepas. Jadi tiada issue kesian atau tidak. Transgender tak boleh masuk Mekah Madinah. Full stop. So segala penyamaran jantina telah melanggar undang2 Saudi. Tak perlu tegakkan benang yang basah. 

Permohonan visa pelancong untuk rakyat Malaysia telah disekat oleh kerajaan Arab saudi. Not sure ada kaitan dengan kes sajjat atau coronavirus tetapi ada yg tanya kenapa takder negara Malaysia as one of the selection, admin Visa Saudi memberitahu ada masalah teknikal. Wallahuaklam.

Saya mohon kekanda Mujahid untuk selesaikan issue ini secara bilateral. Saudi sangat firm dengan undang2 mereka dan tindak tanduk kita boleh bagi impact kat rakyat Malaysia yg lain. 

Ingat, dosa2 sebegini bukan dosa individu tetapi boleh terkena kat the whole community. Ingat kisah Nabi Luth? Tanggungjawab kita as muslim untuk membendung budaya LGBT.

Dan akhirnya, tak dapat tidak, kita sedang berada di akhir zaman. Sama2 kita berdoa agar kita dan keluarga kita dapat menangkis segala dugaan dan fitnah akhir zaman.

May Allah bless us.

Faiz via (Facebook)

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Zynakal | 20

Zynakal Dedah Dirinya Anak Angkat, Ibu Kandungnya Seorang Pengemis

Zizie Izette | 21

Sebak! Momen Perpisahan Anak Kembar Zizie Ezette, Salah Seorang Terpaksa Kembali