in ,

Kekayaan Meningkat, Robert Kuok Kekal Sebagai Individu Terkaya Malaysia Dengan RM50.3 Bilion

Menerusi laporan yang dikeluarkan oleh Forbes, hartawan dalam Senarai Orang Paling Kaya Forbes Malaysia 2021 menyaksikan kekayaan kolektif bagi 50 individu ini meningkat sebanyak $90 bilion (RM381 bilion) pada tahun ini selepas mencatatkan penyusutan selama dua tahun.

Robert Kuok

Tan Sri Robert Kuok yang menerajui empayar hartanah dan komoditi kekal sebagai Individu Terkaya Malaysia dengan kekayaan sebanyak $12.2 bilion (RM50.3 bilion). Beliau juga merupakan individu tertua yang berada dalam senarai dengan usia 97 tahun.

Tan Sri Quek Leng Chan dari Kumpulan Hong Leong pula kekal berada di tempat kedua dengan kekayaan sebanyak $9.6 bilion (RM39.58).

Selain itu, senarai yang dikeluarkan turut menampilkan lima individu baharu. Kuam Kam Hon dan Lim Wee Chai daripada syarikat Hartalega Holdings dan Top Glove di mana masing berada dalam kedudukan 10 terbaik berikutan permintaan tinggi sarung tangan seluruh dunia sewaktu pandemik.

Robert Kuok

PENGASAS MR D.I.Y. GROUP TAN YU YEH. SUMBER: TATLER MALAYSIA

Tan Yu Yeh dan Yu Wei daripada syarikat Mr D.I.Y. Group berjaya menduduki tempat ke-10 dengan kekayaan sebanyak $2.7 bilion.

Dalam pada itu, dilaporkan tujuh individu yang berada dalam senarai tahun lalu gagal berada dalam senarai tahun ini termasuk Tony Fernandes dan Kamarudin Meranun daripada syarikat AirAsia. Keadaan pandemik yang berlanjutan secara tidak langsung membuatkan industri penerbangan gagal beroperasi dengan baik. Ketahui lebih lanjut mengenai senarai yang dikeluarkan Forbes ini dengan klik di sini.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Kena Sedar, Kalian Bukan ‘REAL’ Artis, Penerbit Datuk Normashayu Puteh Sindir Influencer?

Diva AA Jalin Kerjasama Dengan PDRM, Tegur Netizen Yang Langgar SOP!