in ,

Jay Walia Lancar Album ROMANTIK EKLEKTIK

Alunan gamelan bersertakan irama gitar elektrik dan lirik yang ikhlas dan tulus dari hati telah disatukan dan menghasilkan sebuah melodi yang menarik, itulah yang ingin disampaikan oleh artis ‘Rhythm and Blues’ atau R&B baru, Jay Walia.

Jejaka yang berasal daripada Subang Jaya ini telah membuat penampilan sebagai artis buat julung kalinya pada tahun 2007 apabila lagu pertamanya berjudul ‘My Girl’ telah dikeudarakan di beberapa buah stesen radio tempatan dan juga telah dicalonkan di anugerah Voice International Music Awards (ViMA) pada 2009.

Masa untuk berkarya ternyata terhad apabila beliau harus menyambung pelajarannya dan mula bergelar mahasiswa, namun selepas berjaya memperoleh ijazah sarjana muda dalam bidang perundangan dari Universtiy of London pada tahun 2011 nalurinya untuk berkarya tidak mampu lagi dibendung maka bermulalah perjalanan beliau untuk meneruskan karya di dalam bidang muzik.

Jay Walia

November 2012 telah menyaksikan Jay Walia muncul kembali di arena muzik tanah air dengan pelancaran EP ‘Afterhours At The Embassy’. Selain itu, beliau juga telah dicalonkan di anugerah Shout! Awards 2013 dan berjaya meraih anugerah ‘Break Out Award’ yang dikhaskan buat artis baru terbaik.

Mendapat inspirasi dari penyanyi antarabangsa seperti Justin Timberlake, Miguel, Craig David, Adam Levine dan juga Altimet yang merupakan pengaruh utama yang banyak menyumbang ke arah pembangunannya sebagai seorang artis, Jay Walia, yang dibesarkan dengan lagu-lagu Nasyid dan Hindi sebagai santapan minda kini mampu membuka pintu kreativitinya kepada pelbagai jenis bunyi dan melodi.

Jay Walia

Hasil karya yang ingin ditampilkan kepada semua telah pun disatukan di dalam album sulung beliau di dalam bahasa Melayu yang bertajuk ‘Romantik Eklektik’ yang telah dilancarkan pada hari ini.

‘Bidadari’ merupakan single pertama yang dipetik dari album “Romantik Eklektik” adalah sebuah kolaborasi bersama artis tanah air terkemuka iaitu Altimet telah diterima baik selepas menerima putaran yang memberangsangkan di stesen-stesen radio tempatan.

Lagu ‘Cinta Luar Biasa’ pula telah menampilkan Iqa yang merupakan pemenang tempat ketiga di dalam rancangan realiti TV iaitu Mentor musim ke-5, yang juga kini merupakan penyanyi utama dalam kugiran pop-rock, VelvetBand.

Menempatkan 8 buah gubahan yang dinukil dan dipena sendiri, “Romantik Eklektik” mengisahkan tentang seorang jejaka di alam percintaan yang meluahkan isi hati dan fikirannya dan menterjemahkannya kepada muzik lalu manghasilkan kerja yang unik; eklektik.

Menggelar dirinya sebagai seorang ‘seniman’ atau ‘penglipur lara’, Jay Walia mendambakan agar karyanya didalami sebagai satu hikayat yang diceritakan melalui lagu dan mampu membawa si pendengar melalui suatu ekspidisi bersamanya.

Pelancaran album terbaru ini menandakan titik permulaan pengembaraannya dalam persada seni tanah air. Berbekalkan bakat dan impian sebesar imaginasi beliau, disertakan dengan semangat yang membara, tiada rintangan yang mampu menghalang Jay Walia daripada mengejar impiannya. Jemputan telah dipanjangkan kini persoalannya adalah, sudikah anda mengambil perjalanan ini bersama Jay Walia?

“Romantik Eklektik” oleh Jay Walia merupakan satu lagi edaran daripada Warner Music (M) Sdn Bhd.

Jay Walia

Jay Walia

Jay Walia

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

BREAKOUT Bakal Dibuka di Nu Sentral Kuala Lumpur

Lifetime Siar MARRIED AT FIRST SIGHT