in , ,

iPhone 12 dan 5G: Ini Yang Anda Perlu Tahu

Jenis telefon yang akan datang akan menjadi yang pertama dari Apple yang menawarkan penyambungan tanpa wayar superspeedy. Apakah anda perlu menukar ke 5G? Apa yang penting sangat telefon pintar 5G ni?

Tease terbaru Apple: “Hi, Speed.” (Mungkin ada kena mengena dengan kelajuan 5G). Syarikat gergasi itu dalam proses persiapan untuk memperkenalkan barisan iPhone 12 minggu depan, dan ciri baru terbesar kemungkinan adalah sesuatu yang biasa dijumpai di telefon pintar Android; penyambungan selular generasi seterusnya 5G. Hello Apple, Android dah lama buat, Apple baru nak lancar.

Versi baru rangkaian tanpa wayar mula dilancarkan di seluruh dunia tahun lalu dan mencapai kelajuan pada tahun 2020. Hampir semua telefon Android baru yang tiba di AS hari ini menawarkan 5G, dan syarikat penerbangan terbesar di negara ini telah bercakap tanpa henti mengenai penyambungan 5G ni.

Sekarang Apple mula bersaing dengan model iPhone 12 berkemampuan 5G, hype mengenai 5G hanya akan menjadi lebih kuat – walaupun pengguna di negara seperti AS tidak benar-benar memerlukan peranti 5G. Sebab internet mereka sudah sedia laju. Nak laju macamana lagi?

Apple

Apple pada hari Selasa lalu telah menghantar jemputannya untuk acara maya pada 13 Oktober ini dan untuk anda yang tinggal di Malaysia, sila mark kalendar anda pada 14 Oktober jam 1 pagi, di mana secara meluas diharapkan untuk mempamerkan barisan iPhone barunya, dengan peranti yang mungkin disebut iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Pro Max.

Sebilangan besar, jika tidak semua, telefon bimbit akan mempunyai sambungan 5G, yang berpotensi menjadi jauh lebih pantas daripada 4G. Peranti mungkin akan dijual semula pada akhir minggu depan sebelum tiba di kedai pada minggu berikutnya.

Apple biasanya bukan yang pertama memperkenalkan teknologi baru, seperti pembayaran mudah alih dan pengecasan tanpa wayar. Paling tidak ada generasi di belakang dalam mengadopsi kemampuan seluler 3G dan 4G LTE di iPhone sebelumnya.

Tetapi setelah melonjak masuk, ia cenderung menguasai dan membentuk pasar dengan cara yang tidak dapat dilakukan oleh pembuat telefon bimbit lain. Perkara yang sama dijangka berlaku dengan 5G, yang menurut pemerhati industri dapat mendorong peningkatan permintaan iPhone. Ini adalah kaedah yang jelas bagi Apple untuk membezakan peranti barunya dari model lama, serta memacu inovasi dan perkhidmatan baru yang memanfaatkan kelajuan tinggi dan tawaran 5G yang pantas.

Dalam Pada Itu, Pengguna Iphone Dan Ipad Juga Boleh Mencuba Ar Tersembunyi Ini. Caranya Adalah Dengan Tap Pada Imej Acara Di Laman Apple Dan Ar Tersebut Akan Dibuka Secara Automatik.

Apabila Apple menjual iPhone 5G pertama tahun ini, ia akan menjadi salah satu vendor telefon 5G teratas di dunia, walaupun telefon pertamanya tidak memasuki pasaran hingga suku keempat.

Tahun ini, Apple akan melancarkan Samsung – yang mempunyai sekitar selusin model telefon 5G yang tersedia dan yang menghantar lebih separuh daripada unit 5G 2019 – untuk menjadi penjual telefon 5G kedua terbesar setelah Huawei, menurut Strategy Analytics. Dan tahun depan, Apple akan menjadi vendor telefon 5G terbesar di dunia, kata Strategy Analytics, menghantar sekitar 180 juta daripada 670 juta telefon 5G tahun 2021.

“Terdapat apa yang disebut kesan Apple,” kata penganalisis Strategi Analisis Ville-Petteri Ukonaho. “Apa sahaja yang dilakukan Apple, ia akan segera berjaya.”

Tetapi pertama, tugas syarikat akan menunjukkan kepada pengguna mengapa 5G bernilai peningkatan.

Apple enggan memberi komen menjelang acara tersebut.

Bilakah Apple akan menjual iPhone 12?

Apple pada hari Selasa mengatakan bahawa acara seterusnya, yang akan berlangsung secara maya, akan berlangsung pada 13 Oktober, kira-kira sebulan kemudian daripada waktu pelancaran iPhone biasa. Preorder kemungkinan akan bermula pada 16 Oktober, diikuti dengan ketersediaan di kedai – sekurang-kurangnya yang dibuka – pada hari Jumaat berikutnya.

Apple pada bulan Julai memberi amaran bahawa iPhone terbarunya “akan tersedia beberapa minggu kemudian” dari biasa kerana pandemi COVID-19. Ia masih mengadakan acara pada bulan September tetapi memberi tumpuan kepada Apple Watches dan iPads dan bukannya telefonnya.

Tidak jelas sama ada semua model iPhone baru akan tersedia pada bulan ini, atau jika tarikh penjualan akan berperingkat. Versi gelombang milimeter beberapa telefon Android telah tiba lebih lambat daripada model 5G yang lain. Pada masa lalu, Apple telah melancarkan beberapa model iPhone, seperti iPhone X, lebih lambat daripada barisan yang lain kerana faktor seperti kelewatan pengeluaran.

Dalam Pada Itu, Pengguna Iphone Dan Ipad Juga Boleh Mencuba Ar Tersembunyi Ini. Caranya Adalah Dengan Tap Pada Imej Acara Di Laman Apple Dan Ar Tersebut Akan Dibuka Secara Automatik.

Berapa Jenis Model iPhone Yang Akan Dilancarkan Apple? Apakah Perbezaannya?

Cari sebanyak empat model baru dari Apple: iPhone 12 Mini 5,4 inci, iPhone 12 6,1 inci, 12 Pro 6,1 inci dan 12 Pro Max 6,7 inci. Bagi mereka yang memantau, itu satu iPhone lebih banyak daripada barisan tahun lalu (iPhone 11 tidak mempunyai versi Mini), dan lebih banyak telefon premium – Pro dan Pro Max – mendapat ukuran skrin.

Barisan iPhone baru tahun lalu merangkumi iPhone 11 6 inci, iPhone 11 Pro 5,8 inci dan iPhone 11 Pro Max 6,5 inci.

Bersama dengan model tambahan dan penyesuaian skrin yang berpotensi, kebanyakan, jika tidak semua, model dijangka hadir dengan 5G, serta pemproses A14 Bionic yang diperbaharui Apple. Dari segi reka bentuk iPhone 12, Apple mungkin memperbaiki keseluruhan telefon untuk menambah hujung rata, serupa dengan reka bentuk iPad yang lebih baru.

Apa Yang Dimaksudkan Ada Ciri 5G pada iPhone?

5G adalah teknologi tanpa wayar generasi seterusnya yang akan memberi tenaga kepada telefon kita. Ini diharapkan dapat mengubah kehidupan kita, sama seperti 4G yang membawa App Store dan perkhidmatan Apple seperti Uber dan Instagram. Tanpa 4G, telefon pintar tidak akan wujud dalam bentuknya sekarang. 5G diharapkan dapat membawa perubahan sama revolusionernya, tetapi kita belum tahu produk atau perkhidmatan baru apa yang boleh muncul.

Peningkatan yang paling ketara dengan 5G berbanding yang ditawarkan iPhone hari ini adalah penyambungan yang lebih pantas, oleh itu jemputan “Hai, Speed” Apple. 5G dapat berjalan antara 10 dan 100 kali lebih cepat daripada sambungan selular 4G biasa anda, menjadikan muat turun dan streaming video lebih pantas dari sebelumnya.

Yang penting, latensi 5G – jumlah masa antara telefon anda melakukan ping ke rangkaian dan ketika rangkaian bertindak balas – jauh lebih pantas daripada yang disediakan oleh 4G dan bahkan Wi-Fi. Pada masa akan datang, ini dapat memungkinkan perkara seperti pembedahan jarak jauh atau perbincangan video Zoom yang sebenarnya segerak. Kami akan dapat melakukan perkara-perkara yang tidak pernah kami lakukan sebelumnya pada peranti mudah alih, dan melakukannya hampir seketika.

Untuk iPhone, kita dapat melihat ciri-ciri augmented reality baru yang memanfaatkan kelajuan tinggi dan kependaman rendah 5G. Apple memasukkan petunjuk AR dalam undangannya untuk acara September dan Oktober.

Adakah iPhone 5G Akan Berfungsi Di Kawasan Luar Bandar?

Kawasan luar bandar tidak mempunyai mmWave sekarang, dan tidak mungkin mereka akan melakukannya. Sebaliknya, syarikat penerbangan bergantung pada gelombang udara jalur rendah, seperti rangkaian 5G T-Mobile, untuk membawa sambungan yang lebih pantas ke kawasan yang lebih jauh.

Beberapa pakar menjangkakan 5G akhirnya akan menjadi keuntungan bagi kawasan luar bandar AS, termasuk kawasan yang masih kekurangan sambungan jalur lebar rumah sekurang-kurangnya 25 Mbps. Tetapi yang lain memberi amaran bahawa perlu beberapa tahun atau lebih – jika pernah – bagi syarikat penerbangan untuk benar-benar menyebarkan 5G di bahagian negara yang lebih terpencil dan jarang penduduknya, jadi mungkin tidak berbaloi untuk menarik iPhone baru hanya untuk 5G .

Dianggarkan 18 juta orang di AS tidak mempunyai sambungan jalur lebar dengan kelajuan muat turun sekurang-kurangnya 25 megabit sesaat, menurut perhitungan 2020 dari Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan. Pakar mengatakan angka rasmi hampir pasti lebih rendah daripada kenyataan kerana peta yang rosak.

Adakah 5G iPhone 12 akan Mengakibatkan Kanser? Atau Coronavirus?

Sejak syarikat mula-mula membicarakan 5G, ada kekhawatiran yang diungkapkan oleh beberapa orang mengenai kesan teknologi itu terhadap kesihatan. Versi mmWave 5G berjalan pada gelombang radio frekuensi sangat tinggi yang tidak dapat menempuh jarak jauh. Untuk mendapatkan sambungan yang stabil, menara harus diletakkan berdekatan dan dipasang di lebih banyak lokasi. Ini menimbulkan kebimbangan bahawa gelombang radio dapat menghasilkan radiasi berbahaya yang boleh menyebabkan barah otak, penurunan kesuburan, sakit kepala dan masalah lain.

Pentadbiran Makanan dan Dadah dan Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan mengatakan tidak ada yang perlu dikhawatirkan kerana kajian belum menemui kaitan antara isyarat frekuensi radio dari telefon bimbit atau menara sel dan penyakit. Tetapi kerana 5G sangat baru, tidak ada cara pasti untuk mengetahui apakah ia akan menyebabkan masalah kesihatan jangka panjang. Apa yang dapat dinyatakan secara pasti adalah bahawa 5G tidak menyebabkan atau menyebarkan virus.

Ketika coronavirus pertama kali melanda dunia, khabar angin tersebar mengenai apa yang menyebabkannya. Satu teori palsu yang mendapat wap dalam talian adalah bahawa 5G memulakan penyakit ini. Itu betul-betul salah. Coronavirus terutamanya merebak dari orang ke orang, melalui titisan pernafasan yang dihasilkan oleh batuk, bersin, bercakap dan sebagainya. Ia tidak melalui gelombang radio. Anda tidak boleh mendapatkannya dengan menggunakan telefon anda atau menonton TV – melainkan telefon itu sendiri atau alat kawalan jauhnya tercemar dengan virus. (Dan semua itu adalah sebabnya anda harus kerap mencuci tangan, memakai topeng, berlatih menjauhkan diri dan mengambil langkah perlindungan lain.)

Brendan Carr, yang bertugas di FCC, membantah beberapa usaha untuk menghubungkan 5G ke coronavirus, dengan mengatakan khabar angin itu “langsung dari kedalaman tanah topi timah yang paling berbahaya.” Dia mengulangi bahawa FCC, Pentadbiran Makanan dan Dadah dan Agensi Perlindungan Alam Sekitar semua mengatakan 5G selamat.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Slam 2020 | 20

Konsert SLAM MENTARI MUNCUL LAGI Buka Tirai 2021

Gambar Hiasan

Polis Dah Ada Senarai Nama Selebriti Terlibat Macau Scam, Minta Tampil Beri Kerjasama