in , , ,

“Ini Bukan Majlis Sekolah Menengah,”- Ahmad Idham Bidas Produksi Astro?

Masih lagi dengan isu kontroversi yang melanda di Festival FIlem Malaysia Ke-30. Isu ini kian berlarutan sebab ada beberapa pihak lain yang tak puas hati mengapa Fazura perlu bawa Fattah di pentas FFM30.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas), Ahmad Idham Ahmad Nadzri mendedahkan pihak produksi tidak pernah berbincang mengenai kemunculan pasangan pelakon Fattah Amin dan Nur Fazura untuk menyampaikan trofi Anugerah Khas Juri pada Festival Filem Malaysia ke-30 (FFM30) lalu.

Fazura & Fattah di FFM30

“Saya dah ‘check’ dengan jawatan kuasa Finas, tiada persetujuan mengenai Fattah dan Fazura naik bersama untuk menyampaikan anugerah pada malam itu.

“Saya diberitahu ramai pengiat seni termasuk media tidak bersetuju dengan tindakan menaikkan Fattah.

“Ia seolah-olah tidak menghormati agenda majlis nasional seperti ini,”

– Ahmad Idham

Menurutnya, kesemua penyampai pada malam itu mestilah mereka yang sudah pun dinobatkan dalam pelbagai kategori FFM sebelum ini.

Sehubungan itu, Ahmad Idham meminta pihak produksi untuk memberi surat tunjuk sebab dan masa sama bertanggung jawab ke atas tindakan yang disifatkan tidak wajar berlaku dalam sejarah FFM.

“Pihak produksi tidak menghormati Finas walhal Finas yang membayar kos produksi pada malam itu.

“Ini bukan majlis anugerah sekolah menengah yang boleh diubah sesuka hati,”

– Ahmad Idham

Beliau juga memohon pihak Datuk Hans Isaac dan Fazura agar tidak perlu bersengketa sehinggalah laporan lengkap berkaitan isu daripada pihak produksi diterima Finas.

Ahmad Idham berpendapat, persengketaan ini tidak sihat untuk industri apatah lagi mereka mungkin menjadi mangsa permainan pihak tertentu yang mencari publisiti murahan.

Panel DFKL, Ahmad Idham

Semalam, beberapa portal hiburan mendakwa Fazura sengaja membawa bersama suaminya, Fattah Amin ke atas pentas untuk mengumumkan Anugerah Khas Juri pada malam FFM30.

Aktres itu juga didakwa memberi kata dua kepada pihak produksi, Astro dan FFM untuk membawa bersama Fattah ke atas pentas dan menyampaikan anugerah tersebut sehingga membelakangkan dua rakan penyampai lain iaitu Dato Hans Isaac dan Maya Karin.

Manakala dalam satu kenyataan dikeluarkan pihak pengurusan mereka, Universal Music (Malaysia) hari ini, berkata keputusan kemunculan mereka di atas pentas ketika penyampaian trofi Anugerah Khas Juri sebagai elemen kejutan dalam FFM30 adalah daripada pihak Astro.

Dalam kenyataan yang sama, mengikut perancangan yang diatur pihak Astro, Fattah sepatutnya menjadi penyampai untuk anugerah lain, tetapi ditukar pada saat akhir.

Sebagai ‘tetamu’, Fazura dan Fattah menyifatkan mereka hanya menjalankan tanggungjawab dan memberi kerjasama sebaiknya buat seluruh produksi demi kelancaran majlis.

Fazura juga meluahkan rasa terkilan dengan sikap Hans Isaac yang didakwa tanpa usul periksa menghantar kiriman WhatsApp menyatakan kekesalan terhadap tindakan kurang bijak dan tidak menghormati format majlis kepada mereka, yang menurut Hans, tidak termasuk dalam senarai penyampai pada malam itu.

Malah, dia juga meminta agar pihak Hans melakukan permohonan maaf kepadanya kerana apa yang dilemparkan oleh Hans sama sekali tidak berasas dan bukan di bawah kawalan Fazura.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Lagu Cerita Kita Nazim Othman Tiada Kaitan dengan Kisah Perceraian

Senarai Filem Bollywood di Saluran BollyOne HD April Ini