in , ,

Himalayan Salt Therapy Untuk Healing & Rawatan di Iswanah Health Care

Iswanah wellness adalah pusat rawatan bagi terapi garam himalaya yang bertapak di Batu Caves.

Di tengah kesibukan dengan tugasan harian, Budiey sempat dan berkelapangan untuk meninjau apa yang menariknya rawatan HIMALAYAN SALT THERAPY yang terdapat di Iswanah Health Care yang terletak tak jauh dengan rumah Budiey.

Garam Himalaya ialah garam batu (halit) yang dilombong dari wilayah Punjab di Pakistan. Garam, yang selalunya mempunyai warna merah jambu kerana mineral surih, digunakan terutamanya sebagai bahan tambahan makanan untuk menggantikan garam meja yang ditapis tetapi juga digunakan untuk memasak dan persembahan makanan, lampu hiasan dan rawatan spa. 

Pembentukan geologi ini terdiri daripada halit kristal yang diselingi dengan garam potash, dilapisi oleh marl gipsiferus dan dilapisi dengan lapisan gipsum dan dolomit dengan jahitan jarang syal minyak yang terkumpul antara 600 dan 540 juta tahun dahulu. 

Lapisan ini dan batuan enapan Cambrian hingga Eosen di atasnya didorong ke arah selatan ke atas batuan enapan yang lebih muda, dan terhakis untuk mewujudkan Julat Garam.

Penyelesaian Terbaik Bagi Masalah Kesihatan Anda

Kebaikan Salt Therapy Himalaya Iswanah Wellness

  • Pembersihan Saluran Pernafasan
  • Melegakan Masalah Asma
  • Meningkatkan Imuniti
  • Merangsang Pengeluaran Lendir
  • Melegakan Gejala Selsema
  • Meningkatkan Kualiti Tidur
  • Meredakan Gejala Ekzema
  • Meningkatkan Pernafasan Sukan

Apakah yang dimaksudkan dengan HIMALAYAN SALT THERAPY?

Zarah negatif terion dengan tenaga kinetik tinggi dan digabungkan dengan garam di seluruh bilik; iklim mikro yang kaya garam dicipta. Ini adalah sama seperti suasana yang diwujudkan di lombong garam Eropah lama dahulu. Pelombong yang bekerja di gua garam didapati mempunyai risiko yang lebih rendah daripada masalah pernafasan, dan sambungan itu dibuat!

Sebuah bilik garam garam terapeutik “ruang” jika anda akan, yang mengandungi sejumlah besar garam Laut Mati – di atas lantai dan dinding ke dinding. Selain itu, ia mempunyai garam kering penjana aerosol khas yang paip dihancurkan zarah garam pharma gred ke udara yang disedut dengan selamat semasa sesi Dewan garam.

Himalayan Salt Therapy Untuk Healing & Rawat Penyakit di Iswanah Health Care

Statistik Kajian HIMALAYAN SALT THERAPY!

Kajian 2014 yang diterbitkan dalam jurnal Allergologia et Immunopathologia mendapati bahawa haloterapi berkesan dalam mengurangkan kekerapan dan keterukan serangan asma pada kanak-kanak.

Kajian 2015 yang diterbitkan dalam jurnal International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease mendapati bahawa haloterapi meningkatkan fungsi paru-paru dan kualiti hidup pada pesakit COPD.

Kajian 2016 yang diterbitkan dalam jurnal Pediatrics mendapati bahawa haloterapi berkesan dalam mengurangkan keterukan rinitis alahan (demam hay) pada kanak-kanak.

Kajian 2017 yang diterbitkan dalam jurnal Dermatology and Therapy mendapati bahawa haloterapi berkesan dalam memperbaiki gejala ekzema pada kanak-kanak.

Kajian 2018 yang diterbitkan dalam jurnal Complementary Therapies in Medicine mendapati bahawa haloterapi berkesan dalam mengurangkan tahap tekanan dan kebimbangan pada orang dewasa

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa terapi bilik garam Himalaya bukanlah ubat untuk sebarang keadaan perubatan. Ia harus digunakan sebagai rawatan pelengkap bersama-sama dengan penjagaan perubatan standard.

Kelebihan HIMALAYAN SALT THERAPY!

Terdapat semakin banyak bukti klinikal tentang keberkesanan terapi bilik garam Himalaya, juga dikenali sebagai haloterapi, untuk pelbagai keadaan, termasuk:

Keadaan pernafasan: Terapi garam telah terbukti berkesan dalam melegakan simptom dan meningkatkan fungsi paru-paru pada penghidap asma, penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD), bronkitis, sinusitis, dan keadaan pernafasan lain.

Keadaan kulit: Terapi garam juga telah terbukti bermanfaat untuk keadaan kulit seperti ekzema, psoriasis, dan jerawat.

Tekanan dan kebimbangan: Terapi garam telah ditunjukkan dapat mengurangkan tahap tekanan dan kebimbangan, serta meningkatkan mood dan kualiti tidur.

ALAMAT:

Lot 8-1 Plaza Makmur,

Jalan Batu Caves,

Taman Batu Caves,

68100 Batu Caves, Selangor

6019-900 7915

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Bekerja Lebih Bijak, Bukan Lebih Gigih, Jom Aplikasikan AI di Tempat Kerja

Filem 28 DAYS LATER Ada Sekuel Baharu, Atau Mungkin Juga Trilogi Sekuel