in , ,

Bekerja Lebih Bijak, Bukan Lebih Gigih, Jom Aplikasikan AI di Tempat Kerja

Tempat kerja anda akan menjadi lebih pintar. Bayangkan chatbot yang mesra untuk menangani pelanggan dan teknologi pintar yang membimbing anda dan rakan sekerja anda melalui kehidupan profesional harian anda.

Malah, cara kerja yang lebih bijak ini sudah ada dengan AI menjadi kebiasaan dalam organisasi.

Menurut EY 2023 Work Reimagined Survey, 63% pekerja di Malaysia menjangkakan bahawa kecerdasan buatan generatif (GenAI) akan meningkatkan cara mereka bekerja secara fleksibel manakala 70% daripada mereka menyatakan bahawa mereka sama ada sedang menggunakan atau merancang untuk menggunakan GenAI pada masa akan datang. 12 bulan. 

Untuk memastikan peralihan yang lancar ke arah dunia kerja yang lebih bijak, berikut ialah cara pekerja boleh menggunakan AI untuk meningkatkan kelebihan daya saing mereka.

Galaxy Experience Space_signature

Bekerja Lebih Bijak, Bukan Lebih Gigih

AI mengautomasikan proses, mengurangkan masa pekerja mengerjakan tugasan yang berulang, supaya mereka boleh memberi tumpuan kepada tugas yang lebih kompleks, meningkatkan kemahiran profesional mereka dan meminimumkan keletihan.

 Profesional perkhidmatan pelanggan yang akan menghabiskan berjam-jam untuk menangani pertanyaan pelanggan boleh memanfaatkan aplikasi AI untuk melaksanakan tugas manual dan menggunakan analisis tingkah laku untuk memperibadikan perkhidmatan pelanggan. Syarikat seperti Amazon, Marriott dan Tesla telah pun melaksanakan automasi chatbot untuk membantu mereka menangani soalan dan isu biasa pelanggan dengan cepat.

Jika anda ingin meluangkan lebih banyak masa pada tugas kompleks yang mengembangkan kemahiran anda di tempat kerja, anda boleh mendapat manfaat daripada Bixby, pembantu suara pintar, yang menjalankan arahan suara pantas seperti mencari maklumat hubungan, melakukan carian Internet dan juga menjawab panggilan untuk awak.

Gaya Hidup Profesional & Peribadi yang Lebih Berdikari untuk Semua Orang

AI bukan sahaja membantu anda melakukan kerja anda dengan cekap, tetapi ia boleh menjadikan kerja lebih mudah untuk semua pekerja, terutamanya dengan ciri kebolehbacaan teks untuk pengguna yang mempunyai batasan dalam penglihatan. Pemimpin perniagaan telah menggunakan AI untuk meningkatkan kebolehaksesan dan keterangkuman di tempat kerja mereka.

Apabila membaca teks yang memerlukan pengekstrakan, pengguna boleh memanfaatkan Bixby Vision dengan menyalin teks daripada imej untuk mencarinya, mempercepatkan tugasan yang memerlukan banyak penulisan. Bayangkan selepas mengambil gambar dengan telefon anda, anda boleh mengekstrak teks dan juga melakukan terjemahan masa nyata. Anda juga boleh mencari imej serupa yang akan membantu carian Internet anda semasa mengimbas imej, menjadikan kerja keseluruhan anda lebih produktif dan cekap. Cuma muatkan imej daripada galeri telefon anda di mana anda boleh mengekstrak teks daripada imej anda, untuk mengenal pasti objek dalam telefon anda dan membantu anda mencari imej yang serupa.

Memupuk Kerjasama Lebih Tinggi Merentas Halangan Geografi dan Bahasa

Tenaga kerja hari ini telah menjadi semakin pelbagai. Di mana halangan geografi dan bahasa sebelum ini telah menghalang keseluruhan produktiviti dan kecekapan pasukan. Walau bagaimanapun, AI boleh dimanfaatkan untuk tugas seperti terjemahan masa nyata, membolehkan perkongsian kerja digital dan juga membuat cadangan untuk menambah baik projek, sambil mengurus tarikh akhir dan penghantaran.

Dengan AI di mana-mana, teknologi ini boleh meletakkan kuasa keterbukaan pada sentuhan hujung jari anda, mengubah cara anda bekerja dan kehidupan seperti yang anda tahu.

Untuk mengetahui cara Samsung mentakrifkan semula teknologi AI, saksikan Galaxy Unpacked secara langsung di YouTube, Laman Web Rasmi, Facebook dan Bilik Berita Samsung Malaysia pada 02:00AM (Waktu Malaysia), 18 Januari 2024.

Daftar minat anda sekarang sehingga 17 Januari 2024 untuk layak mendapat e-baucar eksklusif bernilai sehingga RM400 apabila anda membuat pra-pesanan Galaxy baharu. Selain itu, berpeluang memenangi hadiah misteri setiap hari dengan mengikuti langkah mudah di bawah:

Langkah 1: Daftar minat anda untuk Peranti Galaxy Seterusnya dengan mengklik pada pautan ini untuk menjawab lima (5) soalan tinjauan.

Langkah 2: Lengkapkan lima (5) soalan tinjauan untuk mengambil bahagian dan berpeluang memenangi hadiah misteri setiap hari.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

HONOR MAVIC V2

Telefon Boleh Lipat Paling Nipis & Ringan HONOR Magic V2 Berharga RM6,999

Iswanah Health Care

Himalayan Salt Therapy Untuk Healing & Rawatan di Iswanah Health Care