in , ,

Filem 28 DAYS LATER Ada Sekuel Baharu, Atau Mungkin Juga Trilogi Sekuel

Selepas lebih dua dekad melepaskan wabak zombi, filem klasik seram moden 28 Days Later bakal mendapat sekuel baharu, atau mungkin juga trilogi sekuel.

Danny Boyle dan Alex Garland, pengarah dan penulis filem tahun 2002 itu, bersatu semula untuk filem 28 Years Later, sebuah filem ngeri zombi baharu yang dijangka akan melanda studio, penstrim dan pembeli berpotensi lain pada penghujung minggu ini, menurut pelbagai sumber. WME, yang mewakili Boyle dan Garland, akan mengeluarkan pakej dan mengendalikan jualan.

Francais itu telahpun memiliki sekuel yang bertajuk 28 Weeks Later, yang dikeluarkan pada 2007, dan kini mereka meletakkan harapan untuk melancarkan trilogi terbaru.

Boyle dilaporkan akan berkhidmat sebagai pengarah dengan Garland akan menulis kesemua tiga filem. Bajet untuk setiap filem dijangka sekitar AS$75 juta.

Filem 28 DAYS LATER Ada Sekuel Baharu, Atau Mungkin Juga Trilogi Sekuel

Kedua-dua mereka juga akan berkhidmat sebagai penerbit, bersama penerbit asal, Andrew Macdonald dan Peter Rice, bekas ketua Fox Searchlight Pictures.

Sebelum ini, Boyle dan Garland telah mengutarakan idea untuk sekuel baharu, dengan judul 28 Months Later antara yang dibincangkan.

28 Days Later dibintangi Cillian Murphy, bintang terkenal Oppenheimer, sebagai seorang lelaki yang tersedar daripada koma selepas kemalangan basikal hanya untuk mendapati England kini sepi, keruntuhan pasca-apokaliptik, disebabkan virus yang mengubah mangsanya menjadi pembunuh yang mengamuk. Lelaki itu kemudian melayari landskap, bertemu dengan mangsa yang terselamat yang dimainkan oleh Naomie Harris dan seorang major Tentera yang gila, dimainkan oleh Christopher Eccleston.

Filem itu bukan sahaja mengejutkan penonton dan meraih keuntungan berganda, ia turut memberi kesan besar kepada genre seram zombi, dengan memberi gambaran baharu pada orang mati pemakan otak yang lebih ganas dan laju.

Filem itu, dan sekuelnya, juga tertumpu pada sifat wabak dan struktur rapuh masyrakat dalam senario jenis ini, topik yang bergema dalam dunia pasca 9/11. World War Z, Zombieland, The Walking Dead, dan pembuatan semula oleh Zack Snyder, Dawn of the Dead dan Army of the Dead baru-baru ini, semuanya mengikut laluan yang dibentuk 28 Days.

Secara berasingan, filem itu juga terus memacu kerjaya Boyle, yang menerajui Slumdog Millionaire dan 127 Hours, dan juga telah menaikkan nama Murphy dalam dunia perfileman dibeberapa tahun kemudian, dengan filem berprofil tinggi pertamanya adalah dengan Christopher Nolan menerusi filem Batman Begins.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Iswanah Health Care

Himalayan Salt Therapy Untuk Healing & Rawatan di Iswanah Health Care

Lakon Aksi Ranjang dalam Rampas Cintaku, Fasha Sandha Hanya Ikut Skrip