in , ,

Harga Siling Kit Ujian Kendiri COVID 19 Ditetapkan Pada RM19.90 – Menteri Kesihatan

Seperti yang kita semua maklum, harga kit ujian kendiri COVID 19 ini di pasaran boleh dikatakan agak mahal dan telah menerima rungutan daripada golongan B40 kerana tidak mampu untuk memilikinya.

Mendengar keluhan rakyat, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin hari ini mengumumkan kerajaan telah menetapkan harga runcit kawalan bagi kit ujian kendiri tersebut ialah pada RM19.90 yang akan berkuatkuasa Ahad ini.

Menerusi akaun Twitter, beliau juga berkata, harga borong bagi kit ujian COVID 19 pula adalah pada harga maksimum RM16.00.

Dalam pada itu, beliau juga mengeluarkan kenyataan bersama Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Alexander Nanta Linggi berkata, tindakan itu dilakukan berikutan permintaan kit berkenaan yang dijangka meningkat kerana kesedaran orang ramai bagi membuat ujian sendiri bagi memastikan diri bebas daripada wabak COVID 19.

Medkad

Sebagai kerajaan yang prihatin dan serius dalam menangani kos sara hidup yang meningkat pada masa kini dan sebagai tanda sokongan kementerian bagi menangani wabak COVID 19, kerajaan akan membuat kawalan ke atas harga borong dan runcit maksimum bagi kit ujian pantas antigen COVID 19 (ujian sendiri) yang akan berkuat kuasa pada 5 September di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 dan Akta Kawalan Bekalan 1961,” kata kenyataan itu.

Menurut KPDNHEP, mereka juga menjangkakan kesan persaingan akan menstabilkan lagi harga jualan di semua peringkat seperti mana yang berlaku kepada harga pelitup muka, lapor Malaysiakini.

Amaran juga diberikan bahawa tindakan tegas akan diambil terhadap peniaga yang gagal patuhi harga kawalan itu.

“Mana-mana peniaga yang melakukan kesalahan akan diambil tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 dan boleh dikenakan penalti seperti berikut:

“Kesalahan menjual melebihi harga maksimum – individu; boleh didenda oleh mahkamah sehingga RM100,000 atau dipenjarakan tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya atau dikompaun sehingga RM50,000.

“(Manakala) syarikat pula boleh didenda sehingga RM500,000 atau dikompaun sehingga RM250,000,”

– Alexander Nanta Linggi

Kementerian pada masa yang sama menyediakan pelbagai medium untuk rakyat bagi menyalurkan aduan berhubung isu harga tersebut.

Lega bila dengar harga test kit turun ye! Tak adalah rasa teragak-agak nak beli. 

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Tengku Zafrul | 19

Sebanyak RM99.4 Bilion Dikreditkan Kepada Pencarum i-Lestari, i-Sinar & i-Citra

Trending Viral Hiasan | 20

Bekas Penyampai Berita RTM, Kamaruddin Ahmad Meninggal Dunia