in , ,

FINAS Laksana Kontrak Standard Demi Lindungi Penggiat Seni

Satu kontrak standard untuk penyelarasan kadar upah, had waktu kerja dan caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) termasuk insurans dalam kalangan penggiat industri kreatif bakal dilaksanakan tahun ini.

Terdapat satu perjanjian standard yang akan dilaksanakan dalam industri kreatif tahun ini. Perjanjian itu akan mengatur mengenai bayaran, waktu bekerja, dan perlindungan insurans, termasuk caruman PERKESO.

Datuk Azmir Saifuddin Mutalib, CEO FINAS, mengatakan bahawa perjanjian tersebut sudah hampir siap dan akan diumumkan tidak lama lagi. Ia akan memberikan perlindungan kepada pekerja dalam industri kreatif.

“Standard kontrak sudah dibincangkan di peringkat atasan lebih kurang setahun dua ini.
“Dalam standard kontrak, ada klausa seperti tangga gaji, had waktu bekerja sehari, insurans dan caruman PERKESO supaya pekerja industri kreatif akan terlindung.

“Jadi, beberapa perkara utama ini akan termasuk dalam klausa kontrak. Ia boleh dipakai oleh semua produksi atau projek yang membabitkan insentif FINAS dan juga dalam industri.

“Insya-Allah, kita boleh laksanakan tahun ini dan sekarang dalaman peringkat akhir perbincangan,”

– Datuk Azmir Saifuddin Mutalib

Ini adalah hasil daripada perbincangan yang telah berlangsung selama lebih kurang dua tahun. Azmir juga menyatakan bahawa FINAS akan bekerjasama dengan PERKESO dan KWSP untuk mengadakan program yang memberi manfaat kepada penggiat industri.

“Kami dapati masih ramai kru produksi tidak mencarum selepas mengadakan pertemuan dengan PERKESO, baru-baru ini.
“Saya difahamkan oleh PERKESO, lebih kurang 4,000 pekerja sahaja yang mencarum, sedangkan dari segi keahlian semua persatuan, ada lebih kurang 25,000 kru balik tabir dan sebagainya.
“Sehubungan itu, kami akan mengadakan siri jelajah supaya lebih ramai menyedari mengenai kepentingan mencarum.
“PERKESO ada insentif latihan jika seseorang tidak mendapat pekerjaan atau kehilangan pekerjaan.
“Inilah manfaat yang pencarum akan dapat. Saya juga akan berbincang dengan KWSP dan lain-lain, dari segi manfaat kepada kru dan penggiat industri,”

– Datuk Azmir Saifuddin Mutalib

Mereka juga akan mengadakan program latihan untuk pekerja yang tidak mendapat pekerjaan atau kehilangan pekerjaan.

Azmir juga mengumumkan bahawa saranan PROFIMA untuk menetapkan 1 Februari sebagai Hari KRU Filem Malaysia akan dibawa ke kementerian untuk perbincangan lanjut. Beliau percaya bahawa mengadakan aktiviti seperti ini adalah baik untuk mempererat hubungan dalam industri.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

SEAN LEE

Sean Lee Tak Patah Semangat Jadi Penyanyi, Dikecam Tiru Jungkook

Hantaran Siti Nurhaliza Tentang Ujian Terbesar Isteri Buat Peminat Risau