in ,

TV2 Siar Filem TRAIN TO BUSAN

Radio Televisyen Malaysia (RTM) bakal menyiarkan filem seram Korea terkenal, Train To Busan kepada penonton saluran TV2pada 26 Januari ini, pukul 10.00 malam. 

Kisah yang dihiasi dengan cerita tragis cinta dan kasih sayang seorang ayah terhadap keluarganya terutama pada anak perempuannya ini menyaksikan lakonan mantap oleh Gong Yoo sebagai ayah bernama Seok Woo, Ma Dong Seok watak Sang Hwa dan pelakon cantik Jung Yu Mi yang melakonkan watak isteri yang sedang hamil bernama Sung Gyeong dan ramai lagi dalam filem thriller menarik ini.

Filem Train To Busan

RTM Siar Filem TRAIN TO BUSAN pada 26 Januari ini, di TV2

Filem ini bermula dengan cerita keluarga, Seok Woo, merupakan seorang ayah yang berpisah dengan isterinya dan tidak mempunyai banyak masa untuk Soo An, anak perempuannya. Justeru apabila tiba hari jadi anaknya itu, dia meminta ayahnya pergi ke Busan untuk bertemu dengan ibunya. 

Filem Train To Busan

Mereka kemudiannya memutuskan menaiki keretapi untuk ke Busan. Tetapi ternyata terdapat wabak virus yang berlaku merebak dengan cepat di Korea Selatan dan menyebabkan manusia yang dijangikit virus itu bertukar menjadi mayat hidup. 

Sebuah kereta api KTX bergerak ke arah Busan dinaiki mereka ternyata telah dicerobohi oleh seseorang yang telah dijangkiti oleh virus ini.

Secara perlahan-lahan dalam diam individu itu menjadi mayat hidup dan menjangkiti semua orang dalam kereta api melalui gigitannya. Setelah itu jumlah penumpang kereta api yang berubah menjadi mayat hidup semakin bertambah ramai. 

Filem Train To Busan

Hampir semua gerabak kereta api dikendalikan oleh mayat hidup kecuali satu gerabak yang dipenuhi oleh beberapa mangsa. Mereka yang tinggal belum dijangkiti ini kemudian hidup semula sebagai mayat hidup. Bukan itu sahaja, serangan berterusan sehingga pemandu kereta api yang juga mendapat gigitan mayat hidup cuba untuk menghentikan kereta api tersebut.

Para penumpang kereta api yang masih hidup cuba bersatu untuk bertahan hidup hingga membolehkan mereka sampai dengan selamat ke Busan yang masih aman dari serangan mayat hidup. Lalu apakah kesudahannya? 

Filem Train To Busan

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Filem Train To Busan

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Fattah Amin Penghias Muka Depan MASKULIN Jan-Mac 2019

MinnalFM Raikan Acara Mini Ponggal 2019