in , ,

Filem Seram ‘Cheongsam Merah Darah’ di Pawagam Mulai 21 Mac Ini

Diterbitkan oleh VL Film Productions, filem seram yang akan datang “Cheongsam Merah Darah” dari syarikat produksi filem bersama Laku Pictures menampilkan Andy Ko, anak kepada legenda muzik Taiwan yang sudah meninggal dunia, Frankie Kao, dalam peranan utama.

Pelakon wanita utama dimainkan oleh Miko Wong, seorang sensasi internet yang terkenal dan baru-baru ini mendapat kemasyhuran di Hong Kong. Filem ini juga menampilkan pelakon muda yang muncul, Yuan Teng dan Lovell Tan, personaliti internet yang terkenal, YBB Yang Bao Bei, dan pelakon yang memenangi anugerah, Remon Lim. 

Cerita ini berkisar mengenai empat orang lelaki dan perempuan muda yang bekerja untuk sebuah syarikat pembersihan sementara yang melancong dari Kuala Lumpur ke sebuah rumah lama yang menakutkan di Melaka. Semasa menjalankan perkhidmatan pembersihan, mereka secara tidak sengaja membebaskan roh pembalas dendam yang sudah lama tidur dari sebuah telaga di halaman belakang, yang membawa kepada pembunuhan yang mengerikan dan kejam. Ternyata segala- galanya berkaitan dengan Cheongsam merah darah yang tersembunyi di bilik pemilik, dan tragedi ini disebabkan oleh pemilik Cheongsam tersebut. 

Filem Seram Cheongsam Merah Darah di Pawagam Mulai 21 Mac Ini

Selain daripada alur cerita yang misteri dan menarik, ciri utama filem ini terletak pada adegan-adegan seram, darah, dan keganasan yang sukar untuk dibayangkan. 

Filem ini menandakan debut pengarah tempatan yang muncul, VV Wee, yang telah dipanggil “pengarah yang bengkok” dalam industri. VV mengungkapkan dari awal perancangan filem bahawa beliau ingin membuat filem seram yang berdarah dan kejam, menyatakan bahawa kepakaran beliau terletak dalam penggambaran ” perkara yang bengkok”. 

Seorang graduan sekolah filem Jepun, VV dulunya adalah pengarah kreatif syarikat selebriti internet Red People, dan beliau memahami kemahiran lakonan dan ciri-ciri ramai selebriti internet tempatan. Semasa memilih pelakon, beliau tidak ragu untuk menggaji pelakon bukan profesional dari dunia selebriti internet. Kedua-dua Miko Wong dan Yang Bao Bei, semasa ditemuramah di majlis pelancaran filem, menyebut tentang kerjasama terdahulu mereka dengan VV dan bagaimana pengarah telah memberi amaran kepada mereka untuk tidak mengharapkan penggambaran yang mudah. Beliau memberitahu mereka untuk bersedia secara psikologi, mengatakan, “Saya pasti akan membuatnya sukar bagi anda.” Walaupun tegangan, kedua-dua mereka menerima cabaran dengan sukarela. 

Pelakon Taiwan, Andy Ko, yang belajar di sekolah antarabangsa di Kuala Lumpur sepuluh tahun yang lalu, menyatakan kegelisahan apabila menerima skrip tersebut. Beliau melihat bahawa beliau perlu memainkan watak yang tidak baik dan terlibat dalam adegan katil yang intim dengan lebih daripada satu perempuan.

Kerana beliau perlu menggambarkan kedua-dua versi wataknya, Jimmy, dan mengendalikan pelbagai emosi ekstrem semasa adegan seram, Andy Ko mengalami tekanan yang besar, membuatnya sukar untuk tidur dan berehat dengan baik selepas setiap hari penggambaran. 

Pemain utama filem baru, Lovell Tan, telah diarahkan oleh pengarah semasa ujibakat untuk mempelajari ekspresi pianis tempatan yang terkenal dan selebriti internet dengan jutaan pengikut, Cathryn Lee.

Pengarah menekankan bahawa tanpa memahami sikap Cathryn Lee, dia tidak akan dapat menggambarkan jiwa filem itu. Walaupun Lovell Tan pada mulanya berasa keliru, dia berlatih dan melakukan mengikut keperluan pengarah, membuktikan visi beliau dan memamerkan kemahiran lakonannya yang mengagumkan. 

“Cheongsam Merah Darah” dijadualkan untuk ditayangkan perdana di seluruh negara pada 21 Mac 2024.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Berbuka di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur ‘Tradisi Semarak Rasa’

Peraduan Tayangan Premiere Filem Aksi Ghostbusters: Frozen Empire