in , ,

Berbuka di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur ‘Tradisi Semarak Rasa’

Tahukah anda! Cef yang menjadi pemenang anugerah dari Pusat Konvensyen KL kini dah berkumpul nak buat hidangan special untuk anda sempena bulan puasa ni. Dorang nak buat makanan ala kampung tapi modern sikit, guna bahan-bahan tempatan yang sihat.

Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (Pusat) sekali lagi menawarkan tetamu pelbagai jenis masakan klasik Malaysia yang digemari ramai pada musim puasa ini. Walaupun Pusat ini mengekalkan tema keseluruhan ‘Tradisi Semarak Rasa’, ia juga telah merombak menu Ramadannya selaras dengan fokusnya pada kelestarian dan kesihatan.

Berbuka di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur Bertemakan 'Tradisi Semarak Rasa'

Pasukan cef yang memenangi anugerah Pusat telah mengolah semula resipi dan menu untuk menggabungkan lebih banyak bahan-bahan segar, sumber tempatan, sambil pada masa yang sama memberikan lebih banyak pilihan yang sihat dan berkhasiat kepada pengunjung. 

Ini bermakna tetamu boleh berbuka puasa, sambil menikmati keseronokan Ramadan Malaysia, yakin dengan pengetahuan bahawa mereka juga menyokong pengeluar makanan tempatan dan kesejahteraan mereka sendiri.

Berbuka di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur Bertemakan 'Tradisi Semarak Rasa'

This Centre’s 2024 buka puasa draws inspiration from Malaysia rich history and cultures, with a fusion of both modern and traditional Ramadan favourite including, ayam masak rendang Minang, gulai daging tetel bersama rebung madu, udang goreng mentega, kerabu ayam panggang, ubi kayu sira, daging masak phad prik cili burung, ayam masak kerutub, ayam olek-olek bumbu cekur, orh luak, ‘Bubu Ikan’ – ikan bakar bersama sos pilihan dan makanan ringan, dan banyak lagi.

Mengulas lanjut mengenai menu yang telah diubah suai, Chef Eksekutif Pusat, Hisham Bin Jaafar, berkongsi, “Pasukan kulinari kreatif kami, yang berasal dari seluruh pelusuk negara, sangat mahir dalam mencipta hidangan khas kampung yang diidamkan oleh rakyat Malaysia untuk berbuka puasa. Apa yang telah kami lakukan secara berbeza pada tahun ini ialah membuat usaha dan pelaburan tambahan untuk mengemas kini resipi kami dengan tumpuan untuk mendapatkan hasil tempatan yang segar, sambil mengekalkan rasa dan perisa tradisional yang kita semua tahu dan suka. Kami juga telah diilhamkan oleh kerja berterusan kami untuk membangunkan menu yang lebih sihat dan meningkatkan produktiviti untuk acara biasa. Ini telah mendorong kami untuk menambah pilihan sihat baharu pada menu Ramadan kami, sesuai untuk pengunjung yang ingin menikmati musim berbuka puasa tanpa berlebihan.”

Pusat ini menawarkan tetamu Ramadan bilik solat yang ditetapkan, sejadah, sandal, kemudahan wuduk di lokasi dan seorang Imam untuk mengimami umat Islam dalam solat Maghrib, Isya’ dan Tarawih, membolehkan tetamu melakukan kewajipan agama mereka dengan selesa sebelum dan selepas berbuka puasa.

Chef Hisham menambah, “Tetamu Muslim kami boleh menikmati dengan penuh ketenangan semasa hidangan Buka Puasa mereka kerana mengetahui bahawa semua dapur Pusat ini disahkan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).”

Berbuka di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur Bertemakan 'Tradisi Semarak Rasa'

Chef Hisham turut menambah, “Selaras dengan komitmen kami terhadap kelestarian, menu Ramadan kami terdiri daripada 70% daripada produk dan ramuan sumber tempatan. Ini membantu pembekal tempatan dan mengurangkan kesan alam sekitar pengangkutan makanan. Walau bagaimanapun, kami juga telah melakukan lebih banyak lagi untuk mengurangkan pembaziran makanan dengan pengenalan Winnow baru-baru ini – sistem berkomputer untuk menganalisis sisa acara, yang membolehkan kami memperhalusi tawaran kami dan mengurangkan jumlah makanan yang akan dibazirkan.”

Pengunjung boleh yakin dengan hidangan bertaraf 5 bintang yang lazat dan kecemerlangan perkhidmatan Pusat yang terkenal pada majlis buka puasa orang ramai, yang berharga berpatutan pada RM198 bersih seorang dan tersedia untuk tempahan antara 18 Mac dan 5 April 2024. 

Berbuka di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur Bertemakan 'Tradisi Semarak Rasa'

Lokasi ini menawarkan beberapa diskaun lain untuk kanak-kanak dan warga emas – serta diskaun untuk tempahan ‘early bird’ dan berkumpulan.

Sebagai tambahan kepada buka puasa awamnya, Pusat ini juga menawarkan organisasi korporat dua menu ‘Tradisi Semarak Rasa’ yang boleh disesuaikan, yang boleh diperibadikan dengan tambahan pilihan kepada acara mereka di pelbagai ‘Chef Action Stations’ seperti Mee Goreng Mamak, Ayam Tandoori, Laksa Johor, dan lain-lain.

Berbuka di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur Bertemakan 'Tradisi Semarak Rasa'

Untuk berita dan sorotan terkini di Pusat, layari Bilik Berita Pusat di www.klccconventioncentre.com atau ikuti di media sosial (Facebook – @klccconventioncentre, LinkedIn – Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, Twitter – @klccconvention dan Instagram – @klccconventioncentre).

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Shuk Akui Sudah Berkahwin Dengan Fara Salleh Sejak November 2023

Filem Seram ‘Cheongsam Merah Darah’ di Pawagam Mulai 21 Mac Ini