in , ,

Filem PEKIK Papar Sejarah Silam Perkembangan Muzik Indie di Malaysia

Filem Dokumentari Pekik Papar Kupasan Sejarah Silam Perkembangan Muzik Indie Di Malaysia

Sekitar akhir 80-an dan 90-an, muzik underground yang membabitkan band-band indie pernah mendapat tempat dan berkembang dengan meluas dalam industri muzik di Malaysia.

Ketika itu, lahirlah pelbagai band-band indie hebat seperti Butterfingers, OAG, Monoloque, Hujan, Blind Tribe dan banyak lagi.

pekik-astrofirst

Melihat kepada populariti yang pernah diraih, ia mencetuskan idea buat Studio Pixels Sdn. Bhd. untuk menghasilkan sebuah filem dokumentari berjudul Pekik.

Penerbitnya, Fareeq Alias berkata, Pekik merupakan naskhah yang menceritakan kisah muzik rock indie di Malaysia yang mengambil dari sudut pandang ahli-ahli band sendiri.

“Filem dokumentari ini menggabungkan temu ramah dan footage persembahan band dalam usaha menjejak perkembangan ‘scene underground’ di negara ini bermula akhir 80-an sehinggalah meletusnya fenomena muzik indie sekitar dua dekad selepas itu, 

“Pekik juga cuba untuk menyingkirkan mitos negatif yang sering menyelubungi ‘scene’ ini dengan menggambarkan subkultur ini dengan lebih tepat melalui perkongsian cerita oleh watak-watak penggerak ‘scene’ atau mereka yang terbabit dengan muzik ini,” ujarnya.

bbnoise

Ujarnya, filem dokumentari selama dua jam itu memaparkan berpuluh-puluh temu bual dengan pemuzik rock bebas lama dan baharu, dan rakaman konsert utama yang melibatkan kumpulan ini selama beberapa dekad.

Menurutnya lagi, penggambaran untuk menghasilkan Pekik berjalan selama setahun serta mendapat bantuan dan sokongan daripada MyCreative Ventures.

sekumpulan orang gila (SOG)

“Pada saya, Pekik ini adalah ekskavasi tiga dekad ceritera dan kisah silam sejarah muzik bebas Malaya, digali dan dikupas semula untuk dikongsikan kepada yang mengikuti mahupun yang sekadar memerhati.

“Selain memfokuskan kepada perkongsian cerita oleh watak-watak penggerak ‘scene’ ini, Pekik turut menyelitkan persembahan secara ‘live’ band-band yang masih aktif dari dulu sehingga sekarang,” ujarnya.

Antara anggota band indie yang terbabit dalam pembikinan Pekik seperti Aru Peruzza (Koffin Kanser, Radhi (OAG), Loque dan Emmet (Butterfingers), Izzat Uzaini (Hujan), Tam (Blind Tribe), Francis Wolf (Spunky Funggy) dan Myo (Muck).

Pekik akan mula ditayangkan Di Pawagam Rumah Anda, Astro First bermula pada 1 April ini, atau boleh di strim melalui platform On Demand atau Astro Go. 

pekik

PERKONGSIAN CERITA OLEH:

Aru Peruzza – Koffin Kanser/Republic of Brickfields

Fathullah Luqman – Spiral Kinetic Circus/Infectious Maggots

Radhi – OAG

Loque – Butterfingers/monoloQue

Emmett – Butterfingers/Emmett I

Rom Mohd Nor – ROTTW

Azmyl Yunor – The Maharajah Commission

Izzat Uzaini – Hujan

Tam – Blind Tribe

Francis Wolf – Spunky Funggy

Myo – Muck/Bodysurf Music

BB Noise

Dead Mushroom

Couple

Naratu

Strikeout

Restraint

Nervedeless

Private Whizz

Motherland

Sekumpulan Orang Gila (SOG)

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

KILL BOKSOON Ditayangkan Mulai 31 Mac, Kisah Tentang Pembunuh Upahan

Isteri Musa Hassan

Isteri Musa Hassan Fail Permohonan Cerai, Nafi Sebar Video Pertelingkahan