in , ,

KILL BOKSOON Ditayangkan Mulai 31 Mac, Kisah Tentang Pembunuh Upahan

Akhirmya, kini sudah tiba masanya! Filem Netflix Kill Boksoon, yang menerima tayangan perdana dunia di Festival Filem Antarabangsa Berlin ke-73, akan disiarkan pada 31 Mac ini di Netflix. Pastinya mengujakan ramai peminat filem aksi!

Untuk info pembaca, Kill Boksoon adalah sebuah filem aksi dari Korea yang dibintangi oleh Jeon Do Yeon, Sol Kyung Gu, Esom, Goo Kyo Hwan, dan Kim Si Ah. 

Sebuah filem genre aksi dengan drama yang tertumpu dengan watak dan adegan pergaduhan yang mendebarkan, dijalin dengan jenaka gelap yang penuh gelak tawa. Pasti membuatkan peminat akan teruja dengan menonton aksi yang dipaparkan di layar.

Sebelum menonton filem ini, apa kata anda layan dulu trailer KILL BOKSOON di bawah ini.

Baru-baru ini, satu sidang akhbar telah diadakan dengan penampilan istimewa pengarah dan juga para pelakon yang hebat, dan entri ini mungkin akan menjawab pertanyaan anda tentang filem ini.

Kill Boksoon - Gil Boksoon_Character KA

Filem Kill Boksoon ini dilakonkan dengan cukup mantap oleh pelakon Jeon Do-yeon yang merupakan seorang pemenang Pelakon Wanita Terbaik Cannes yang memegang watak Gil Boksoon. 

Khabarnya bukan mudah untuk membawa wataknya kerana beliau perlu mengimbangi watak keibuan dan sekaligus pekerjaannya yang sangat mencabar sebagai pembunuh bayaran. 

Netflix_Kill Boksoon PC_31
Jeon Do-yeon
Netflix_Kill Boksoon PC_29
Sul Kyung-gu
Netflix_Kill Boksoon PC_25
Kim Si-A
Netflix_Kill Boksoon PC_6
Esom
Netflix_Kill Boksoon PC_7
Koo Kyo-hwan

Pelakon pembunuh telah menjadi peminat yang menarik dan di tengah-tengah semuanya ialah pelakon terkenal di seluruh dunia Jeon Do-yeon (Gil Boksoon) dan pelakon veteran Sul Kyung-gu (Cha Min-kyu, yang merupakan Pengerusi MK Ent.).

Kill Boksoon - Cha Min-hee_Character KA

Pelakon Kim Si-A, yang memainkan watak anak perempuan Boksoon, Gil Jae-young, memberitahu semua media

 “Watak dan saya sangat berbeza dalam kehidupan sebenar. Tetapi saya sangat menikmati cabaran itu, dan saya cuba berlagak lebih tomboy daripada diri saya yang biasa!”.

– Kim Si-A

Turut hadir ialah Esom, yang memegang watak sebagai kakak Pengerusi Cha Min-hee, yang mempunyai penonton yang ingin tahu tentang bagaimana dia memainkan kisah Gil dan Koo Kyo-hwan, sebagai rakan pembunuh Han Hee-Sung, yang baru-baru ini memenangi hati peminat dengan lakonannya yang serba boleh dan menggembirakan.

Jangan ketinggalan menonton filem ini dengan barisan pelakon yang menakjubkan, menurut Esom, ‘membuat saya memilih untuk membuat filem itu walaupun sebelum membaca skrip!’.

Kill Boksoon - Cha Min-kyu_Character KA

Sinopsis Filem 

Walaupun yang terbaik dalam kerjanya, Boksoon bergelut untuk membesarkan anak perempuannya Gil Jae-young (dilakonkan oleh Kim Si-A), yang nampaknya sedang melalui kegawatan emosi remajanya sendiri. Dengan tempoh pembaharuan kontraknya yang akan datang, Boksoon memutuskan untuk meninggalkan syarikat itu untuk mengetahui apa yang membuatkan anak perempuannya yang masih remaja menjauhkan diri darinya.

Orang yang bekerja dengan Boksoon ialah Pengerusi Cha Min-kyu (digambarkan oleh Sul Kyung-gu), yang merekrut Boksoon untuk bakatnya, dan Pengarah Cha Min-hee (dilakonkan oleh Esom), yang kedua-duanya berbeza daripada orang Boksoon bertemu sebagai seorang ibu. Han Hee-sung (dilakonkan oleh Koo Kyo-hwan), yang mempunyai kemahiran yang tiada tolok bandingnya tetapi dipandang remeh di agensi itu, turut menambah intrik.

Booksoon bekerja dengan Pengerusi Cha Min-kyu (dilakonkan oleh Sul Kyung-gu), yang merekrutnya kerana bakatnya, dan Pengarah Cha Min-hee (dilakonkan oleh Esom), yang berbeza dari orang yang Boksoon bekerja, hanya mengenalinya sebagai seorang ibu. 

Han Hee-sung (dilakonkan oleh Koo Kyo-hwan), yang mempunyai kemahiran yang tiada tolok bandingnya tetapi dipandang remeh di agensi itu, turut menambah rasa menarik.

Pengarah Byun Sung-hyun

Pengarah Byun Sung-hyun telah terbukti sebagai seorang pencerita yang hebat yang menghidupkan watak yang tidak dapat dilupakan. Karyanya yang terdahulu termasuklah The Merciless (2017), yang dijemput ke Festival Filem Cannes ke-70, dan Kingmaker (2022).

Netflix_Kill Boksoon PC_1
Pengarah Byun Sung-hyun

Pengarah Byun Sung-hyun, yang terkenal dengan karyanya seperti Kingmaker (2022) dan The Merciless (2017), bercakap tentang banyak sudut yang cuba digambarkannya dalam Kill Boksoon. 

Sebagai contoh, dia menekankan bahawa daripada hanya menjadi filem penuh aksi, dia memilih untuk “memberi tumpuan kepada pembangunan watak – Ini boleh menjadi kisah pertumbuhan untuk Boksoon , sebuah filem pendidikan untuk Gil Jae-young semasa kanak-kanak itu mendidik ibunya, dan melodrama untuk Cha Min-kyu.”

Tambahan pula, apabila memperkenalkan watak, dia mendedahkan kepada akhbar bahawa “Saya cuba menggambarkan dualitas ego saya sendiri dalam Han Hee-sung – saya sentiasa berminat dengan nilai-nilai pertentangan yang jelas”.

Kill Boksoon berjaya menjalinkan hubungan rapat Pengarah dengan pelakon veteran. Ini adalah kali ketiga pengarah dan Sul Kyung-gu bergandingan bersama untuk sebuah filem, dan pelakon itu menyatakan,

“Saya suka bekerja dengan Pengarah Byun. Saya suka mood yang dia cipta dalam filemnya dan juga krewnya yang sama seperti ketika saya bekerja di The Merciless bersamanya”.

– Sul Kyung-gu

Aksi dan Drama

Bunuh Boksoon bukanlah jalan cerita biasa ‘bekerja/ibu tunggal’ anda yang semata-mata meminjam genre aksi untuk menambah kemeriahannya- filem itu berpusat pada peranan Jeon Do-yeon sebagai pembunuh bayaran di dunia yang bukan sahaja di sisi undang-undang, tetapi terdapat syarikat yang sah seperti MK Ent. yang mengupah pembunuh seperti Gil Boksoon.

Pengarah Byun Sung-hyun memberitahu akhbar, “Saya mahu membuat filem aksi dengan Jeon Do-yeon, kerana dia tidak pernah menunjukkan kepada kami filem genre sebegini”, dan seterusnya mengulas bahawa dia mendapat inspirasi untuk menulis senario ini kerana pelakon terkenal.

Netflix_Kill Boksoon PC_3
Jeon Do-yeon

Pengarah itu mendedahkan bahawa pelakon telah melalui banyak latihan aksi untuk menyempurnakan peranan mereka.

Untuk ini, Jeon Do-yeon menjawab, “Saya kadang-kadang takut kerana saya tidak biasa dengannya, tetapi saya agak mencuci otak sendiri bahawa saya mesti melakukan ini.”

Netflix_Kill Boksoon PC_2
Sul Kyung-gu

Sul Kyung-gu mengimbas kembali, “Ia sangat menyeronokkan di set, saya terpaksa bekerja dengan lengan mekanikal” manakala Koo Kyo-hwan menambah, “Saya merasakan bahawa adegan aksi lebih seperti koreografi, seperti tarian berpasukan.”

Kill Boksoon - Han Hee-sung_Character KA

Kill Boksoon ialah filem yang mempunyai banyak keterlaluan, seperti tema kontras antara tindakan memupuk hidup vs meragut nyawa, dan juga aksi vs drama.

Jeon Do-yeon menegaskan, “Kadang-kadang kami merakam bahagian tertentu dari wajah saya untuk menunjukkan keibuan, sedangkan kami memberi tumpuan pada sisi lain wajah saya untuk aspek pembunuh” dan “dengan satu cara, realiti saya sebagai ibu dan pelakon bermain. peranan penting dalam mewujudkan Gil Boksoon, ibu yang bekerja. Bagi saya, profesion itu kebetulan adalah seorang pembunuh bayaran, jadi saya benar-benar menumpukan pada profesion itu.”

Netflix_Kill Boksoon PC_9
Dari kiri atas mengikut arah jam – Esom, Koo Kyo-hwan, Pengarah Byun Sung-hyun, Kim Si-A, Jeon Do-yeon, Sul Kyung-gu

Pengarah seterusnya menjelaskan kepada akhbar bahawa untuk menjadikan suasana pembunuhan yang tidak realistik menjadi undang-undang lebih universal, dia cuba menambah suasana yang hampir lucu. Selain itu, melaksanakan hit dipanggil “pertunjukan” manakala rancangan pembunuhan dipanggil “skrip”, yang menunjukkan persamaan dengan industri hiburan.

Dilancarkan di Netflix pada 31 Mac, Kill Boksoon ialah filem tiga dimensi yang memaparkan crossover yang cukup bergaya menyuntik pelbagai genre dan tema yang berbeza. Bertali arus untuk aksi dan emosi yang rancak. Wajin tonton!

Maklumat

Tajuk: KILL BOKSOON

Ditulis dan diarahkan oleh: Byun Sung-hyun

Dibintangi: Jeon Do-yeon, Sul Kyung-gu, Kim Si-A, Esom, Koo Kyo-hwan

Dihasilkan oleh: SEE AT FILM CO., LTD.

Diedarkan oleh: Netflix

Tarikh keluaran: 31 Mac 2023

Penilaian: 18+ (KR)

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Pengalaman Berbuka di De’ Kenduri by Lutfi Yussof, Jalan Yap Kwan Seng

FILEM PEKIK

Filem PEKIK Papar Sejarah Silam Perkembangan Muzik Indie di Malaysia