in , ,

Filem OPPA Pertaruh Pelakon Korea Tingkatkan Kesedaran Scammer

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjalinkan kerjasama dengan Dream Film Sdn Bhd bagi menerbitkan filem kesedaran mengenai jenayah scarr bertajuk ‘Oppa’.

Bersempena dengan Polis Diraja Malaysia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, DREAM FILM SDN BHD akan menganjurkan Kempen Anti Penipuan yang menarik dan mempromosikan Filem Kesedaran “OPPA” di DADI CINEMA, PAVILION KL. Acara ini dijadualkan pada 29 Januari 2024, bermula dari 1 petang hingga 4 petang.

Filem ini melibatkan 100% lakonan polis, termasuk CP Dato’ Sri Ramli Mohamed Yoosuf, ACP Lai Lee Ching, SUPT Faizal, ASP Rahmat, ASP Yusri, dan pegawai polis lain sebagai watak kameo. ACP Lai Lee Ching juga berperanan sebagai pengurus projek untuk filem kesedaran “OPPA.”

Tumpuan acara adalah kehadiran TaeOh Jang, pelakon utama “OPPA,” yang terbang dari Korea ke Malaysia untuk menyertai promosi filem kesedaran ini. Kerjasama ini mencerminkan perkongsian yang kukuh antara DREAM FILM SDN BHD dan bakat-bakat antarabangsa untuk menangani penipuan.

FILEM OPPA

Satu capaian penting dalam inisiatif ini adalah Memorandum Persefahaman (MOU) yang ditandatangani antara DREAM FILM SDN BHD dan Nabe Hotpot & Sukiyaki, yang diiktiraf sebagai penaja utama. Penajaan ini merupakan titik tolak penting dalam menyokong Filem Kesedaran “OPPA,” hasil kerjasama dengan Polis Diraja Malaysia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersil.

Hiburan dalam acara ini akan diperkaya dengan persembahan oleh penyanyi terkenal, MS Puteri Enry dan MS Fara Dohaldi, menambahkan atmosfera yang menyeronokkan kepada para hadirin.

Filem OPPA Pertaruh Pelakon Korea Tingkatkan Kesedaran Scammer

Penolong Pengarah (Risikan) Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Bukit Aman Supt Mohd Faizal Zainal berkata filem itu diadaptasikan daripada kisah benar mengenai penipuan cinta dalam talian atau love scam.

“Kita di PDRM sentiasa mengalu-alukan sebarang bentuk pencegahan kepada masyarakat terutamanya dalam mekanisme yang berbeza. Selama ini kita beri pencegahan dalam bentuk konvensional seperti melalui sesi ceramah atau pemaparan video klip.

“Tetapi, kali ini kita bertukar ke arah hiburan kerana kita percaya masyarakat lebih dekat dan terhibur serta mudah tertarik dengan apa yang kita cuba sampaikan (menerusi medium hiburan) seterusnya bersama-sama PDRM membantu dan mencegah serta membanteras ‘scammer’ keseluruhannya,”

‘Oppa’ mengisahkan seorang guru sekolah rendah yang mendambakan cinta dan bertemu jejaka idamannya di dunia maya tanpa menyedari dirinya diperdaya oleh sindiket love scam.

Lebih menarik, filem berdurasi 90 minit itu yang menelan kos hampir RM2 juta turut dilakonkar oleh lebih 50 pegawai dan anggota polis sebenar termasuk Mohd Faizal.

Menurutnya cabaran yang dihadapi mereka adalah perlu menghasilkan skrip yang bersesuaian berdasarkan garis panduan yang diberikan, agar lakonan yang ditonjolkan tidak terlalu kaku atau terlalu berlebihan sehingga melanggar protokol jabatan mereka.

“Sudah tentu ia (berlakon) sesuatu yang sukar kerana bidang ini bukan ‘forte’ kami…dalam satu babak jika pelakon profesional mungkin hanya perlu dua atau tiga ‘take’, tetapi kami sampai 30 ‘take’ perlu dibuat.

“Kita minta maaf kepada penerbit filem kerana sabar melatih karni supaya dapat menonjolkan yang terbaik dalam filem ini.. kita cuba buat sehabis baik… itu yang membuatkan kami bersemangat tinggi,” katanya.

Filem OPPA Pertaruh Pelakon Korea Tingkatkan Kesedaran Scammer

Pada masa sama, Faizal turut berharap filem itu dapat mendidik masyarakat untuk lebih cakna mengenai jenayah scam yang berlaku secara meluas dalam masyarakat.

Sementara itu, pengarah filem Choong Lin Loong, 44, berkata peningkatan jumlah mangsa kes jenayah scam memberinya inspirasi untuk menghasilkan filem berkenaan.

“Hasil bacaan saya, semua jenayah scam ini modus operandinya hampir sama tetapi kenapa masih ada lagi yang menjadi mangsanya? Saya buat filem ini bukan hanya mahu mengejar keuntungan tetapi bertujuan memberi kesedaran,” katanya.

Filem Kesedaran “OPPA” dijadualkan untuk ditayangkan pada Mei 2024, dengan matlamat untuk memberi pengetahuan tentang akibat yang merugikan akibat penipuan cinta.

Captain Denil, Pengarah Filem DREAM FILM SDN BHD, menyatakan kebanggaannya kerana bekerjasama dengan PDRM untuk mencipta representasi sinematik tentang kes penipuan cinta sebenar yang ditangani oleh polis. Filem ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dan sejajar dengan komitmen PDRM terhadap keselamatan awam.

Acara ini menandakan lawatan promosi ke-44 yang dijalankan oleh DREAM FILM SDN BHD dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersil.

Lokasi promosi termasuk pusat membeli-belah, sekolah menengah, universiti, kolej, bilik dagangan, dan perjalanan pameran filem. Perlu dinyatakan bahawa PDRM akan diwakili oleh pegawai polis dalam pameran ini, dengan SUPT Faizal, ASP Rahmat dan ASP Yusri menghadiri acara tersebut untuk menunjukkan sokongan terhadap filem “OPPA.”

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Berseronok di LEGOLAND® Malaysia Resort dengan LEGO® NINJAGO®! 

Noy, Zizi & Harris Tersingkir Minggu 3 Dan Lagu Suku Akhir 4 Bintang RTM 2024