in , ,

Ulasan Filem HUTANG 2D, Fakta Menarik Tentang Filem Pertama Kumpulan Floor 88

Kalau Dulu, Peminat Asyik Dengar Lagu Je, Sekarang Ni, Peminat Dah Boleh Menonton Filem HUTANG 2D, Jom Ketahui Fakta Menarik Tentang Filem Pertama Kumpulan Floor 88 Yang Akan Disiarkan di Astro First!

Editor's Rating:
4.5

Ulasan Filem HUTANG 2D

Bagi Budiey, filem HUTANG 2D adalah sebuah filem yang menghiburkan. Filem ini sesuai untuk anda menonton bersama keluarga di musim pandemik Covid-19 ini. Menonton filem ni buat kita melupakan seketika jumlah kes Covid-19 yang semakin meningkat. Hilang stess kejap jadi la kan. Budiey percaya, filem ini menyuntik mesej positif dan memberi mood serta pengalaman yang menceriakan buat anda seisi keluarga. Lebih-lebih lagi, filem muzikal yang menampilkan lagu Hutang dari Floor 88 ini memang cukup catchy dan pastinya membuat kita semua mahu bergoyang sama.

Poster, Mesej & Pengajaran

Budiey tertarik melihat pada poster filem ini yang berkonsepkan neon yang membariskan wajah-wajah pelakon yang berbakat besar. Yang penting, Budiey perhatikan rata-ratanya mempunyai peminat tersendiri dan jumlah pengikut yang ramai. 

Selesai menonton filem ini, Budiey rasa banyak sekali mesej, nilai murni dan pengajaran yang ingin disampaikan untuk tatapan penonton. Isu-isu semasa yang kini masih menjadi buah mulut masyarakat dikupas dengan begitu baik dalam filem HUTANG 2D. Pastinya ada penonton yang akan terkesan.

Orang kata, siapa yang makan cili tu, dia yang akan rasa pedas. Yang penting, bagi anda yang ada anak kecil, sudah tentu kena kasi panduan atau guideline kepada mereka agar mereka dibimbing dan mendapat penerangan yang jelas tentang isu yang disampaikan. 

Ulasan Filem Hutang 2D, Fakta Menarik Tentang Filem Pertama Kumpulan Floor 88

Mutu Lakonan Pelakon

Bercakap tentang mutu lakonan setiap pelakon, Budiey dapat katakan mereka cukup berbakat walaupun ada di antara mereka pertama kali je masuk set pengambaran filem. Gaya lakonan yang begitu bersahaja dan spontan membuatkan pelakon tidak dikatakan agak kayu di skrin TV. Ye lah, ada di antara mereka seperti Eric Fuzi sudah ada latar belakang sebagai pelakon sebelum ini dan pernah menimba ilmu di ASWARA selama enam tahun. Tidak syak lagi, lakonan merupakan darah daging beliau dan boleh dikatakan beliau berjaya membuktikan bakat lakonan masih ada walaupun dah lama tidak berlakon. 

Ulasan Filem Hutang 2D, Fakta Menarik Tentang Filem Pertama Kumpulan Floor 88

Lakonan Baby Shima yang membawa watak Shima juga harus diberi pujian. Pendek kata, Baby Shima ada pakej di mana beliau boleh menyanyi dan berlakon juga. Walaupun bergelar heroin dalam filem ini, Baby Shima menyahut cabaran untuk memegang watak ini dengan sebaik mungkin. Ekspresi wajah, pergerakan bahasa badan serta penghayatan watak begitu bagus dan tidak nampak kaku sangat seolah Baby Shima dah lama menimba pengalaman berlakon. 

Ada Kesan Khas Visual Digital

Tidak ketinggalan juga, dalam filem ini mendapat sentuhan dari tukang juru kesan khas berpengalaman sekaligus menjadikan filem ini elok dan sedap mata memandang. Orang kata, nampak seri la sikit bila filem ada kesan khas visual yang bertaraf digital. Barulah kita boleh kata filem ni ada mutu sebab menggunakan teknologi terkini. 

Penampilan Khas dari Cameo

Budiey suka filem ni sebab ada beberapa orang pelakon dan selebriti juga dijemput sebagai cameo. Walaupun kemunculan mereka sekejap je tapi dah cukup memberikan kesan di hati penonton. Siapa sangka Altimet muncul sebagai Mambang… nak tahu macamana Altimet boleh muncul, korang kena tengok la filem ni. 

Ulasan Filem Hutang 2D, Fakta Menarik Tentang Filem Pertama Kumpulan Floor 88

Budiey tak nak cakap banyak, tapi kat sini Budiey nak kasi tau korang jangan lupa untuk menonton filem HUTANG 2D yang telah berada di Pawagam Rumah Anda, Astro First bermula 5 Ogos 2021. Untuk melanggan sila ke saluran 480 atau anda juga boleh strim di Astro Go atau On Demand. Dengan hanya RM15, anda boleh menonton selama 48 jam (2 hari) secara berulang-ulang. Selamat berhibur gais!

Lagu popular Hutang nyanyian kumpulan Floor 88 melakar kejayaan tersendiri dengan mendominasi carta radio dan televisyen tempatan pada tahun 2019 serta liriknya telah menjadi siulan oleh golongan kanak-kanak hingga orang dewasa. Bait-bait lirik lagu Hutang juga membawa maksud yang cukup mendalam.

Filem Pertama Kumpulan Floor 88

Terbaharu, lagu tersebut diangkat dan dipersembahkan menerusi filem HUTANG 2D. Istimewa buat penonton, Astro Shaw bakal membawakan filem terbitan Arie Zaharie Production bersama Knack Knack Studios tersebut terus ke Pawagam Rumah Anda, Astro First, saluran 480 bermula 5 Ogos 2021.

Menariknya, filem ini mempertaruhkan bakat lakonan oleh kesemua ahli kumpulan Floor 88, Ayie Elham, Akram K, Falique Ghazali, Zai Hamzah, Amirul Afeeq dan Eric Fuzi sebagai teraju utama. 

Filem Hutang 2D, Fakta Menarik Tentang Filem Pertama Kumpulan Floor 88

Apabila Lukisan Webtoon Jadi Realiti

HUTANG 2D adalah kemunculan pertama kumpulan Floor 88 menerusi filem dan ia bakal hiburkan penonton dengan gelagat, aksi dan komedi yang mencuit hati. Terdahulu, Floor 88 pernah pamerkan bakat lakonan menerusi telefilem Kau Roadblock Hatiku (2018) dan Tok Moh Talent Agency (2019) yang ditayangkan di Astro Citra. Buat watak Ayie yang dijayakan oleh Ayie Elham, ia memberi cabaran baru buatnya apabila dia perlu melakukan aksi ‘fight’. Namun begitu, pengalamannya dalam teater serta tunjuk ajar daripada pengarah dan kru sedikit sebanyak membantu dia menjayakan watak Ayie. Bukan itu sahaja, malah anggota lain Floor 88 iaitu Eric Fuzi turut melebarkan bakatnya dalam pengarahan filem. Beliau bersama pengarah Irwan Rauf merupakan pengarah untuk HUTANG 2D. 

Pelakon Filem HUTANG 2D

Selain itu, filem ini juga turut menampilkan gabungan penyanyi-penyanyi terkenal tanah air serta pelakon hebat dalam menggerakkan setiap watak. Antaranya, Baby Shima, Black Hanafiah, Fauziah Datuk Ahmad Daud, Ropie, Altimet, Wafiy Ilhan dan Coki. Pelakon Ropie sebelum ini tampil dalam muzik video lagu Hutang dengan watak seorang yang banyak hutang, dan menariknya watak tersebut telah dikembangkan ke dalam filem dan menjadi salah satu konflik di dalam penceritaan HUTANG 2D. 

Filem Hutang 2D, Fakta Menarik Tentang Filem Pertama Kumpulan Floor 88

Sinopsis Filem HUTANG 2D

Filem HUTANG 2D mengangkat genre komedi, aksi dan fantasi. Ia mengisahkan tentang Ayie (Ayie Elham), seorang pelukis webtoon yang kuat berangan dan bersifat pengecut. Hubungan Ayie dan ayahnya, Pak Jie (Ropie) tidak mesra, bahkan bakat melukisnya juga sering dipandang rendah oleh Pak Jie.

Itu membuatkan Ayie rasa sedih dan kurang keyakinan, termasuklah memendam rasa terhadap jirannya, Shima (Baby Shima). Sementara itu, Pak Jie banyak berhutang dan sering diganggu oleh dua orang gangster, Han (Black) dan Kit (Wafiy Ilhan). Apabila Pak Jie diserang di rumahnya, Ayie terus menyembunyikan diri.

Segalanya berubah apabila Ayie bertemu dengan Gua Mambang (Altimet) dan telah menghadiahkan sebuah ‘tablet’ ajaib. Ayie mendapati setiap lukisannya di tablet itu akan menjadi kenyataan. Kemudian, Ayie mencipta rakan-rakan baru dengan mempunyai kuasa ‘superhero’ yang luar biasa agar dapat membantunya menyelesaikan masalah hidupnya. 

Filem Hutang 2D, Fakta Menarik Tentang Filem Pertama Kumpulan Floor 88

Kos Pembikinan RM300,000

Penerbit Eksekutif Filem HUTANG 2D, Arie Zaharie menyatakan keseluruhan kos penggambaran 10 hari itu menelan belanja sebanyak RM300,000. “Idea asal filem ini datang dari Silentkaiju Studio dan pihak kami tertarik dengan idea untuk mengangkat lagu Hutang yang amat popular dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Memandangkan bait-bait lirik yang menggunakan gaya bahasa sarkastik dan membawa kisah tersendiri, jadi, kami cuba mengembangkan elemen serta mesej lagu tersebut ke dalam sebuah penceritaan dan kemudian mempersembahkan dalam bentuk filem.

Malah, pihak kami juga berusaha membawa kelainan menerusi Hutang 2D dengan menyajikan penonton dengan konsep menarik. Tahniah buat barisan pelakon, terutamanya kumpulan Floor 88 yang berjaya membawa sisi lain dengan menonjolkan sisi berbeza menerusi filem.” 

“Sementara itu, ketika penggambaran dijalankan, negara berdepan dengan situasi pandemik Covid-19, Penggambaran yang dilakukan di kawasan perumahan flat sememangnya mencabar terutama dalam tempoh pandemik. Pasukan produksi terpaksa menjalankan proses kawalan SOP yang ketat di set penggambaran.

Rumah perlu sentiasa disanitasi, memeriksa dan mencatat catat suhu kru dan pelakon. Kru wajib memakai pelitup muka, membasuh tangan dan sentiasa menjaga penjarakan ketika penggambaran dijalankan.

Mereka juga terpaksa menjaga keselamatan kerana suasana di kawasan perumahan flat yang ramai orang. Kami harap, Hutang 2D dapat memberi keterujaan kepada penonton dan mencipta kejayaan seperti filem-filem terdahulu yang pernah mengangkat lagu-lagu terkenal sebagai latar kepada jalan cerita,” ujarnya lagi. 

Filem Hutang 2D, Fakta Menarik Tentang Filem Pertama Kumpulan Floor 88

Ada Unsur Komik Digital & Fantasi

Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Nusantara, Raja Jastina Raja Arshad berkata,

Hutang 2D adalah sebuah lagi filem terbaru di platform Astro First yang memperlihatkan bakat-bakat penyanyi tanah air menonjolkan bakat lakonan mereka. Lebih mengujakan, filem ini memaparkan sebuah kumpulan penyanyi popular Malaysia di samping mengetengahkan unsur komik digital dan fantasi. Kami yakin kemunculan Floor 88 dalam Hutang 2D mampu menarik minat penonton dan berharap filem ini dapat menghiburkan penonton dan terus kekal berada di rumah.” 

Komedi Yang Menghiburkan

Manakala Pengarah Hutang 2D, Irwan Rauf percaya Hutang 2D sesuai untuk tontonan seisi keluarga dan segenap lapisan masyarakat.

Saya sangat berharap, filem ini dapat menghiburkan penonton tambahan dalam keadaan negara yang sedang bertungkus lumus ’melawan Covid- 19 dan sekali gus ia dapat meredakan tekanan orang ramai yang terpaksa ’berkurung’ di rumah. Semoga filem ini dapat meredakan kerisauan dan mengeratkan silaturahim keluarga dengan menonton bersama-sama.” 

Pengarah bersama HUTANG 2D, Eric Fauzi juga menyimpan harapan sama agar filem ini dapat diterima ramai dan penonton terhibur.

Filem Hutang 2D, Fakta Menarik Tentang Filem Pertama Kumpulan Floor 88

Disiarkan di Astro First Mulai 5 Ogos

Di saat negara dan rakyat sedang berduka dan tertekan akibat Covid-19, filem ini sedikit sebanyak boleh membantu menghilangkan tekanan perasaan. HUTANG 2D adalah filem komedi ringan yang sesuai ditonton oleh seisi keluarga dan lapisan masyarakat.” 

Jangan lupa untuk menonton filem Hutang 2D yang akan berada di Pawagam Rumah Anda, Astro First bermula 5 Ogos 2021. Untuk melanggan sila ke saluran 480 atau anda juga boleh strim di Astro Go atau On Demand. Dengan hanya RM15, anda boleh menonton selama 48 jam (2 hari) secara berulang-ulang. Ikuti info dan klip-klip menarik tentang filem ini menerusi akaun Instagram, Facebook, Twitter Astro Shaw. 

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Siti Sarah 2021 | 23

Siti Sarah Dimasukkan ke ICU, Tahap Oksigen Tak Stabil, Shuib Mohon Semua Berdoa

Siti Sarah | 24

Siti Sarah Kritikal, Pembedahan Keluarkan Bayi, Bacaan Yasin Dan Doa Diadakan