in

Dokumentari Unsinkable Titanic di TV1

Dokumentari Unsinkable Titanic Pada 9 Jun 2011 di TV1

Dikategorikan sebagai bencana maritim terbesar dalam sejarah, penonton pastinya teruja mahu mengetahui situasi sebenar sebelum berlakunya peristiwa pelanggaran Kapal Titanic dengan bongkah ais di Lautan Atlantik pada tahun 1912.

Lalu Radio Televisyen Malaysia (RTM) menghadiahkan tayangan filem dokumentari yang mengambil sisi sebenar kejadian yang akhirnya telah menenggelamkan Titanic, sebuah kapal seberat 70,000 tan dan telah meragut 1723 nyawa itu menerusi Unsinkable Titanic pada 9 Jun 2011 (Khamis), jam 2.30 petang di TV1.

Filem ini merujuk kepada penelitian terkini serta pengalaman sebenar saksi yang merakamkan semula cerita dari sudut pandang mereka yang terlibat dalam menghadapi situasi genting hidup dan mati itu. Malah menerusi dokumentari ini turut membicarakan pendapat / teori tentang pembinaan Kapal Titanic yang dicipta tidak tenggelam ini.

Menggunakan teknik drama, dokumentari dan CGI, filem ini menggambarkan bencana sebagai sebuah kemalangan yang pelik. Namun hakikatnya ia sebuah kemalangan yang boleh dielakkan.

Dengan manfaat bahan dari runtuhan, menyemak bukti forensik bersama catatan sejarah dan transkrip kerajaan, faktor penyebab di balik bencana tersebut dikumpulkan. Wawancara dengan seorang saintis forensik yang menganalisis bahan-bahan dari Titanic, sejarawan terkemuka iaitu Millvina Dean. Turut dipaparkan kisah rumit dari keseluruhan peristiwa yang kesemuanya menyumbang terhadap kemusnahan kapal yang dianggap tidak dapat tenggelam.

Menariknya penonton diajak berkongsi sama peristiwa menjelang pertembungan, filem reenacts penyelidikan awam yang dibentuk selepas peristiwa di mana kru yang masih hidup utama dan penumpang memberikan bukti pengalaman mereka ketika saat genting tenggelamnya kapal Titanic.

Ciri-ciri beberapa watak utama, keputusan dan insiden bertanggung jawab atas bencana iaitu orang yang merancang kapal, pemilik pusat pelayaran yang kontroversi dapat melepaskan diri, kapten yang bertanggungjawab mengemudi kapal namun mengabaikan peringatan dari ais selain kapal yang terdekat yang gagal mengindahkan panggilan kecemasan dari anak Kapal Titanic untuk membantu kerana pertengkaran antara operator.

Diarahkan oleh Patrick Reams, sepanjang dua jam siarannya pastinya penonton berpeluang mengetahui lebih mendalam lagi tentang misteri dan rahsia sebenar Kapal Titanic. Justeru luangkan masa anda menyaksikan Unsinkable Titanic hanya menerusi saluran TV1.

Unsinkable Titanic1

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Malaysian Tamil Film THANDHAVA

Malaysia’s Largest Pool of Readers Vote Gold for Samsung