in , ,

Dituduh Sunting Adegan Video Asal, Pak Cik Shell Tampil Beri Penjelasan

Pada akhir bulan Julai lalu, rakaman sebuah Perodua Myvi dihimpit lori tangki minyak telah mendapat perhatian netizen.

Ramai menyatakan tindakan terburu-buru hatchback pilihan rakyat Malaysia itu bergerak di kawasan blindspot lori tersebut sehingga bergesel.

Bagi memberikan kesedaran kepada orang awam, Pak Cik Shell telah memuat naik satu video bagaimana ‘pemandangan blindspot‘ seorang pemandu lori tangki minyak semasa berada di jalan raya.

Dalam video itu, semasa Pak Cik Shell berada di tempat duduk pemandu, langsung tidak kelihatan sebarang kenderaan di luar daripada lori tangki minyak tersebut. Namun, apabila beliau keluar sahaja daripada lori, kelihatan ada beberapa buah kereta, motosikal, basikal dan pejalan kaki berada berhampiran lori tangki minyak tersebut.

“Mungkin tiada siapa yang salah. Jom kita berkongsi pengetahuan dengan orang yang kita peduli. Elak memotong sebelah kiri atau berada di titik buta,” petik kapsyen hantaran Instagram @Pak Cik Shell.

Walaupun menerima banyak reaksi positif daripada pengguna Instagram lain, namun ada beberapa pengguna mendakwa Pak Cik Shell ‘menipu’ dengan membuat suntingan video (cut video).

Menurut segelintir netizen, Pak Cik Shell boleh sahaja nampak kereta Perodua Bezza dan sekumpulan orang yang berada di bahagian kanannya. Namun, Pak Cik Shell dituduh telah memotong bahagian itu supaya ‘menampakkan’ blindspot itu terjadi.

Jadi, untuk memberikan penjelasan kepada dakwaan terbabit, Pak Cik Shell memuat naik satu lagi video penuh bagi menjawab dakwaan segelintir netizen terbabit.

“Saya jarang triggered. Tapi ini untuk kebaikan awam. Video memang ‘diedit’ utk fit 30 saat. Saya harap lukisan ini perjelaskan bahaya blindspot adalah benar. Tengok sepenuhnya dua-dua post insta saya. Elak hampiri lori besar. Tag orang yang anda peduli untuk peringatan,” kata Pak Cik Shell.

Perkongsian video kedua itu mendapat sokongan netizen lain, mereka mendakwa ramai kelompok yang sering memperlekehkan ‘ilmu’ yang dikongsikan oleh pihak yang lebih berpengalaman dalam satu-satu perkara.

Wanita berbaju merah yang turut serta dalam pembuatan ‘video kesedaran’ itu turut mengesahkan tiada adegan yang dipotong sepanjang pembuatan video berkenaan.

Tag dan kongsikan artikel ini kepada orang-orang yang anda peduli, supaya mereka tahu bagaimana untuk elak berada di posisi blindspot sesebuah kenderaan bersaiz besar.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Michelle Yeoh | 7

Michelle Yeoh Orang Asia Terima Ijazah Kehormat Institut Filem Amerika

Elyana Bertudung | 8

“Saya Tertekan Sebab Netizen, Saya Give Up,” – Elyana