in , ,

Demam Tiktok Menyerang Anugerah Bintang Popular Berita Harian 34

Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) edisi ke-34 dirancakkan lagi dengan kerjasama TikTok, yang membawa kembali kategori Anugerah FANtastik Popular ABPBH 34 dan memperkenalkan kategori baru iaitu Artis TikTok Popular ABPBH 34.

Melalui kategori Anugerah FANtastik Popular ABPBH 34, artis dan kelab peminat (FC) yang meraih undian tertinggi, bakal membawa pulang trofi berprestij ABPBH 34. 

Bagi memeriahkan lagi penganjuran ABPBH 34, peminat juga boleh berkongsi video TikTok paling kreatif menggunakan lagu penaja utama ABPBH 34 iaitu Xiaomi yang bertajuk Untukku Xiaomi bersama gaya tari yang ditetapkan dengan meletakkan tanda pagar #ABPBH34. Untuk menyertai #ABPBH34 kempen video TikTok ini, pengguna perlu ikuti akaun TikTok TV3Malaysia dan XiaomiMalaysia 

Abpbh

Video paling kreatif dengan ‘likes’ dan ‘engagement’ paling tinggi berpeluang memenangi hadiah-hadiah menarik dari Xiaomi. 

Pemilihan pemenang adalah tertakluk kepada cara menyertai peraduan dan pihak penganjur berhak menentukan video pemenang melalui budi bicara dan keputusan penganjur adalah muktamad. 

Pemenang bakal membawa pulang hadiah-hadiah menarik. Tempat pertama bakal memenangi peranti Xiaomi 11T Pro (8+256 GB) dan Redmi Buds 3 Pro. Manakala pemenang tempat kedua akan menerima hadiah peranti Xiaomi 11T (8+128 GB) dan Redmi Buds 3 Pro, dan pemenang tempat ketiga akan menerima peranti Xiaomi 11 Lite 5G NE (8+128 GB) dan MI Smart Band 6. Pihak penganjur turut menawarkan 20 hadiah saguhati berupa barangan eksklusif daripada Berita Harian. 

Tarikh penyertaan dan undian bagi kedua-dua kategori tersebut boleh dilakukan mulai hari ini, 4 Oktober 2021 sehingga 7 November 2021 di laman aplikasi TikTok. 

Setiap pengguna boleh membuat 20 undian setiap hari dan lima undian tambahan akan diberikan jika pengguna meletakkan tanda pagar #ABPBH34. Pengguna juga boleh mendapatkan tambahan 10 undian lagi jika mereka memperkenalkan ‘Invite’ pengguna baru kepada TikTok dan pengguna mendapat pengenalan ‘Invited’ dari pengguna TikTok yang lain. 

Pengarang Berita Hiburan BH merangkap Pengarah Jawatankuasa Pengelola ABPBH 34, Shamshul Azree Samshir berkata pihak BH, selaku penganjur ABPBH berbesar hati dapat bekerjasama dengan TikTok untuk dua tahun berturut-turut. 

“Setinggi penghargaan diucapkan kepada TikTok yang tampil sekali lagi untuk menjalin kerjasama dengan BH. Kami di BH sentiasa proaktif dalam melakukan penambahbaikan dalam penganjuran ABPBH, terutama membabitkan pencalonan dan kategori yang dipertandingkan. 

“Pengiktirafan yang diberikan oleh ABPBH bukan sahaja kepada artis, selebriti dan karyawan, malah kami juga ingin memberi penghargaan kepada kelab peminat yang sentiasa menjadi nadi kuat dalam menyokong industri seni tanah air sekaligus berperanan dalam membantu penganjuran ABPBH untuk kekal bertahan lebih daripada tiga dekad,” katanya. 

Shamshul Azree turut berkata bahawa kerjasama dengan TikT ok bersesuaian dengan penganjuran ABPBH 34 dalam norma baharu di mana ruang yang lebih luas diberikan kepada kelab-kelab peminat untuk berkarya dan menunjukkan kreativiti masing-masing di samping menyatakan sokongan yang berterusan kepada artis-artis kesayangan mereka dengan menggunakan platform TikTok. 

“Jalinan kerjasama ini juga dapat menyemarakkan lagi ABPBH di platform digital sesuai dengan sokongan kepada usaha kerajaan untuk duduk di rumah dan perangi pandemik COVID-19,” tambah beliau.. 

Malam kemuncak ABPBH 34 juga bakal disiarkan secara langsung menerusi aplikasi TikTok bermula jam 9.00 malam pada hari Sabtu, 13 November 2021. 

Untuk mengetahui lebih lanjut dan informasi terkini ABPBH 34, boleh ikuti laman sosial Facebook dan Instagram BH. 

Mengenai Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) 

Anjuran BH, Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) adalah anugerah pilihan peminat yang diadakan setiap tahun sejak 1987. Ketika itu, acara ini dikenali sebagai Anugerah Penyanyi dan Pelakon Popular 1987 (APPP87) – Nescafe Classic. Hanya tujuh kategori dipertandingkan ketika itu, iaitu Pelakon Lelaki Popular, Pelakon Wanita Popular, Pelakon Pembantu Lelaki Popular, Pelakon Pembantu Wanita Popular, Penyanyi Lelaki Popular, Penyanyi Wanita Popular dan Penyanyi Berkumpulan Popular. Penganjur memperkenalkan kategori Artis Paling Popular sejak tahun 1990 yang kini menjadi Bintang Paling Popular. 

Bertahan selama 34 tahun, ABPBH menjadi antara anugerah paling konsisten apabila dianjurkan setiap tahun. Sesuai peredaran semasa, pihak penganjur memperkenalkan sistem undian secara online 100 peratus di laman web ABPBH bermula pada tahun 2017 berbanding pengundian melalui akhbar BH dan SMS pada tahun-tahun sebelumnya. 

ABPBH bertujuan memberi pengiktirafan kepada penggiat seni tanah air, selain memberi peluang kepada pembaca BH dan pengikut setia ABPBH memilih artis popular serta menyertai aktiviti dan promosi acara anugerah ini. Paling hangat, pastinya malam kemuncak ABPBH yang akan menobatkan Bintang Paling Popular dan memberi penghormatan kepada seniman yang menerima trofi Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat. 

Pencalonan terbuka kepada penggiat seni merangkumi personaliti, selebriti, pelakon, penyanyi dan sebagainya yang terbabit secara aktif dan konsisten dalam bidang masing-masing. Calon, iaitu individu, gandingan atau berkumpulan mengikut kategori tersenarai, mestilah menghasilkan sekurang-kurangnya satu (1) produk yang diterbitkan sepanjang tempoh Januari 2020 hingga Disember 2020 yang menepati penilaian Jawatankuasa Penjurian ABPBH 34. 

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Rudy Zil | 9

Rudy Zil Lancar Single Berjudul JAGA DIRIMU di Kala Pandemik Melanda

Tony Fernandes Airasia-2020

AirAsia & zer0hunger.org Bantu Kanak-Kanak Yang Memerlukan Melalui Airasia Grocer