in , ,

DADDYKU GANGSTER Angkat Kisah Gangster Menjaga Dua Kanak-Kanak

Filem Daddyku Gangster akan ditayangkan di pawagam seluruh negara mulai 1 DISEMBER 2022.

Boleh dikatakan nashkah yang mengangkat kisah tentang gangstarisme sudah banyak dihasilkan oleh pembikin-pembikin filem tempatan.

Bagaimanapun, filem yang bercorak sedemikian masih lagi mendapat tempat dan cukup diminati untuk menarik penonton ke pawagam.

Melihat kepada situasi berkenaan, syarikat produksi D’Ayu Pictures Sdn. Bhd. turut tampil dengan sebuah filem aksi komedi berjudul Daddyku Gangster arahan Ismail Bob Hashim.

Official Poster Daddyku Gangster

Penerbitnya, Dato Rosmarayu Mokhtar berkata, nashkah filem berkenaan boleh memberikan kepuasan kepada penonton dengan jalan cerita yang cukup menarik.

“Idea untuk mencetuskan filem ini timbul apabila melihat kanak-kanak terbiar tidak mempunyai ibu bapa yang meninggal dunia.

“Selain itu, saya juga mendapat inspirasi daripada filem Hollywood iaitu Fast And Furios 8, di mana ia turut menerapkan elemen kekeluargaan, meskipun ia sarat dengan aksi,” ujarnya. 

Beliau berkata, filem terbaru terbitannya itu menampilkan kelainan berbanding filem-filem gangster lain apabila ia mengetengahkan elemen kekeluargaan, terutama membabitkan hubungan dengan dua orang kanak-kanak dengan pakciknya yang sudah dianggap sebagai bapa.

Jelasnya, apa yang lebih istimewa lagi apabila ia turut menampilkan barisan-barisan pelakon yang hebat dan dikenali ramai, termasuk Zul Huzaimy yang memegang watak utama sebagai penjaga kepada dua anak saudaranya setelah kematian abangnya.

“Biarpun tajuknya Daddyku Gangster, tetapi ia sebenarnya sesuai untuk ditonton oleh semua golongan termasuk seisi keluarga.

“Disebabkan itu filem ini lebih mengetengahkan genre aksi komedi supaya ia tidak nampak sebuah naskhah yang nampak ganas,” jelasnya.

Selain Zul Huzaimy, antara barisan pelakon yang membintangi Daddyku Gangster seperti Adeline Tsen, Alieff Irfan, Faizal Hussein, Jay Iswazir, Ridzuan Hashim, Zalif Sidek, Reen Rahim, Azri Iskandar, Vanidah Imran serta dua pelakon cilik hebat iaitu Angelica Petra dan Arryyan Petra.

DADDYKU GANGSTER Angkat Kisah Gangster Menjaga Dua Kanak-Kanak

Menelan kos pembikinan kira-kira RM2.5 juta, Daddyku Gangster menjalani penggambaran di Kota Bharu, Pasir Puteh dan Bachok, Kelantan pada awal tahun 2020.

“Kalau ditanya tentang harapan pula, pastinya saya mengharapkan filem Daddyku Gangster mendapat sambutan hangat penonton.

“Malah, saya menyarankan supaya datang untuk menonton ke panggung beramai-ramai dan yakin ia adalah sebuah filem yang sangat menghiburkan,” ujarnya.

Sementara itu, Ismail Bob selaku pula menyatakan Daddyku Gangster cukup istimewa kerana merupakan filem ke-20 yang diarahkan olehnya sepanjang bergelar pengarah.

Ujarnya, menerusi filem ini dia cuba menampilkan kelainan dengan menampilkan Zul Huzaimy untuk memegang peranan watak utama.

“Sebagai pengarah sudah tentu saya cuba sesuatu yang baharu. Misalnya, kita semua tahu Zul Huzaimy seorang pelakon hebat yang terkenal dengan watak antagonis.

“Untuk kali ini, saya cuba ‘twist’ pula dengan menjadikan Zul Huzaimy pegang watak hero dan ternyata ia berjaya membawakan wataknya dengan berkesan,” ujarnya.

DADDYKU GANGSTER Angkat Kisah Gangster Menjaga Dua Kanak-Kanak

Mengenai cabaran sepanjang pembikinan filem berkenaan, Ismail Bob memberitahu antara yang terpaksa dihadapi apabila kerajaan mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat pandemik Covid-19 yang melanda dunia.

Ujarnya, pada pada masa itu penggambaran baru berlangsung selama dua minggu dan ia terpaksa dihentikan seketika.

“Kami mulakan penggambaran dalam bulan Mac 2020 dan lepas itu terus PKP sehingga kami terpaksa berada di hotel sahaja.

“Kemudian kami minta khidmat nasihat pihak polis dan dinasihatkan untuk pulang ke Kuala Lumpur dengan segera dan penggambaran hanya disambung semula pada bulan Julai,” ujarnya.

Filem Daddyku Gangster akan ditayangkan di pawagam seluruh negara mulai 1 DISEMBER 2022.

DADDYKU GANGSTER Angkat Kisah Gangster Menjaga Dua Kanak-Kanak

SINOPSIS DADDYKU GANGSTER

Ray adalah ketua kumpulan yang gemar mencuri kereta kereta mewah yang diseludup ke Malaysia bersama rakan kumpulannya yang memiliki kepakaran masing masing. Selain itu Ray turut melibatkan diri dalam underground fight di gelanggang haram milik Pablo. 

Ray mempunyai sejarah silam dalam hubungan kekeluargaan terutama dengan abang kandungnya sendiri. Di malam hari lahir Ray, Remy abang kepada Ray datang bersama keluarga menyambutnya walaupun layanan Ray dingin terhadap keluarga Remy terutama kedua-dua anak saudaranya, Arisha dan Aidil.

Namun malang tidak berbau, Remy dan isterinya meninggal dunia setelah terlibat kemalangan jalan raya sebaik pulang dari rumah Ray. Lisa, peguam yang bertanggungjawab telah menyerahkan hak penjagaan sementara Arisha dan Aidil kepada Ray berdasarkan wasiat daripada Remy. Ray menjadi kurang senang dengan memikirkan hal yang bakal dilalui apabila terpaksa menjaga anak saudaranya itu. Dek kerana terpikat setelah memandang Lisa, Ray menerima pelawaan tersebut. 

DADDYKU GANGSTER Angkat Kisah Gangster Menjaga Dua Kanak-Kanak

BARISAN PELAKON DADDYKU GANGSTER

ZUL HUZAIMY – Ray

FAIZAL HUSSEIN – Karim

ADELINE TSEN – Lisa

JAY ISWAZIR – Pablo

RIDZUAN HASHIM – Zaki

REEN RAHIM – Zack

ZALIF SIDEK – Bob

WAN WALA – Wan Sado

AZRI ISKANDAR – Remy

VANIDAH IMRAN – Leha

ALIEFF IRFAN

MEMPERKENALKAN

ANGELICA PETRA – Arisha

ARRYYAN PETRA – Aidil

PRODUKSI

TERBITAN – D’ Ayu Pictures Sdn. Bhd.

PENERBIT – Dato Rosmar Ayu Mokhtar

PENGARAH – Ismail Bob Hashim

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

TIKTOK

TikTok Rai Pencipta Konten Tempatan di TikTok House of Creators 2022

Konsert HAEL HUSAINI LIVE IN KL di Zepp KL Pada 4 Disember Ini