in , ,

Celcom, Digi, Maxis Meterai MoU Persediaan ke Arah 5G

Celcom, Digi, Maxis meterai MoU bagi meneroka kolaborasi gentian di stesen pengkalan untuk menyokong peningkatan kapasiti rangkaian mudah alih dan persediaan ke arah 5G.

Ketiga-tiga syarikat meneroka keupayaan sumber masing-masing untuk melaksanakan rangkaian gentian yang lebih luas dan efisyen. MoU adalah inisiatif industri dalam menyokong cita-cita NFCP Malaysia. Juga langkah penting dalam mengoptimumkan pengalaman hubungan 4G selari dengan persediaan untuk pelaksanaan 5G di Malaysia. 

Celcom, Digi, dan Maxis telah menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) untuk meneroka pembangunan bersama bagi infrastruktur gentian dalam melaksanakan ‘backhaul’ gentian dan pelaksanaan gentian ke stesen pengkalan di negara ini. Ia akan menambah baik hubungan 4G di seluruh negara dan selari dengan sasaran NFCP oleh kerajaan. 

Picture 1

MoU tersebut memperlihatkan tiga syarikat telekomunikasi tersebut bergabung kepakaran dalam merekabentuk, membangun, mengagih, mengendali dan menyelenggara infrastruktur gentian mereka di seluruh negara. Ia juga menilai cara-cara terbaik untuk syarikat-syarikat telekomunikasi akan mengoptimumkan penggunaan infrastruktur gentian sedia ada, dan menetapkan pertukaran dan binaan yang serupa pada masa kini.  

MoU tersebut juga adalah langkah yang penting ketika Malaysia sedang bersiap sedia untuk pelaksanaan 5G. Untuk memastikan apa yang bakal ditawarkan oleh 5G dapat dicapai, infrastruktur gentian yang padat dan lebih utuh diperlukan bagi mencapai petunjuk prestasi utama 5G, iaitu; kependaman rendah, kelajuan data yang tinggi, kebolehpercayaan ultra-tinggi, dan kapasiti dalam menguruskan lebih banyak peranti yang terhubung.   

Petikan: Idham Nawawi, Ketua Pegawai Eksekutif, Celcom:

“Kami percaya bahawa kolaborasi adalah langkah untuk industri terus maju ke hadapan dalam membinan ekosistem yang lebih mampan. Oleh itu, kami amat mengalu-alukan inisiatif ini untuk meneroka sumber kolektif aset yang berpotensi membawa kepada gabungan bersama yang lebih kukuh bagi perkhidmatan kami.  MoU ini juga akan meneroka langkah terbaik dalam melaksanakan penambahbaikan rangkaian yang lebih efisyen kosnya, mengelakkan sebarang duplikasi dalam pembinaan infrastruktur, seterusnya memperluas landskap kesalinghubungan negara, dan memberi faedah kepada rakyat dengan menikmati produk dan perkhidmatan yang paling tinggi nilainya.” 

Picture 2

Petikan : Albern Murty, Ketua Pegawai Eksekutif, Digi:

“Kami sentiasa melihat usahasama sebagai cara ke hadapan yang positif bagi menyediakan kesalinghubungan yang mampu dinikmati dan meluas bagi rakyat Malaysia; dan ada antara inisiatif perkongsian ini telah berjalan hampir sedekad lamanya. MoU ini adalah lanjutan daripada kejayaan kerjasama yang terjalin dengan Celcom bagi pelaksanaan gentian, dan kami amat berbesar hati untuk bekerjasama dengan  kedua-dua pihak bagi memastikan penyediaan pengalaman pelanggan yang lebih baik di seluruh negara.”  

Picture 3

Gokhan Ogut, Ketua Pegawai Eksekutif, Maxis:

“Ini merupakan langkah ke hadapan yang amat positif dalam menyediakan akses yang menyeluruh ke pekan-pekan dan bandar-bandar di negara ini, serta satu lagi contoh perkongsian pintar dalam mencapai cita-cita dan sasaran NFCP oleh kerajaan. Kami berbesar hati untuk bekerjsama bagi meneroka apa yang kami mampu sediakan bersama dari segi sumber dan kemahiran, yang mana ia akan dapat memberikan faedah kepada kesemua pengguna dan perniagaan di Malaysia.” 

Mengenai Celcom Axiata Berhad 

Celcom merupakan operator mudah alih swasta yang pertama di Malaysia, dengan lebih 13 juta pelanggan. Ditubuhkan pada tahun 1988, ia mempunyai liputan meluas bagi rangkaian 2G, 3G dan 4G LTE di negara ini, meliputi kira-kira 98% populasi. Celcom kini memacu ke arah penyelesaian integrasi pelbagai akses, perkhidmatan multimedia, dan Objek Rangkaian Internet (IoT). Budaya dalam mengutamakan pengalaman pelanggan diperlihatkan melalui penerimaan anugerah dalam perkhidmatan pelanggan, produk, dan juga pelbagai pengiktirafan di peringkat serantau. Celcom merupakan sebahagian daripada Kumpulan Axiata Berhad, salah satu syarikat telekomunikasi terbesar di dunia merentasi 10 pasaran Asia. Untuk maklumat lanjut mengenai Celcom, layari www.celcom.com.my

Mengenai Digi

Digi ialah penyedia perkhidmatan penyambungan mudah alih dan internet yang memperkasakan 11.3 juta rakyat Malaysia melalui rangkaian 4G+ kami yang paling maju. Kami menyediakan pelbagai produk dan perkhidmatan yang relevan dan menarik serta  dikhususkan untuk para pelanggan, seterusnya memperkayakan lagi gaya hidup digital mereka. Disenaraikan di Bursa Malaysia, Digi adalah sebahagian daripada penyedia telekomunikasi global Telenor Group dan merupakan peneraju dalam amalan perniagaan yang bertanggungjawab. Untuk maklumat lanjut, layari www.digi.com.my

Kami Adalah Maxis

Kami adalah penyedia perkhidmatan komunikasi dan digital terkemuka di Malaysia, yang membolehkan 10 juta individu, keluarga dan perniagaan untuk melakukan lebih dalam dunia “Sentiasa Berhubung”. Kini, semakin ramai pelanggan kami yang menggunakan pelbagai aplikasi terhubung, dan kami sentiasa berusaha untuk menyediakan pengalaman Internet konvergens yang tidak dapat ditandingi – dalam menyediakan kesalinghubungan yang lebih maju ke hadapan yang sentiasa terhubung, serta penjagaan berteknologi yang hebat. Selain daripada menghubungkan orang ramai dengan perkhidmatan kami, kami komited dalam memanfaatkan teknologi baru untuk memberi impak yang positif keatas masyarakat di mana kami beroperasi. Untuk maklumat lanjut, sila layari: maxis.com.my 

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Innuendo | 17

Shiraz Projects Persembahkan Konsert Comeback Innuendo The Return di Istana Budaya

Tasha Shilla 2020 | 18

Dengan Sekali Lafaz, Tasha Kini Dah Jadi Isteri Atiq Yang Sah