in

Belajar Betulkan Bahasa Secara Santai Di TV2

BELAJAR BETULKAN BAHASA SECARA SANTAI DI TV2

Penggunaan bahasa rojak digunakan secara berleluasa dan langkah segera perlu diambil untuk mengatasinya. Situasi ini disokong Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) memandang serius terhadap penggunaan ‘bahasa rojak’ di kalangan pengamal media radio dan televisyen tempatan. Malah Menterinya, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, kerajaan amat memandang serius terhadap fenomena itu dan menyarankan semua media penyiaran termasuk semua stesen radio dan televisyen agar dapat membetulkannya segera.

Justeru Radio Televisyen Malaysia (RTM) dalam menyahut seruan mendidik masyarakat tentang penggunaan bahasa yang betul menerusi sebuah sitkom terbaharu yang disampaikan secara santai, Bahasa Biar Betul mulai 5 November ini, setiap Sabtu, jam 5.00 petang menerusi TV2.

Ndi_0504

Sepanjang 13 episod siarannya, sitkom yang menampilkan pelakon Zaibo (Iqbal), Dilla Ahmad (Rose), Darling Ngasri (Lin Sofea), Mandy Chong (Irene Law), Shashi Taran (Prakash), Ngasrizal Ngasri (Upi) Sofian Bujang (Kay) dan Kazarudin Saisi (Zaman) ini mengajak penonton kembali menilai sejauh mana penggunaan bahasa rojak yang digunakan dalam pergaulan seharian.

Menariknya, sitkom arahan Noor Azizah Mohamad, Unit Drama TV RTM ini menyampaikan usaha memperbaiki bahasa pertuturan secara santai dalam dialog yang digunakan pelakonnya di samping mengetengahkan tajuk dan topik yang berbeza dalam setiap episod siarannya.
Menerusi episod pengenalannya, Bahasa Biar Betul mengetengahkan tajuk Hari Pertama di mana plot cerita lebih kepada memperkenalkan watak dan perwatakan setiap orang dalam siri ini. Setiap pelajar memiliki sebab tersendiri kenapa mereka mengikuti program kelas bahasa. Masing-masing menceritakan peristiwa yang telah mereka lalui hingga membawa mereka ke kelas bahasa ini. Pembelajaran kelas bahasa bermula dengan pembetulan salah bahasa yang digunakan setiap orang semasa menceritakan latar belakang mereka. Mereka mempunyai kelemahan penggunaan bahasa yang berbeza mengikut perwatakan masing-masing.

Pembelajaran di kelas semakin berkembang menerusi episod Hari Jadi Pengetua yang membawa situasi Cikgu Rose meminta setiap orang menyediakan satu catatan mengenai sesuatu peristiwa yang dialami oleh mereka pada hujung minggu ini dan membawa catatan tersebut pada hari Isnin nanti. Hari Isnin itu juga merupakan hari jadi Encik Iqbal, jadi dia berpakat dengan Zaman supaya Zaman menghebohkan tarikh hari jadinya supaya semua orang tahu dan orang akan membuat kejutan parti hari jadinya.

Pada hari Isnin itu semua orang termasuk Zaman sendiri lupa pasal hari jadi Encik Iqbal kerana sibuk menyiapkan tugasan yang diberikan oleh Cikgu Rose. Encik Iqbal kecewa kerana semua orang tidak pedulikannya. Rupanya itulah kejutan kepada En. Iqbal, apabila dia rasa semua orang tidak mempedulikan dia, semua orang muncul dengan kejutan hari jadi.

Saksikan juga episod Buat Bisnes apabila kelas digemparkan dengan watak Kay yang menjual barang terpakai di internet. Dia membeli barang terpakai daripada kenalannya dengan harga murah kemudian menjual dengan harga mahal di laman sesawangnya. Di dalam kelas Kay menjadi sibuk, telefonnya selalu berdering dan dia akan keluar untuk menghantar barang.

Melihat Kay berjaya dengan bisnes laman sesawangnya, Zaman meminta Kay memasukkan barang terpakai miliknya untuk dijual dengan cara sama. Lin Sofea datang ke kelas dengan menunjuk pakaian serta aksesori berjenama yang kononnya dibeli dengan harga mahal dari luar negara. Dia memperlekehkan barang orang lain. Pengetua memanggil Kay kerana masalah Kay yang selalu ponteng kelas. Pengetua mengugut, jika Kay tidak berubah dia akan memberitahu orang tua Kay. Kay memberi satu barang jualannya kepada pengetua sebagai ganjaran Pengetua tidak memberitahu orang tuanya.

Satu hari Lin membawa beg tangan yang dikatakan dibeli dengan harga mahal dari luar negara. Rupanya beg tangan itu milik isteri Zaman. Lin membeli dari beg tangan itu daripada laman sesawang. Zaman datang meminta beg tangan itu kembali kerana isterinya mengamuk mahukan beg tangan itu semula. Pengetua pula dikejar oleh seorang lelaki kerana barang yang diberi oleh Kay ialah barang milik lelaki tersebut yang telah dicuri. Rupanya barang yang Kay beli daripada kenalannya untuk dijual di internet ialah barang-barang curi.

Swn_1892

Swn_2009

Swn_2117

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Perlawanan Akhir Piala Malaysia 2011

Program Menarik Bervariasi di Saluran TVi