in ,

Azmil & Dayang Nurfaizah Juara Mentor Legend

Pada hari Ahad lalu, jam 9 malam, program realiti nombor satu negara telah melabuhkan tirainya buat kali terakhir dengan penobatan mentor Dayang Nurfaizah dan protégé Azmil sebagai Juara Mentor Legend. Budiey ucapkan tahniah kepada Azmil dan Dayang Nurfaizah. Memang terbaik dan anda berdua layak dinobatkan sebagai juara di atas prestasi yang membanggakan.

Mereka merupakan pasangan yang berjaya membawa pulang wang tunai RM 300,000 dan dua buah Proton Iriz 1.6 Premium CVT serta Trofi Mentor Legend.

Konsert Final Mentor Legend

Pasangan mentor Ella dan protégé Aina pula meraih tempat kedua dan berjaya membawa pulang wang tunai RM 200,000 serta Trofi. Manakala, pasangan Amy Search dan Sarah mendapat tempat ketiga dan membawa pulang RM100,000 serta Trofi.

Konsert Akhir Mentor Legend malam tadi masih mengekalkan juri profesional mingguan, saudara Azmeer dan Adlin Aman Ramli. Cuma, Mentor Legend menampilkan Chakra Khan sebagai juri jemputan menggantikan Datuk Ramli MS. Turut menjadi panel juri selaku juri awam adalah Falisha Crossley, Amaris, Zarul Umbrella, Arora Salwa, Nonnie dan ramai lagi.

Menurut penerbit eksekutif Mentor Legend, Encik Sufian Isa:

“Mentor Legend berjaya melabuhkan tirainya malam ini dengan jayanya. Selama 13 minggu, Alhamdulillah Mentor Legend telah berjalan dengan lancar dan disambut baik oleh penonton setia TV3. Mengenai persembahan protégé kita malam ini pula, mereka telah membuat persembahan yang paling hebat selama mereka berada dalam program ini. Pada saya, mereka semua adalah juara. Oleh itu, mereka semua berhak merakamkan sebuah ‘single’ dengan peruntukan yang telah disediakan oleh pihak produksi Mentor Legend ini. Dengan cara ini, bakat mereka tidak akan disia-siakan.”

Berikut adalah senarai lagu yang telah dipersembahkan oleh ketiga-tiga protégé Mentor Legend.

Persembahan duet bersama Mentor ketiga-tiga protégé telah menampilkan lagu-lagu hebat seperti:
1- Sarah : Medley Isabella & Pawana
2- Azmil : Medley Aku Jatuh Cinta & Menceceh
3- Aina : Layar Impian

Selesai pusingan pertama itu, mereka telah mempersembahkan persembahan solo mereka dengan lagu-lagu seperti:
1- Sarah : Medley Dangerously In Love & Tanpa Kekasihku
2- Azmil : Menanti Sebuah Jawapan
3- Aina : Medley Menghitung Hari & Mencintaimu

Pertaruhan terakhir mereka telah berduet bersama artis jemputan dengan lagu-lagu seperti:
1- Sarah & Atilia : Medley Ikut Rentakku & Mercy
2- Azmil & Mimi O.N.E : Naluri Lelaki
3- Aina & Mila Jirin : Fallin’

Menerusi kesemua persembahan mereka itu, markah yang berjaya diperoleh mereka adalah seperti berikut:

PROTEGE JURI AWAM JURI TETAP SMS JUMLAH
SARAH 17 37 7 61
AZMIL 20 50 16 86
AINA 17 44 7 68

Konsert Final Mentor Legend

Berdasarkan jadual diatas, Azmil telah dinobatkan gelaran juara secara sebulat suara oleh ketiga-tiga kategori juri Mentor Legend. Azmil telah memberikan persembahan sebaik habis dalam ketiga-tiga persembahannya, terutamanya dalam persembahan solonya dengan lagu ‘Menanti Sebuah Jawapan’ yang dikatakan mencuri perhatian juri jemputan Mentor Legend, Chakra Khan.

Menurut Chakra Khan selaku juri jemputan Konsert Akhir Mentor Legend, “Suara kami serupa, saya dan Azmil. Ianya satu anugerah dari Allah S.W.T dan saya amat gemar ketika Azmil menyanyikan Chorus lagu Menanti Sebuah Jawapan, kerana suaranya dan mesej lagu itu seiring dan saling melengkapi.”

Persembahan akhir para protégé pada malam itu diakhiri dengan sebuah lagu bonus. Di bawah bimbingan penasihat persembahan, Sazlan dan garapan tunjuk ajar penasihat vokal, Azmeer, tirai Konsert Akhir Mentor Legend malam tadi ditutup dengan persembahan lagu medley ‘Senyum & Malam ini Kita Punya’ nyanyian asal Aziz Harun dan Bunkface.

Program Mentor Legend yang mengandungi 13 episod ini diterajui oleh penerbit eksekutif Muhamad Sufian Isa dan dibantu oleh Ahmad Shaifullizam Arshad (Gbam) selaku penerbit.

Kali ini, Mentor Legend menampilkan Awal Ashaari sebagai pengacara program, Shiha Mentor sebagai pengacara Jurnal Mentor Legend. Selain itu, Michelle Wee akan bertindak sebagai pengacara bersama sewaktu konsert mingguan untuk mendapatkan kisah-kisah yang berlaku di sebalik tabir dan di belakang pentas menggantikan Zuan Bikin Panas. Musim ini turut mempersembahkan Faizal Uzir (Lok U) sebagai Pengarah Muzik, Azmeer sebagai Penasihat Vokal, dan Sazlan Mat Adnan sebagai Penasihat Persembahan.

Program Mentor Legend ini pasti tidak akan berjaya tanpa penaja bersama Mentor Legend iaitu One City, Proton, dan K-Colly. Para protégé Mentor Legend ini telah menginap selama 13 minggu dan penginapan mereka ditaja sepenuhnya oleh One City, USJ 25. Hadiah Utama Mentor Legend pula, Proton telah menyumbangkan dua buah Proton Iriz 1.6 Premium CVT sebagai hadiah untuk Protégé dan Mentor bergelar Juara selain mendapat wang tunai RM300,000 dan Trofi dari pihak penganjur. Manakala kedua-dua protege dan Mentor naib juara telah membawa pulang wang tunai RM200,000 serta Trofi. Tempat ketiga pula, mentor dan protege telah membawa pulang wang tunai sebanyak RM100,000 serta trofi.

Pihak produksi Mentor Legend dan TV3 mengucapkan jutaan terima kasih untuk segala bentuk sokongan yang telah diberikan oleh penyokong setia TV3 serta pihak penaja.

Namun Mentor Legend 2014 tidakk akan terhenti begitu sahaja, sebarang perkembangan protege Mentor Legend akan di muat naik dalam laman Facebook rasmi Mentor Legend. Untuk menonton siaran ulangan setiap program Mentor Legend, boleh didapati melalui portal video Tonton.

Konsert Final Mentor Legend

Konsert Final Mentor Legend

Konsert Final Mentor Legend

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Betul Ke Lisa Surihani Hamil Anak Kembar?

Shae & Nukilan Bergabung Demi RINDU