in , ,

Astro Terokai Arena Antarabangsa Dalam Hasilkan Drama Adaptasi 

Astro Terokai Arena Antarabangsa Dalam Hasilkan Drama Premium Adaptasi Daripada Siri Luar Negara Untuk Penonton Malaysia – Liar (UK) dan Call My Agent! (France)

Astro, syarikat penyiaran terkemuka Malaysia menerusi anak syarikatnya iaitu Astro Shaw peneraju industri perfileman tempatan, telah mendapat lesen hak cipta drama siri thriller yang tercalon di BAFTA Awards dan British Screenwriters’ Awards, ‘Liar’ untuk adaptasi ke dalam format Malaysia melalui produksi independent televisyen, filem dan digital serta syarikat pengedaran terkemuka, All3Media International

Liar merupakan idea asal oleh calon penerbit dan penulis skrip terbaik di BAFTA and Golden Globe, Harry dan Jack Williams. Selain Liar, konten yang turut akan mendapat hak cipta adaptasi menerusi kerjasama bersama Astro adalah drama siri  ‘Call My Agent!’ (Dix Pour Cent), pemenang dua tahun berturut-turut bagi Drama Siri Televisyen Terbaik di Globes de Cristal Awards, France (2018 & 2019). 

Hasil usaha sama ini turut melibatkan Double Vision sebagai produksi yang akan menghasilkan Liar. Produksi Double Vision yang banyak menghasilkan karya-karya hebat seperti nominasi TV Format Adaptasi Terbaik (Skrip) di The ContentAsia Awards, ‘The Bridge’, juga memainkan peranan penting dalam mendapatkan hak cipta adaptasi ini. 

Diterbitkan oleh Two Brothers Pictures untuk ITV dan Sundance TV pada tahun 2017, Liar mengangkat genre thriller yang meneroka  tema persefahaman, stereotaip jantina di zaman masa kini, kekeluargaan serta penipuan. Drama hebat ini telah berjaya meraih jumlah tontonan paling tinggi 7 juta dan sekali gus mencatatkan jumlah terbesar bagi drama baru yang pernah ditonton di ITV sejak 2014. Tambah lagi, drama ini juga ditayangkan di Australia dan New Zealand. 

Manakala versi remake di Spain pada tahun 2020 menggunakan tajuk Mentiras. Terkenal dengan jalan cerita yang penuh plot twist dan watak-watak yang menonjol sehingga berjaya mencetus keterujaan dalam kalangan penonton untuk menantikan setiap episod, Liar mengisahkan tentang dua insan  yang bertemu dalam sebuah temu janji, namun semuanya berubah di luar jangkaan pada hari keesokannya. Seorang telah memperdaya, manakala seorang lagi diperdaya. Oleh sebab kuasa, penipuan mampu memadamkan kebenaran.    

Call My Agent! siri komedi drama hasil ‘creator’ Fanny Herrero, memaparkan kisah agensi bakat yang sentiasa sibuk dan di kenali dengan nama A.S.K di Paris berusaha untuk memuaskan hati bintang-bintang di bawah naungannya di samping memantapkan lagi perniagaan mereka. 

Tiga agen, Mathias, Gabriel dan Andréa tempuhi bersama setiap suka dan duka di dalam kehidupan profesional mahupun personal. Call My Agent! juga telah diadaptasi ke versi India (Call My Agent: Bollywood), Canada (Call My Agent!) dan Turkey (Menajerimi Ara). Selain Malaysia, negara lain yang bakal mengadaptasi siri ini adalah Korea Selatan, Indonesia, Timur Tengah, Filipina dan Poland. 

 Naib Presiden, Perniagaan Melayu Nusantara & Ketua Astro Shaw, Raja Jastina Raja Arshad berkata, Kami amat teruja untuk menghasilkan drama siri premium yang akan diadaptasi daripada siri terbaik antarabangsa untuk dipersembahkan kepada penonton Malaysia. Kami percaya usaha bersama produksi Double Vision ini bukan sahaja mampu memberi percaturan berbeza buat landskap industri seni tempatan, tetapi turut melihat kerjasama strategik bersama All3Media International dapat memperkukuhkan  keupayaan Astro sebagai platform yang menghasilkan karya dengan hasil produksi berkualiti tinggi serta berada di landasan yang tepat untuk mendominasi arena antarabangsa menerusi drama premium terbitannya. Sementara itu, kami juga ingin ucapkan terima kasih kepada produksi Double Vision kerana memainkan peranan penting dalam usaha sama ini dan kami teruja untuk bekerjasama dengan salah satu produksi terbaik Malaysia tersebut.” 

Vice President, Apac Of All3Media International, Kit Yow
Kit Yow, Naib Presiden, APAC All3Media Internasional

Kit Yow, Naib Presiden, APAC All3Media Internasional berkata, “Kami rasa amat berbesar hati dapat bekerjasama dengan pihak Astro dan Double Vision bagi dalam menghasilkan drama premium adaptasi daripada naskhah hit antarabangsa, Liar. Subjek konflik lelaki dan wanita yang diketengahkan telah membuktikan mampu menyuntik keterujaan dalam kalangan penonton yang mengikuti siri ini, dan kami percaya keupayaan Astro dan produksi Double Vision bersama barisan pelakon mampu mempersembahkan sesuatu yang berbeza sekali gus memberi pengalaman berbeza penonton Malaysia.”

Drama premium Liar dan Call My Agent! versi Malaysia dijangka akan menemui penonton pada hujung tahun ini. Kesemua adaptasi ini boleh ditonton di saluran Astro dan On Demand atau Astro GO. 

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Aishah | 17

Senarai Konsert Menarik Di Dewan Filharmonik Petronas Bulan Mei Ini

Samsung Blue | 18

Jom Cipta Detik Indah Raya Bersama dengan Siri Samsung Galaxy S22!