in , ,

Lepas Dikecam Teruk, As’ad Motawh Nafi Cakap Pergi Sekolah Buang Masa

Penyanyi As’ad Motawh menafikan tuduhan segelintir pihak yang mendakwa dirinya pernah mengeluarkan kenyataan bersekolah itu adalah perkara yang membuang masa.

As’ad Motawh menafikan tuduhan yang menyatakan bahawa dia mengatakan pergi ke sekolah adalah perkara yang membuang masa. As’ad menjelaskan bahawa ada salah faham mengenai kenyataannya dan dia hanya menyatakan bahawa dia sendiri tidak gemar pergi ke sekolah harian.

As’ad menegaskan, “Saya tidak pernah berkata ‘awak tidak perlu pergi ke sekolah’. Ayat saya adalah ‘saya bukan seorang manusia yang suka ke sekolah dan saya anggap itu adalah membuang masa’.” Dia menerangkan bahawa pandangan tersebut berkaitan dengan keperibadian peribadi, di mana dia lebih suka kaedah pembelajaran di rumah atau ‘homeschooling’.

“Saya tidak suka pergi ke sekolah harian kerana saya percaya saya mempunyai rezeki untuk menjadi penyanyi. Dengan ‘homeschooling’, saya hanya perlu ke sekolah biasa selama enam jam sehari, dua kali seminggu.

Dalam tempoh itu, saya belajar pelbagai ilmu sejak tingkatan 4 dan 5. Sebenarnya, saya boleh melakukan ‘homeschooling’ sejak awal lagi dan boleh jimat banyak masa,”

– As’ad

Bagi As’ad, pembelajaran dari rumah lebih bermanfaat untuk dirinya, dan jika diberi peluang untuk belajar secara ‘homeschooling’ lebih awal, dia akan menerimanya. Dia berpendapat bahawa tempoh sekolah dari darjah 1 hingga tingkatan 5 adalah terlalu lama, dan pendekatan ‘homeschooling’ dapat memendekkan tempoh itu dan membuka peluang untuk meneroka hal-hal lain.

As’ad menekankan bahawa kenyataannya tidak bermaksud pergi ke sekolah adalah perkara yang membuang masa secara umum. Selepas kontroversi ini, dia dikecam dan diberi label sebagai bodoh sombong serta dikritik oleh beberapa netizen.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Itu Sebenarnya Adalah Majlis Merisik, Bukan Majlis Bertunang – Sufian Suhaimi

Izzue Islam Menangis Mengenang Jasa Isterinya Yang Sanggup Berkorban