in , ,

ALYPH Lancar Lagu Baharu Berjudul Dari Jauh, Ada Vibe Oldies RnB Yang Catchy

ALYPH, penyanyi dan bintang rap kelahiran Singapura yang pernah tular dengan lagunya “Swipe” dahulu baru sahaja melancarkan lagu terbaharunya berjudul ‘Dari Jauh’.

Melalui karya “Dari Jauh”, ALYPH meneroka rona-rona irama RnB yang lebih perlahan, semestinya jauh beza dengan apa yang pernah beliau paparkan dalam karya-karya terdahulunya yang sarat dengan nuansa hip-hop.

ALYPH menjelaskan bahawa “Dari Jauh” merupakan sebuah lagu putus cinta yang menyakitkan, mengisahkan seseorang yang tidak pernah memberikan waktu dan perhatian terhadap hubungannya dengan kekasih sendiri. Sehinggalah kekasihnya mendapat peluang yang besar dan terpaksa melangkah pergi darinya, barulah dia sedar tentang kesilapannya. 

ALYPH Lancar Lagu Baharu Berjudul Dari Jauh, Ada Vibe Oldies RnB

Daripada menunjukkan rasa sedih, dia memilih untuk menyembunyikan perasaannya dan menunjukkan betapa bangga dan gembiranya dia dengan kejayaan kekasihnya itu, sambil memberitahu bahawa yang dia sentiasa akan menyokongnya walaupun mereka sudah putuskan hubungan cinta.

“Jadi, ilham untuk lagu ini datang dari kita yang tidak bersyukur dengan apa yang kita ada sehinggalah sesuatu berubah,”

– ALYPH
ALYPH Lancar Lagu Baharu Berjudul Dari Jauh, Ada Vibe Oldies RnB

Semasa proses menyiapkan lagu “Dari Jauh”, ALYPH juga mendedahkan bahawa pada mulanya dia ingin menghasilkan sebuah lagu yang dia tidak mungkin mampu hasilkan secara biasa, jadi dia meminta Kenny Gabriel selaku penerbit untuk membuat beberapa penambahbaikan pada kord lagu dengan penuh jiwa.

“Sebaik sahaja kami bersetuju, emosi lagu itu pun mengalir keluar. Teddy Adhitya. (penulis lirik) bertanya pada saya apa perasaan saya tentang lagu dan hala tuju karya ini.

Selepas saya menyampaikan cerita di atas, dia memasukkan baris pertama secara spontan berserta irama untuk korus.

Kami berlegar-legar di dalam studio kerana sukar mempercayai bahawa lagu itu siap dalam jam berikutnya. “Lagu itu dicipta dan diterbitkan pertama kali di Indonesia,”

– ALYPH

Sementara itu, untuk bahagian bunyi pula, seperti yang dijelaskan di atas, ALYPH menekankan rona-rona muzik Rn’B dengan menghidupkan kord muzik yang penuh jiwa, menjadikannya satu karya yang sedap didengar.

“Saya tahu saya ingin membuat sesuatu yang romantis, dan inilah hasilnya,” kata ALYPH.

Konsep video muzik menarik dan unik yang bertempat di sebuah kedai baju

ALYPH – “Dari Jauh” (Video Muzik Rasmi)

Selain dari bentuk audio, ALYPH juga telah melancarkan lagu “Dari Jauh” dalam bentuk video muzik yang menarik dan unik. Ia diterbitkan oleh Nocturnal Projects dan diarah oleh Bobby Adrian Vitra serta Jessy Sylviani. ALYPH mengambil keputusan untuk membuat sesuatu yang lebih ringan, menampilkan dua orang yang jatuh cinta namun kalah dengan ketua saingan mereka. Dengan latar belakang sebuah kedai baju, video muzik ini kelihatan ringan namun penuh makna.

Ini membolehkan kami untuk menterjemah lagu ini dengan pelbagai cara, mungkin dengan mengingatkan kita pada sesuatu atau membenarkan kita mencipta babak-babak tertentu dengan pengalaman unik hidup kita sendiri, menjadikan lagu ini sesuatu yang lebih peribadi buat kita.

ALYPH Lancar Lagu Baharu Berjudul Dari Jauh, Ada Vibe Oldies RnB

Penerbitannya dilakukan di Indonesia dengan pembabitan ALYPH sebagai salah seorang pelakon. “Ia memerlukan waktu selama satu hari untuk penggambaran dan saya juga terpaksa berlakon sama. Ia menarik dan menyeronokkan, berbeza dengan proses pembuatan lagu yang sering saya lakukan,” katanya lagi.

ALYPH turut menyatakan bahawa mencipta lagu di Jakarta dengan para pemuzik berbakat merupakan salah satu impiannya. Lagu “Dari Jauh” sendiri adalah cerminan tentang muzik terhadap dirinya.

“Ia seperti mengumpul semua kenangan kegemaran anda dan mengabadikannya di dalam satu wangian, kemudian dimasukkan ke dalam botol minyak wangi,” tambahnya.

Melalui lagu terbaharu ini, diharap lebih ramai akan mendengar ALYPH serta merasai maksudnya di samping memahami rasa cinta yang terkandung sehingga mungkin tular sekali lagi. 

Lirik Lagu DARI JAUH

Don’t gotta say nothing

I know your eyes

And the way they tell me beautiful lies

I believe you

You did it oh yeah

You did it oh yeah

You made it through the mud when nobody else cared

But I’m sorry

Tak s’lalu ada waktu untukmu

Sampai cinta harus berpisah begini

Melihatmu dari jauh aku bahagia

Mencintaimu tak selalu selamanya bersama

Yang penting pahamilah meskipun begitu

Ku akan selalu memantaumu dari jauh

You know how I get

You mad you don’t talk

Then I wait but you say

I should do more and not just stop

My fault

I make you stay up sometimes

I play too damn much sometimes

I gotta make up for time

So I say

I’m sorry

Tak s’lalu ada waktu untukmu

Sampai cinta harus berpisah begini

Melihatmu dari jauh aku bahagia

Mencintaimu tak selalu selamanya bersama

Yang penting pahamilah meskipun begitu

Ku akan selalu memantaumu dari jauh

Tetap terasa

Hangat cinta yang dulu pernah ada

Namun kini semua tlah terjadi

Percaya hatiku kan tetap disini

Mencintaimu tak selalu selamanya bersama

Yang penting pahamilah meskipun begitu

Ku akan selalu memantaumu dari jauh

Dari jauh

Yang penting pahamilah meskipun begitu

Ku akan selalu memantaumu dari jauh

ALYPH Lancar Lagu Baharu Berjudul Dari Jauh, Ada Vibe Oldies RnB

TENTANG ALYPH

Dekad hip-hop Malaysia dan Singapura yang lalu tidak boleh dipisahkan daripada ALYPH. Hasil kerja penyanyi rap yang prolifik ini sentiasa melahirkan karya hit selama bertahun-tahun – sama ada dalam tempoh pembabitannya dengan duo SleeQ yang mendominasi carta, serta pelbagai karyanya di bawah nama Magic Potions (Andi Bernadee, Ismail Izzani, Kaka Azraff, Elizabeth Tan), dan kerjasama yang tidak dapat dilupakan dengan bintang rap Malaysia seperti Joe Flizzow, K-Clique, SonaOne dan banyak lagi.

Yang paling menyegarkan ialah kerjaya ALYPH sebagai artis solo, dengan kehebatannya sebagai penyanyi rap, penyanyi dan penerbit sejak menandatangani kontrak dengan Def Jam Asia Tenggara. Kejayaan ketara termasuk pujian kritikal yang mengelilingi EP ‘III/III’nya, dan kenaikan seterusnya ke puncak dengan single hit tular “SWIPE”. Tidak goyah dalam mengejar keperibadian muzikal, ALYPH adalah seorang artis yang berdedikasi untuk menyempurnakan seninya dan menempa identiti uniknya sendiri. Menampilkan korus yang mudah dinyanyi, penampilan daripada usahawan kosmetik Dato Seri Vida, “SWIPE” menawan telinga dan hati penonton di seluruh Asia Tenggara – menangkap perhatian dengan lebih 10 juta strim di Spotify dan YouTube. Lagu ini juga telah dipaparkan sebagai bunyi dalam lebih 1.6 juta video TikTok yang dicipta oleh peminat di seluruh dunia.

Dalam “CHECK”, ALYPH membina bunyi dan tema “SWIPE” untuk melihat lebih jauh ke dalam. Beliau meneroka pertumbuhan peribadinya sendiri dan kepentingan kesedaran diri dalam rentak santai dan irama yang tidak dapat dilupakan.

Kemuncak kejayaan ALYPH di seluruh Asia Tenggara juga telah menghasilkan kerjasama dengan jenama terkenal seperti JD Sports untuk #AirMaxDay, #McDDoDaDipChallenge McDonalds Malaysia, Valentino dan banyak lagi.

Seorang penghibur yang berpengalaman, ALYPH kini menjadi tunjang utama di aneka festival di seluruh Asia Tenggara, dengan menyerikan pentas seperti Rolling Loud Thailand, We The Fest dan Baybeats pada tahun 2023. Dengan tenaga dan rimanya yang menular di atas pentas, ALYPH secara konsisten mengimbangi garis antara persembahan yang boleh dirasai dan tidak dapat dilupakan peminat yang menyaksikannya secara langsung. Seorang artis dalam elemennya dan sentiasa berusaha untuk mengatasi dirinya, keluaran ALYPH yang akan datang pasti bakal menggegarkan semua jangkaan.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Kempen ‘Golden Ticket’ 2024! Ganjaran Hebat ‘Silver Ticket’ di Suria KLCC 

Viu Perkenal 9 Drama Baharu untuk 2024 di Majlis Raya di Kota Bharu