in , ,

Al-Issa dan Penubuhan Wacana Sederhana dari Mekah ke Asia Timur

Menerajui projek Islam global melalui komunikasi bertamadun dan penyebaran budaya dialog

Pelantikan Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa sebagai Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia, “pertubuhan Islam terbesar” di dunia, bukanlah suatu kebetulan, malah ia telah dikaji dengan teliti.

Sheikh Al-Issa, yang berasal dari latar belakang akademik yang kuat dalam bidang Syariah, dan kemudian diperkuat oleh jawatan tinggi yang disandangnya di Kerajaan Arab Saudi, meletakkan beliau sebagai salah satu fasad bersinar Ulama dan Fuqaha yang sederhana, bukan sahaja di tahap Arab Saudi dan dunia Arab, tetapi dunia secara keseluruhan.

The visit of His Excellency the Secretary of the Muslim World League to the King of Thailand
The visit of His Excellency the Secretary of the Muslim World League to the King of Thailand

Sheikh Al-Issa memperoleh, melalui perjalanannya sebagai Menteri Kehakiman dan Ahli Majlis Ulama Kanan, yang dianggap sebagai rujukan fatwa pertama di Arab Saudi dan banyak lagi umat Islam di dunia, banyak pengalaman selain ilmu yang mantap tentang Syariah yang beliau diterima dari tangan Ulama senior Saudi, dan menjadikannya menggabungkan kekuatan pengetahuan dan kemahiran pengurusan yang baik, dan melayakkannya untuk memegang jawatan sebagai Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia.

Memandangkan Al-Issa memperoleh keyakinan ini dalam menerima kedudukan penting ini, beliau mengambil Liga, yang berpusat di Mekah Al-Mukarramah sebagai ibu pejabat utamanya, daripada rangka kerja tradisionalnya kepada ufuk yang lebih luas dan lebih mesra, dan membetulkan banyak perkara, salah tanggapan yang memesongkan imej Islam moderat.

Makkah Document Conference 2018
Makkah Document Conference 2018

Sheikh Dr. Al-Issa, yang selain daripada tugasnya sebagai Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia, memegang banyak jawatan, termasuk ketua Persatuan Ulama Islam, dan Presiden Persatuan Universiti Islam, adalah seorang model untuk peringkat pembaharuan di Kerajaan Arab Saudi, selaras dengan Wawasan Kerajaan 2030.

Beliau juga mengetuai Projek Pencerahan yang dilancarkan oleh Kerajaan untuk dunia yang membetulkan salah faham dan membentangkan imej Islam yang sebenar yang memerlukan kewujudan bersama, dan mengutamakan dialog sebagai cara untuk mengekalkan pemahaman ini.

Prime Minister, Minister of Religious Affairs and Secretary of the Muslim World League inaugurates the Southeast Asian Scholars Conference
Prime Minister, Minister of Religious Affairs and Secretary of the Muslim World League inaugurates the Southeast Asian Scholars Conference

Dr. Muhammad Al-Issa muncul sebagai pegawai antarabangsa yang bertanggungjawab ke atas organisasi antararabangsa  yang mengendalikan isu dialog, kewujudan bersama dan toleransi antara agama, dan antara rakyat dan bangsa. Liga dan organisasi gabungannya mengusahakan isu dialog, menyebarkan kesederhanaan, bantuan kemanusiaan dan mengurus dialog dalam forum global. 

Sheikh Al-Issa, dengan kebijaksanaan dan pandangan jauhnya, menyedari nilai Asia Timur, kedalaman yang paling penting dalam dunia Islam, dengan negara-negaranya yang dicirikan oleh populasi yang besar dan kemajuan moden di semua peringkat, dan kecenderungan rakyat mereka ke arah wacana sederhana dan pengecualian ekstremisme dan keganasan.

Terdapat beberapa forum, persidangan dan simposium dalam hal ini yang memberi impak positif dan besar, dan mungkin yang paling penting daripadanya ialah Forum : “Belia Asia Tenggara” yang diseru oleh Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa, bahawa mengeluarkan saranan penting untuk meningkatkan peranan belia dalam mewakili toleransi Islam dan menyebarkan Islam.

Peranan Liga tidak terhad kepada forum dan persidangan dialog, tetapi diperluaskan kepada mendokumentasikan sejarah Islam di timur benua kuning melalui pemeteraian Liga Dunia Muslim dan Yayasan Biografi Nabi di Republik Indonesia, satu perjanjian untuk melancarkan muzium dan pameran biografi Nabi dan tamadun Islam di ibu kota Indonesia, Jakarta, sebagai stesen pertama muzium ini bahawa Liga akan diterima pakai di seluruh dunia.

His Excellency the Secretary of the Muslim World League at the Conference on Values ​​and Religions Riyadh - Sama Media
His Excellency the Secretary of the Muslim World League at the Conference on Values ​​and Religions Riyadh – Sama Media

Mungkin antara sumbangan terbaru Liga Dunia Muslim di bawah pimpinan ulama yang mulia Al-Issa ialah Forum Ulama Asia Tenggara, yang dihoskan oleh Kerajaan Malaysia di bawah naungan Tuan Yang Terutama Dato Seri Ismail Sabri Bin Yaqoub, Perdana Menteri Kerajaan Malaysia.

Ucapan Tuan Yang Terutama Dr. Al-Issa mengesahkan bahawa pertemuan ini adalah luar biasa dan luar biasa kerana ia menghimpunkan Ulama, di negara-negara yang mempunyai kepentingan dan berat dalam peta dunia Islam kita dan dunia amnya, “iaitu negara-negara Asia Tenggara”.

Pertemuan penting ini dibezakan oleh fakta bahawa ia berada di Malaysia yang menurut bagi keterangan semua orang, adalah model keharmonian antara semua komponen agama dan etniknya.

Pertemuan ini akan menjadi pembukaan yang baik untuk majlis tetap yang Ulamanya bertemu dari semasa ke semasa di bawah payung global umat Islam, iaitu Liga Muslim Dunia, di mana ibu pejabatnya berada di Mekah al-Mukarramah, di bawah naungan Liga.

Salah satu hasil terpenting persidangan antarabangsa ini ialah kelulusan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri, Dato Seri Ismail Sabri Bin Yaqoub, untuk menubuhkan majlis ini di Kuala Lumpur, untuk menajanya, dan membukanya untuk sesi pertamanya tahun depan.

Kenyataan Persidangan Kuala Lumpur merumuskan dasar Liga pada era Al-issa, yang bersandarkan kepada hakikat bahawa hubungan manusia dan perpaduan manusia adalah berdasarkan prinsip manusia semula jadi dan cintakan keselamatan, keamanan, keadilan dan kesaksamaan.

Dan bahawa semua manusia mesti tahu bahawa perbezaan antara mereka dari segi warna, adat, kepercayaan, budaya atau agama bukanlah punca perbezaan dan konflik. Kerana kita semua adalah saudara dalam kemanusiaan dan kita suka memainkan peranan untuk menjaga keselamatan dan hidup bersama secara aman di dunia ini.

Ini sebenarnya adalah tuntutan yang sah dan salah satu tujuan Syariah yang mesti disokong dan ditindaklanjuti oleh seluruh bahagian negara Islam. Titik permulaan wacana dari Mekah ke Asia Timur adalah tanda nilainya sebagai kedalaman Islam dan permulaan yang strategik titik untuk wacana sederhana yang memerangi fanatic serta ekstremisme dan menubuhkan nilai hidup bersama, kedamaian dan kasih sayang.

Forum Nilai Bersama

Forum “Nilai-Nilai Perkongsian di kalangan Pengikut Agama”, yang dianjurkan oleh Liga Dunia Islam di Riyadh, dengan penyertaan pemimpin agama dari seluruh dunia pada Syawal lalu, menunjukkan kepentingan yang besar dalam menyatukan peranan Liga Dunia Muslim sebagai organisasi antarabangsa bebas  yang prihatin dengan menyebarkan nilai-nilai Islam yang menyeru kepada kebaikan manusia. Itu adalah kerjasama dengan semua orang dalam memperkukuh kesamaan manusia untuk dunia yang lebih kerjasama dan aman, dan masyarakat yang lebih wujud bersama dan harmoni, bermula dari tanah Arab Saudi, tanah radiasi serta komunikasi Islam dan manusia.

Southeast Asian Scholars Conference - Kuala Lumpur
Southeast Asian Scholars Conference – Kuala Lumpur

Keupayaan praktikal, intelek dan keagamaan Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa, Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia dalam kewujudan bersama secara aman antara agama di dunia dan mencapai kesederhanaan intelektual di kalangan manusia, adalah antara tonggak terpenting. 

Forum nilai bersama di kalangan penganut agama di Riyadh, kerana beliau adalah salah seorang cendekiawan Muslim terkemuka yang menyokong ajaran agama besar kita dan menyeru kepada dialog dan kerjasama, terutamanya dalam kalangan peserta biasa yang memastikan kewujudan bersama yang optimum dalam dunia kita untuk semua kepelbagaian manusia.

Piagam Mekah 

“Piagam Mekah” adalah salah satu karya cemerlang yang dibentangkan oleh Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa, Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia, kerana ia mewakili konsensus Islam pertama seumpamanya yang menyatakan perkataan Islam. Ulama Syariah mengenai isu-isu kontemporari yang penting, kerana beliau menyelia penyediaan dan pengeluarannya dengan tandatangan ulama dari semua mazhab Islam, yang mengesahkan tahap kesan besar dan luar biasa piagam itu, untuk mewakili penyatuan perpaduan dan kewujudan bersama global, yang Tuan Yang Terutama Dr. Al-Issa sedang berusaha untuk menyatukan antara negara. Daripada kandungan Piagam Mekah Al-Mukarramah, yang merangkumi seruan untuk hidup berdampingan dengan hak kewajipan penuh dengan penekanan kepada maruah manusia dan hak untuk wujud dengan kebebasan mereka yang sah, di mana beliau menyeru pentingnya menghormati kewujudan kepelbagaian, di samping dialog dan pakatan tamadun, dan tidak memberi perhatian kepada teori kebetulan dan pertembungan tamadun. Di bawah pengawasannya pada Piagam Mekah Al-Mukarramah, lebih 1,200 mufti dan Ulama yang mewakili 27 mazhab dari semua kepelbagaian ulama Syariah Islam tanpa pengecualian, telah menandatangani piagam itu, dari 139 negara, sebagai satu pencapaian besar untuk dikreditkan ke Liga dan kepada Tuan Yang Terutama Dr. Al-Issa.

Lawatan ke Asia Timur

Lawatan Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa, Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia, membawa matlamat tinggi Liga untuk memelihara identiti Islam ummah, meningkatkan kedudukannya di dunia dan mencapai perpaduannya. Lawatan beliau ke Thailand adalah sebagai respons kepada jemputan rasmi yang diterima daripada kerajaan Thailand, khususnya dalam konteks untuk mengaktifkan kerjasama antara melalui inisiatif dan program sebagai tonggak terpenting yang Tuan Yang Terutama Dr. Al-Issa sedang berusaha untuk mencapai melalui penyebaran budaya Islam dan ajaran Syariah Islam yang toleran. Dan itu telah dilakukan melalui pertemuannya yang membuahkan hasil dengan pemimpin agama Thai “Islam dan Buddha”, melalui dialognya dengan ketua kepimpinan rohani Buddha, ketua-ketua majlis Islam dan kepimpinan pusat mereka mengenai kewujudan bersama secara aman dan toleransi beragama di kalangan rakyat.

Kunjungan Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa ke Republik Maldives juga menggambarkan tahap kepuasan  yang dinikmati Liga Dunia Muslim di kalangan pemimpin dan rakyat dunia, melalui sambutan beliau terhadap jemputan Tuan Yang Terutama Presiden Republik Maldives , Encik Ibrahim Saleh, agar lawatan itu menjadi titik permulaan untuk berkhidmat kepada Maldives dan negara-negara rantau ini melalui program Islam dan pameran Biografi Nabawi dan bengkel latihan mengenai Piagam Mekah Al-Mukarramah.

Penghormatan

Sebagai menghargai usaha beliau dalam berkhidmat kepada Islam dan keamanan dunia, berdasarkan Pusat Sinaran Islam dan Keamanan, ibu pejabat Liga di Mekah al- Mukarramah Kerajaan Arab Saudi, Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa telah dianugerahkan oleh Presiden Republik Maldives, Pingat Kehormatan Republik, semasa lawatan Tuan Yang Terutama ke Maldives, di mana beliau bertemu dengan ramai pemimpin Islam dan agama dan membincangkan mereka tentang banyak perkara mengenai program kerjasama bersama untuk berkhidmat kepada agama dan kemanusiaan.

Dr. Al-Issa juga melawat Pusat Islam di ibu negara Kemboja, Phnom Penh, dan bertemu dengan pemimpin Islam Kemboja yang memuji usaha Liga di seluruh dunia, menyatakan kebanggaan mereka dengan reputasi yang dinikmati di kalangan kanan politik, parlimen dan agama. Pemimpin di Kemboja sebagai model antara model antarabangsa yang mengalu-alukan Liga di seluruh dunia. Ini memberi kesan positif dan langsung kepada minoriti Islam.

Khutbah Sheikh Al-Issa di Masjidil Haram di ibu negara, Phnom Penh,iaitu disaksikan oleh ratusan Jemaah, mempunyai impak yang besar kepada para hadirin, yang disifatkan sebagai “bersejarah bagi rakyat Kemboja, tidak didahului dengan lawatan seorang yang terkenal Tokoh Islam seperti Al-Issa dikenali oleh negara Buddha”, kerana ia datang untuk meningkatkan kerjasama antara penganut agama.

Orang Terbaik

Sebagai balasan atas jasa besarnya terhadap Islam dan umat Islam dan untuk mencapai prinsip hidup bersama secara aman dan kesederhanaan beragama di kalangan rakyat, Kerajaan Malaysia menganugerahkan Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa, Setiausaha Agung Liga Muslim Dunia, anugerah “The Hijra of The Prophet” kepada tokoh Islam antarabangsa paling berpengaruh di dunia sebagai mengiktiraf usaha beliau dalam menonjolkan imej islam yang sebenar dan prinsip dan nilai murninya, di samping sumbangannya yang berpengaruh dalam mempromosikan keharmonian antara pengikut agama Islam, agama dan budaya serta peranannya dalam menyebarkan keamanan dunia.

Peranan besar yang dimainkan oleh  Tuan Yang Terutama Sheikh Dr. Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa terhadap Islam dan mencerminkan imejnya yang sebenar kepada masyarakat dunia, dengan cara yang menyatakan perasaan umat Islam di dunia dan harapan mereka untuk mencapai matlamat mereka yang lebih tinggi, kerana beliau adalah salah seorang penyokong Islam yang paling menonjol dan aktif dalam perkhidmatan dunia Islam, dari bulan sabit minatnya yang semakin meningkat dalam isu-isu utama Islam dan bekerja untuk menyelesaikan masalah umat Islam dan mencapai kepentingan dan harapan yang baik.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Menangi Hadiah Percutian ke Korea Bersama Pelakon She Was Pretty & Blimey!

Tahniah! Awesome TV Umum Pelantikan Dua Jawatan Kanan Utama