in , ,

Capai 1 Juta Penumpang, Airasia Ride Menawarkan ‘Ride’ Percuma

Promosi eksklusif perkhidmatan percuma untuk satu hari sahaja buat pengguna airasia ride pada Khamis, 28 April 2022

airasia Super App hari ini mencatatkan satu lagi kejayaan penting apabila rangkaian perkhidmatan e-hailing, airasia ride telah mencapai 1 juta penumpang dalam masa kurang daripada setahun sejak ia dilancarkan Ogos lalu.

Dalam tempoh 8 bulan sahaja, airasia ride telah mengembangkan rangkaiannya ke 10 bandar utama di seluruh Malaysia, termasuk Lembah Klang, Langkawi, Pulau Pinang, Ipoh, Seremban, Melaka, Johor Bahru, Alor Setar, Kota Bharu dan Kuala Terengganu, selain memperkenalkan ciri pemandu komuniti antaranya LadiesOnly. Rangkaian ini juga bakal diperkenalkan di Thailand pada suku tahun ini, dan Indonesia serta Filipina pada suku tahun berikutnya.

Airasia Ride Capai 1 Juta Penumpang, Umum Faedah Baharu Kepada Para Pemandunya
Airasia Ride Capai 1 Juta Penumpang, Umum Faedah Baharu Kepada Para Pemandunya

Di samping meraikan pencapaian 1 juta penumpang, airasia ride juga bakal mengumumkan satu faedah baharu dan eksklusif buat para pemandunya, yang bakal membolehkan pemandu berpangkat ‘Captain’ untuk menikmati diskaun faedah perjalanan sebanyak 90% TANPA HAD untuk penerbangan AirAsia.

Para pemandu airasia ride yang mengekalkan pangkat ‘Captain’ selama 3 bulan berturut-turut akan layak untuk menikmati faedah ini secara automatik selama enam bulan selepas kelayakan. Faedah ini bakal membolehkan mereka untuk terbang ke mana sahaja dalam rangkaian AirAsia dengan potongan sebanyak 90% daripada tambang asal untuk mana-mana penerbangan.

Dalam meraikan pencapaian tersebut, airasia ride bakal menawarkan Perkhidmatan Percuma masa terhad yang eksklusif untuk para penggunanya sama ada yang baharu mahupun sedia ada pada 28 April 2022 dari 10 pagi- 12 tengah hari, 2 petang – 4 petang, dan 8 malam-10 malam.

Lim Chiew Shan, Ketua Pegawai Eksekutif airasia ride berkata: “Saya ingin menyampaikan penghargaan saya kepada seluruh staf di airasia ride yang telah bertungkus lumus dalam mencapai kejayaan pada hari ini. Sejak kami melancarkan rangkaian ini pada Ogos tahun lalu dengan pandemik yang melanda negara, kami optimis bahawa airasia ride akan berjalan dengan baik. Pencapaian 1 juta penumpang dalam tempoh kurang daripada setahun ini tidak akan dapat dicapai tanpa dedikasi daripada para pemandu kami, dan oleh itu kami juga ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan rasa terima kasih kami dengan menawarkan faedah baharu untuk pemandu kami. Manfaat diskaun syarikat penerbangan tanpa had 90% AirAsia sememangnya tepat, kerana ia akan membolehkan pemandu meneroka semua destinasi dalam rangkaian AirAsia yang luas dan juga mengalami sendiri keseluruhan ekosistem airasia Super App. Sebagai contoh, penerbangan dari KL – Bali menggunakan skim ID90 AirAsia hanya berharga RM90 sehala, dan penerbangan ke destinasi domestik seperti Pulau Pinang hanya serendah RM30. Mereka boleh menggunakan faedah ini untuk seberapa banyak kali yang mereka suka dalam tempoh enam bulan.

“Tambahan pula, airasia ride juga telah menyumbang kepada kira-kira 20% pengguna baharu airasia Super App sejak pelancarannya pada Ogos lalu, dan ia agak mengagumkan memandangkan kami hanya berada di Malaysia buat masa ini. Melalui pengenalan rangkaian ini yang dijangkakan bakal merentasi Singapura, Thailand, Indonesia dan Filipina sepanjang tahun ini, kami pasti airasia ride juga bakal memperoleh kejayaan yang sama dalam pasaran-pasaran tersebut, dan akan membantu para pemandu dalam mendapatkan gambaran yang lebih baik mengenai pilihan pengembara dalam memperkenalkan rangkaian kami merentasi rantau ini.”

Pemandu airasia ride juga akan mendapat kelebihan tambahan untuk memanfaatkan salah satu jenama syarikat penerbangan paling kukuh di Asia, dalam memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada para tetamu yang melakukan perjalanan ke dan dari lapangan terbang.

Para tetamu dalam penerbangan AirAsia kini mempunyai pilihan untuk menempah perjalanan mereka selepas membeli penerbangan mereka, membolehkan pemandu untuk mendapatkan lebih banyak pekerjaan lebih awal dan merancang perjalanan mereka dengan lebih cekap dan produktif.

Mereka juga akan mempunyai maklumat masa sebenar tentang ketibaan penumpang, membolehkan pemandu mempunyai pengurusan masa yang lebih baik dengan mengurangkan masa menunggu, dan membolehkan mereka membuat lebih banyak perjalanan, dan memaksimumkan pendapatan mereka.

Selain itu, pemandu mengambil 85% daripada tambang bersih (tidak termasuk caj tol), lebih tinggi daripada penyedia e-hailing lain di pasaran, menjadikannya pilihan pekerjaan sambilan dan peluang pendapatan sampingan yang berdaya maju. Tambang untuk airasia ride ditetapkan berdasarkan harga yang berpatutan, dengan mengambil kira apa yang tetamu kami mampu bayar dengan mengambil kira mengambil kira masa perjalanan tambahan yang disebabkan oleh trafik yang sesak. Ciri terbaharu pada perjalanan airasia, LadiesOnly, juga bertujuan untuk memperkasakan wanita dengan lebih banyak peluang pekerjaan dalam ruang e-hailing.

Terdapat lebih 20,000 pemandu yang telah mendaftar untuk menyertai airasia ride, dan individu yang berminat untuk menyertai keluarga airasia ride boleh mendaftar dengan mudah dengan memuat turun aplikasi pemandu airasia ride atau mengisi borang di sini.

Lebih banyak promosi dan tawaran istimewa untuk airasia ride akan tersedia tidak lama lagi, ikuti perkembangan terkini di akaun @airasiasuperapp di Instagram.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Khai Bahar | 17

Youtube Menyatukan Rakyat Malaysia Dengan Music Night Edisi Hari Raya

Izzue Islam | 18

Nah! Senarai Drama Di Panggung Syawal TV1 Sepanjang Aidilfitri Ini