in , ,

AIFFA Berpotensi Berkembang, Berjaya Seperti Festival Rainforest

Anugerah dan Festival Filem Antarabangsa ASEAN (AIFFA) berpotensi untuk berkembang kepada skala yang lebih besar seperti Festival Muzik Hutan Hujan Sedunia (RWMF) yang sangat berjaya, kata Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan itu berkata, RWMF merupakan acara tahunan yang bermula pada tahun 1998 dengan kehadiran kira-kira 300 orang.

“Saya percaya AIFFA akan naik untuk mencapai kejayaan yang sama, seperti festival filem utama lain di tempat lain di seluruh dunia.
“Bagaimanapun, banyak kejayaan bergantung kepada mereka yang datang dari industri itu sendiri,”

– Abdul Karim
MALAM PEMBUKAAN AIFFA 2023

Beliau turut menambah antara festival filem antarabangsa utama ialah Festival Filem Antarabangsa Busan di Korea Selatan dan Festival Filem Cannes di Perancis.

Abdul Karim berkata demikian pada majlis pelancaran dan makan malam mengalu-alukan AIFFA 2023 di sini, malam tadi.

Beliau berkata, kerajaan negeri memberi sokongan penuh terhadap industri perfileman dan AIFFA, terutamanya kekayaan budaya tempatan dan kreativiti rakyat Sarawak yang terdiri daripada sekurang-kurangnya 34 kumpulan etnik.

“Industri kreatif adalah industri bernilai trilion dolar. Kita agak lewat, berbanding beberapa negara, tetapi kita perlu bermula kerana anak-anak muda kita yang telah menamatkan pengajian di institusi dalam industri kreatif dan seni persembahan akan menyumbang kepada industri ini,”

– Abdul Karim

Abdul Karim berkata sejak penubuhannya pada 2013, AIFFA telah menawarkan platform untuk industri filem ASEAN merapatkan kedudukan dan membawa industri itu ke tahap yang lebih tinggi di persada antarabangsa.

Beliau berkata, pemenang Oscar Tan Sri Michelle Yeoh merupakan menerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat AIFFA pada 2013.

“Selain itu, saya melihat dalam program itu bahawa salah seorang penceramah yang akan berkongsi pengalamannya ialah Renee Pillai, rakyat Malaysia yang memenangi Geran Ditadbir Oscar dalam penulisan skrip. 
“Seperti yang anda semua tahu, terdapat banyak aspek dalam menyusun filem selain kewangan yang menjadi perhatian,”

– Abdul Karim

Abdul Karim menjelaskan kementeriannya menyediakan geran untuk menghasilkan filem di Sarawak, manakala pusat seni persembahan negeri di bangunan lama Dewan Undangan Negeri dijangka siap dalam tempoh dua tahun.

Tambahnya, rantau Asia Tenggara mempunyai populasi kira-kira 700 juta dan menawarkan pasaran yang besar untuk industri filem serantau.

Hadir sama majlis makan malam itu ialah dua Timbalannya Datuk Sebastian Ting dan Datuk Snowdan Lawan serta Pengarah AIFFA 2023 Livan Tajang.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

ZAINAL ABIDIN

Konsert Tiba Masa Datuk Zainal Abidin Sempena 40 Tahun Dalam Industri Muzik

MPO Rai Ulangtahun Ke-25 Dengan Konsert Malam Gala Jubli Perak Penuh Gemilang