in , ,

Zahirah Macwilson Ditegur Kerana Babak Merokok, Betul Ke Artis Kena Tegas?

Baru-baru ni, pelakon Zahirah MacWilson kena teguran dari Persatuan Public Health Malaysia (PHM) gara-gara dia melakonkan adegan merokok dalam sebuah drama.

Pelakon Zahirah MacWilson mendapat teguran daripada Persatuan Public Health Malaysia (PHM) kerana melakonkan adegan merokok dalam sebuah drama baru-baru ini. Di laman Facebook, PHM menegaskan bahawa tindakan Zahirah ini seolah-olah mempromosikan gaya hidup yang tidak sihat, yang boleh memberi pengaruh buruk kepada golongan muda.

PHM menasihatkan semua pelakon dan pengiat seni untuk mengekalkan prinsip dan meletakkan batasan dalam karya mereka.

“Agak menyedihkan apabila Zahirah MacWilson, yang bukan seorang perokok dan membenci tabiat tersebut, terpaksa melakonkan watak wanita merokok,”

– PHM
Zahirah Macwilson Ditegur Kerana Babak Merokok, Betul Ke Artis Kena Tegas?

PHM turut mencontohi industri perfileman Korea Selatan yang tidak membenarkan sebarang babak merokok dalam karya mereka.

“Produksi Korea telah mengharamkan adegan merokok dalam drama mereka. Ini membuktikan bahawa hasil produksi yang hebat dan berimpak tinggi tidak memerlukan adegan merokok,”

– PHM

Mereka juga menganggap kejayaan industri K-drama di Korea Selatan sebagai fenomena budaya dan ekonomi yang hebat, didorong oleh produksi berkualiti, lakonan yang berkesan, dan tema universal yang sesuai untuk tontonan keluarga.

Sebelum ini, penerbit drama tersebut, Datuk Saniboey Mohd Ismail, memuji tahap profesionalisme Zahirah MacWilson yang sanggup melakonkan adegan merokok walaupun dirinya membenci rokok. Menurut Saniboey, Zahirah dapat melakonkan babak tersebut dengan sangat bersahaja dan tidak kelihatan kekok. Bagaimanapun, Saniboey menjelaskan bahawa adegan itu hanya menggunakan rokok palsu yang tidak mengandungi nikotin.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

NORJUMA

Norjuma Habib Muncul di Kota Bharu Selepas Empat Waran Tangkap

MXI & Adi Priyo Bergabung Dalam Single Terbaru AKU SEDANG SEDIH