in , ,

Sisi Muzik Berbeza MPO di Konsert Simfoni Budaya: Keroncong & Ghazal

Dato Yusni Hamid Bergabung Bersama Haziq Rosebi dan Asmidar di Konsert Simfoni Budaya: Keroncong & Ghazal di DFP

Orkestra Filharmonik Malaysia (atau Malaysian Philharmonic Orchestra – MPO) akan mempersembahkan sisi muzik yang berbeza apabila ia mempersembahkan konsert bertemakan Simfoni Budaya: Keroncong & Ghazal pada Sabtu, 2 Mac 2024 jam 8.30 malam di Dewan Filharmonik PETRONAS (DFP), Kuala Lumpur City Centre (KLCC).

Yusni Hamid, Haziq & Asmidar di Konsert Simfoni Budaya: Keroncong & Ghazal di DFP

Konsert yang bakal dipimpin oleh Ahmad Muriz Che Rose ini akan menyaksikan rangkuman tradisi dan muzik yang harmoni dalam satu keraian budaya yang gemilang. Kali terakhir MPO mempersembahkan konsert bertemakan tradisional ialah pada tahun 2012 melalui konsert Keroncong Merdeka

Sisi Muzik Berbeza MPO di Konsert Simfoni Budaya: Keroncong & Ghazal

Konsert kali ini akan menampilkan semula biduanita legenda Dato Yusni Hamid di pentas DFP dan beliau akan berkolaborasi dengan penyanyi angkatan generasi baru Haziq Rosebi dan Asmidar. Kombinasi dinamik ini bakal menjadi sebuah sinergi untuk kelangsungan legasi irama keroncong dan ghazal agar terus hidup dan tidak hilang ditelan zaman.

Yusni Hamid, Haziq & Asmidar di Konsert Simfoni Budaya: Keroncong & Ghazal di DFP

Dilahirkan pada tahun 1951 di Kuala Lumpur, Dato Yusni Hamid mempunyai pengalaman yang amat luas dalam industri muzik tanahair. Beliau telah melahirkan 11 buah album dan dianugerahkan pelbagai pingat bagi menghargai sumbangan beliau untuk dunia seni. Beliau merupakan penghibur yang kerap diundang ke majlis rasmi Kerajaan dan istana negeri, dan juga Istana Budaya dan The Esplanade, Singapura.

Yusni Hamid, Haziq & Asmidar di Konsert Simfoni Budaya: Keroncong & Ghazal di DFP

Bakat penyanyi Haziq Rosebi terserlah sejak beliau menyertai Akademi Fantasia musim keempat pada tahun 2006. Anak jati Johor ini cukup sinonim dengan irama tradisional dan merupakan antara artis lelaki muda yang gigih memperjuangkan legasi lagu klasik menjejaki idola beliau Dato Ahmad Jais dan Tan Sri SM Salim. 

Yusni Hamid, Haziq & Asmidar di Konsert Simfoni Budaya: Keroncong & Ghazal di DFP

Asmidar merupakan naib juara Bintang RTM (2001), juara Bintang Asli (2006) dan Vokal Bukan Sekadar Rupa (2011). Beliau pernah mewakili Malaysia di pertandingan World Championship of Performing Arts di Los Angeles dan terlibat dalam D’ Academy Asia di Indonesia (2016). Seperti Haziq, beliau juga memperjuangkan irama tradisional dan lagu klasik dalam misi memperkenalkan budaya kita ke mata dunia.  

Sisi Muzik Berbeza MPO di Konsert Simfoni Budaya: Keroncong & Ghazal

Layari perjalanan indah apabila irama keroncong dan ghazal bergabung dengan keunggulan muzik MPO melalui karya malar segar seperti Sayang Di Sayang, Bisikan Hati, Dari Hati Ke Hati, Jauh Di Mata, Penawar Rindu, Seri Mersing, Empat Dara, Juwitaku Sayang dan Selasihku Sayang.

Kesemua lagu-lagu ini bakal digubah untuk persembahan orkestra oleh Luqman Aziz, Ilham Subri, Azhad Sulaiman dan Ahmad Muriz Che Rose sendiri. 

Yusni Hamid, Haziq & Asmidar di Konsert Simfoni Budaya: Keroncong & Ghazal di DFP

MPO akan terus menyajikan persembahan terbaik melalui program pelbagai corak untuk semua lapisan. Anda telah menjadi sumber inspirasi dan motivasi kami sepanjang segala usaha, komitmen dan cabaran yang kami hadapi. Semua pencapaian kami sehingga ke hari ini disebabkan oleh sokongan dan kesetiaan anda. Jadilah penunjang yang sentiasa mendorong kami.

Sumbangan kepada MPO boleh disalurkan di mpo.com.my/donate. Segala sumbangan yang diberikan akan disalurkan untuk terus memupuk bakat seni tempatan, menyajikan penonton kami dengan pelbagai pilihan muzik dan persembahan-persembahan yang menarik, dan untuk terus menyebarkan keindahan muzik kepada semua. #YouAreTheReason

Maklumat Konsert 

Tarikh

Sabtu, 2 Mac 2024 jam 8.30 malam

Tempat

Dewan Filharmonik PETRONAS, Menara Berkembar PETRONAS

Orkestra / Konduktor / Vokal

Orkestra Filharmonik Malaysia  

Ahmad Muriz Che Rose konduktor

Dato Yusni Hamid vokal

Haziq Rosebi vokal

Asmidar vokal

Harga Tiket 

Premium: RM408, A Reserve: RM368, B Reserve: RM298, C Reserve: RM218

Suite: RM458/RM498 seorang 

Meet & Greet: tambahan RM80 untuk semua kategori

Waktu Operasi Box Office 

Selasa ke Sabtu: 10.30 pagi – 6.30 petang, 9.00 malam (pada malam persembahan)

Ahad: 12.00 tengahari hingga waktu persembahan
(Tutup pada hari Isnin dan Cuti Am kecuali jika ada konsert berjadual)

Tempahan Telefon: 03-23317007 Tempahan Email: [email protected]
Laman Web MPO: www.mpo.com.my

Facebook & Instagram: @malaysianphilharmonicorchestra
YouTube
: MPO TV, Spotify: MPO, TikTok: @malaysianphilharmonic

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Tea Garden Cipta Dua Rekod Malaysia, Cawangan Terbaru di Gateway@klia2

ARIEFF YONG

Fly FM Umum Arieff Yong & Ryan Howlett Bergabung di The Jokers in the Morning