in

Yang Menarik Tentang Filem VETERAN

Demam Korea berterusan di saluran TV2. Radio Televisyen Malaysia (RTM) menyajikan sebuah lagi filem Korea buat peminat KPop. Saksikan “Veteran’’menerusi slot Layar Asia pada 5 Mei ini, pukul 11.00 malam.

Filem yang pernah memenangi Casa Asia Award di Festival Filem Sitges ini mengisahkan seorang detektif polis yang menjalankan penyiasatan ke atas kes cubaan membunuh seorang lelaki. Suspek merupakan seorang ahli korporat berjaya dan menggunakan kekayaannya untuk mengaburi kegiatan jenayahnya.

Poster Veteran

Kisah Detektif Otai Lawan Jutawan Muda Dalam VETERAN di TV2

Mengangkat watak Seo Do Cheol, seorang detektif polis yang hidup dalam serba sederhana. Dia mula menyiasat kes seorang lelaki bernama Bae yang koma setelah dikatakan cuba membunuh diri dengan terjun dari bangunan Syarikat Sunjin milik seorang lelaki korporat iaitu Cho Tae Oh. 

Anak Bae mendakwa ayahnya dipukul Tae Oh dan ini menimbulkan keraguan yang membuatkan Seo mula menyiasat. Pengarah Choi yang bekerja dengan Tae Oh telah diarahkan untuk menyogok isteri Detektif Seo dengan wang agar mempengaruhi suaminya untuk menghentikan siasatan. 

Ketika Seo melakukan pemeriksaan, seorang anggotanya ditikam dan Pengarah Choi telah ditahan reman. Seo yakin bahawa Tae Oh merupakan dalang di sebalik kejadian ini dan terlibat dengan pelbagai jenayah seperti cubaan membunuh, sindiket pelacuran, dadah serta penyeludupan kereta mewah. 

Setelah menempuh pelbagai dugaan, akhirnya Seo berjaya menangkap Tae Oh setelah mempunyai bukti mencukupi dan juga saksi.

Seo Do-cheol sebagai detektif veteran yang hebat

Filem arahan Ryoo Seung-Wan ini menampilkan barisan pelakon hebat seperti Hwang Jung Min, Yu Hae Jin, Yoo Ah In, Oh Dal Su dan Jang Yoon Ju yang pastinya mengiburkan penonton.

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Jutawan muda Jo Tae-oh yang disiasat oleh Seo

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gambar Sekitar One Republic Live In Malaysia 2018

Elvira Juara Mentor Otai Pertama