in , , ,

Yang Menarik Tentang Earfon SHURE AONIC 3, AONIC 4 & AONIC 5 Sound Isolating

Dalam banyak-banyak jenama earfon, SHURE adalah antara jenama peralatan atau gajet audio terkenal di kalangan pemuzik, artis dan juga penggemar muzik seluruh dunia. Nah! Jika anda tercari-cari earfon yang bermutu tinggi dan digunakan oleh golongan pemuzik profesional, Budiey sediakan info yang patut anda tahu!

Apa tidaknya, walaupun harganya dikatakan agak lumayan setanding dengan mutu audio, akan tetapi bagi Budiey, earfon Shure Siri AONIC ini mempunyai teknologi bunyi yang inovatif dan juga reka bentuk yang cukup selesa dipakai. Nampaknya, pakar bunyi audio Shure terus berkembang seiring dengan masa dan sekarang ini, Budiey perhatikan sudah banyak model earphone jenama SHURE ini telah dikeluarkan di pasaran. 

Antara model yang mendapat perhatian ialah SHURE AONIC Sound Isolating! Dengan mengeluarkan rangkaian model Aonic ini, Shure telah mengorak langkah perjalanan teknologinya untuk menerobos dua pasaran baru sekaligus iaitu earphone penyambungan tanpa wayar dengan menggunakan Bluetooth dan juga earphone berwayar

SHURE AONIC 3, AONIC 4 & AONIC 5 Sound Isolating

Budiey berpeluang untuk mencuba produk SHURE model AONIC 3, AONIC 4 dan AONIC 5. Kesemua model yang Budiey sebutkan ini mengetengahkan ciri penting iaitu pembatalan penghapusan bunyi.

SHURE AONIC
SHURE AONIC 3
SHURE AONIC
SHURE AONIC 4
SHURE AONIC
SHURE AONIC 5

Okay sebelum tu, perkara pertama yang Budiey dapat lihat ialah cara pembungkusan kotak SHURE AONIC ini yang begitu kemas dalam kotak berbentuk bulat seperti kotak kek yang cukup premium.

Begitu juga dengan carry case atau casing yang keras untuk menyimpan earphone yang begitu kemas dengan buatan case yang teguh. Jadi, korang jangan risau kalau ia terjatuh ke kena air ke, pasti akan selamat. 

AONIC SOUND ISOLATING™ EARPHONES 

Fon telinga Shure Aonic Sound Isolating menggabungkan kualiti bunyi yang sangat baik dengan fungsi intuitif bagi mewujudkan pengalaman mendengar tidak seperti jenama yang lain dalam julat harganya. Fon telinga Shure Aonic mempunyai pemacu dinamik dan seimbang di setiap telinga. Konfigurasi pemacu hibrid ini membolehkan tindak balas bass yang mendalam dan kuat dengan tahap tinggi yang sangat terperinci. 

Selain itu, fon telinga Shure Aonic mempunyai alat kawalan jauh dalam talian dan mikrofon yang mudah dan melakukan panggilan telefon. Kualiti suara pula menggunakan teknologi Pengasingan Suara Shure yang memberi anda pengasingan yang baik hingga 37dB.

Reka bentuk berprofil rendah yang selesa dan muncung bersudut tepat menjadikan pengalaman mendengar yang sangat selesa. Sama ada anda menggunakannya dalam perjalanan yang sesak atau hanya bersantai di rumah, fon telinga Shure Aonic Sound Isolating akan membuat anda merasa seperti berada bersama artis kegemaran anda.

Fon telinga Shure Aonic menggabungkan kualiti bunyi yang sangat baik dengan fungsi intuitif untuk mewujudkan pengalaman mendengar tidak seperti jenama earfon yang lain dalam julat harganya yang sama. Fon telinga 2 pemacu ini mempunyai pemacu dinamik dan pemacu angker yang seimbang di setiap telinga. Konfigurasi pemacu hibrid ini membolehkan tindak balas bass yang mendalam dan kuat dengan tahap tinggi yang sangat terperinci. 

AONIC mempunyai alat kawalan jauh dalam talian dan mikrofon yang mudah digunakan semasa membuat panggilan telefon. Reka bentuk berprofil rendah yang selesa dan muncung bersudut tepat menjadikan pengalaman mendengar yang sangat selesa.

Sama ada anda menggunakannya semasa travel, dalam perjalanan yang sesak atau di rumah ketika anda memerlukan sedikit masa untuk diri sendiri, fon telinga Shure Aonic Sound Isolating akan membuat anda merasa seperti berada di sana bersama artis kegemaran anda.

SHURE AONIC 3, AONIC 4 & AONIC 5 Sound Isolating

Konfigurasi Pemacu Hibrid Untuk Kualiti Bunyi Yang Sempurna

Dengan produk Shure, Budiey yakin dengan kualiti bunyi yang kita akan nikmati semasa memakainya. Ini kerana Budiey dapat tahu, produk ini mempunyai konfigurasi pemacu hibrid. Setiap fon telinga mempunyai dua pemacu – ciri yang dinamik dan seimbang.

Pemacu dinamik menghasilkan tindak balas bass yang hebat, sementara pemacu angker yang seimbang meningkatkan definisi kelas atas.

Hasil gabungan ini menjadikan pengalaman mendengar yang menyeluruh dengan perincian yang mengagumkan. Lengkap dengan sudut muncung yang dioptimumkan, Fon telinga Pengasingan Suara Shure Aonic ini memberikan bunyi yang sangat baik dengan harga yang setanding dengan mutu bunyi yang akan anda perolehi.

Pengasingan Terbina & Anda Akan Rasa Anda Berada dalam Dunia Anda Sendiri

Fon telinga Aonic merangkumi pengasingan yang mengagumkan untuk membantu anda menutup suara dari dunia luar dan memberi tumpuan kepada pengalaman mendengar anda. Teknologi Shure’s Sound Isolating dapat mencapai pengasingan sehingga 37dB yang mengagumkan.

Pengasingan yang kuat dan hujung telinga yang selesa digabungkan untuk menjadikan fon telinga ini sebagai pilihan yang tepat untuk digunakan di kawasan yang mempunyai orang ramai contohnya, LRT yang sesak, kapal terbang, dan di mana sahaja anda memerlukan ketenangan dan kedamaian.

SHURE AONIC 3, AONIC 4 & AONIC 5 Sound Isolating
SHURE AONIC 5 dengan ciri yang lebih premium

Sesuai untuk Semua Orang

Budiey kira ramai yang mencari earfon yang sesuai dengan citarasa anda di luar sana meletakkan ciri-ciri keselesaaan semasa memakai. Bagi Budiey, keselesaan adalah ciri paling mustahak untuk fon telinga dan monitor telinga. Jadi, fon telinga pengasingan bunyi Shure’s Aonic 4 dilengkapi dengan extensive kit untuk memastikan bahawa anda mendapat keselesaan yang anda perlukan untuk bunyi yang hebat.

Kit muat merangkumi lima bentuk hujung dan pelbagai saiz untuk mewujudkannya. Tidak kira bentuk dan pilihan telinga anda, fon telinga Shure Aonic akan berasa selesa selama berjam-jam.

Teknologi Sound Isolating™ 

Ciri ini dapat menyekat kebisingan hingga 37 dB untuk menghilangkan gangguan atau bunyi luar. Anda boleh menikmati pengalaman mendengar yang paling mengasyikkan dengan reka bentuk yang membuat earphone masuk dan tidak sama sekali akan dengar suara atau bunyi dari luar.

Tukar dengan Mudah Ke Wayarles Sebenar

Semasa buka kotak produk ini, Budiey agak terkejut apabila mendapati banyak sekali aksesori lain turut disertakan dalam kotak. Termasuklah dengan adanya SecureFit Wireless Adapter (Penyesuai Wayarles SecureFit) yang tersedia secara berasingan, atau anda boleh sambungkan ke aksesori kabel MMCX lain untuk penyesuaian lebih lanjut. Lebih menyenangkan apabila earfon ini dapat disambungkan dengan mana-mana peranti, di mana sahaja anda berada.

Kepada anda yang menggunakan iPhone atau sebarang produk dari Apple mahu pun Android anda jangan risau sebab earfon ini sangat sesuai dengan peranti Apple & Android dengan sambungan 3.5 mm.

Termasuk Jaminan Dua Tahun

Jaminan dua tahun diberikan untuk AONIC 4 Detachable Sound Isolating(TM) Earphones, kabel sambungan 3.5mm, kit muat dengan pelbagai saiz untuk dimuat di telinga yang sempurna, adapter 1/4 ” dan juga casing. 

Reka Bentuk Berprofil Rendah Ergonomik

Ia mempunyai sudut muncung yang dioptimumkan memastikan keselesaan dan kesesuaian apabila kita memakai dalam tempoh masa yang lama.

Kabel Komunikasi 3.5 mm Yang Boleh Ditanggalkan

Ciri ini membolehkan anda menyambung terus ke komputer riba, sistem hiburan dalam penerbangan dan peranti mudah alih yang lain. Reka bentuk telinga yang selamat dengan bentuk wayar memastikan fon telinga tetap di tempatnya.

Nikmati Panggilan & Kawalan Yang Jelas

Dengan jarak jauh dan mikrofon bersepadu. Kawalan lancar untuk panggilan telefon dan operasi perintah suara, kelantangan dan main balik muzik yang mudah diakses.

Apa Perbezaan Antara Model AONIC 4 dengan Yang Lain

Selain reka bentuk, antara yang membezakan model AONIC 4 dengan yang lain ialah Reka Bentuk Hibrid Pemacu Dua Untuk Bunyi Terperinci + Pemisahan Elemen Muzik Yang Berbeza.

Mempunyai kombinasi angker dan pemacu dinamik yang seimbang yang disesuaikan khas untuk bass dinamik dan perincian frekuensi tinggi yang dilanjutkan dengan pemisahan semula jadi antara instrumen dan artikulasi suara yang jelas. 

Jadi, korang akan dengar vokal penyanyi yang sangat clear dalam masa yang sama dapat mendengar bunyi muzik mengikut pembahagiannya yang tersendiri. Ciri ini yang membezakan antara jenama SHURE dengan jenama yang lain. 

Sementara itu, AONIC 5 pula mempunyai ciri khusus iaitu reka bentuknya yang spacious. Melalui tiga pemacu angker definisi tinggi yang seimbang. Dua woofer khas dan tweeter yang berasingan memberikan mutu bunyi yang lebih mantap. Earfon ini memberikan pengalaman audio yang benar-benar sinematik.

SHURE
Casing yang sangat kuat dan tahan lasak
SHURE

Tiga Cara Untuk Menukar Bunyi dari AONIC 5

Terdapat tiga cara untuk menukar bunyi Aonic 5. Pertama, ada muncung yang dapat ditukar. Muncung yang dipasang sebelumnya adalah bunyi yang seimbang, dan dua pasang lain yang tersimpan di dalam kapsul logam menyesuaikan dengan bunyi terang atau suara yang hangat. Menurut manual, muncung menyesuaikan sekitar 2.5 dB naik dan turun di sekitar frekuensi 1-8 kHz.

Kedua, terdapat banyak hujung telinga yang diperbuat daripada pelbagai bahan, dari silikon standard hingga Comply Foam hitam serta hujung kuning yang mencolok. Sekiranya anda ragu-ragu, tips telinga yang berbeza sebenarnya mengubah bunyinya menjadi lebih baik atau lebih buruk.

Dan yang ketiganya, kabel boleh dilepaskan atau ditanggalkan dari earbud yang disambungkan dengan MMCX. Dan seperti yang kita ketahui, bahan kabel dapat mengubah keseimbangan suara. Kabel yang disertakan dilengkapi dengan alat kawalan jauh dalam talian dan suis untuk menjadikannya serasi dengan Android dan iPhone.

Dengan hujung telinga kanan dan muncung, Shure Aonic 5 mencapai keseimbangan muzik yang mengagumkan di seluruh spektrum audio. Sebilangan besar fon telinga difokuskan untuk menjadikannya kedengaran muzik itu “jelas” dan “boomy”.

Sebagaimana yang Budiey katakan tadi, Aonic 5 memberikan perincian instrumental, kita dapat dengar jenis alat muzik yang dimainkan itu satu persatu secara terperinci dan mencapai kesan muzik pada semua frekuensi tanpa menjejaskan apa-apa. Bunyi Bass pula memang boom tanpa menenggelamkan ketinggian, treble memberikan kejelasan dan tidak keterlaluan.

Semasa menggunakan AONIC 5, apa yang Budiey boleh katakan, earfon ini memberikan penekanan yang sama kepada semua julat frekuensi. Ini bukan mengenai bass yang kuat, dan juga mengenai treble yang sangat jelas.. tapi ini adalah tentang bagaimana kita menghargai muzik itu sendiri. 

Selain itu, Budiey suka dengan kualiti binaan atau buatannya yang kukuh menjamin hayat produk ini tahan lama. Nampak rekaan bentuknya sangat steady! Ia direka untuk kepuasan anda yang ingin menikmati muzik mahu pun artis profesional bagi memastikan penggunaan sepanjang hayat. 

TAWARAN ISTIMEWA UNTUK PEMBACA BUDIEY.COM

POTONGAN 15% UNTUK PEMBACA BUDIEY.COM

Kepada pembaca yang nak beli earfon SHURE ni, nah! Budiey mahu berikan promo kod dengan potongan harga sebanyak 15%. Anda boleh guna kod promo “AONIC345Budiey” di laman pembelian www.conceptaudio.com.my.  

Kepada yang bertanya, berapakah harganya… ini dia harga pasaran untuk tiga model ini:

  • AONIC 3 (Black/White) – RM1,001.00
  • AONIC 4 (Black – Hybrid/Wireless) – RM1,496.00
  • AONIC 5 (Black/Clear/Red) – RM2,527.00

Promo ini hanya sah dari 21st Sept 2020 sehingga 20th Nov 2020. Jadi apa tunggu lagi. Lekaslah dapatkan earfon ini. 

Layari: www.conceptaudio.com.my

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Mira Filzah Mengalir Air Mata Ziarahi Pusara Arwah Ayah Wan Emir

Donald Trump & Isterinya Disahkan Positif COVID-19