in ,

‘YANG ENAK’ dari The Sil & Erika Dilancarkan, Kerjasama Indonesia & Malaysia

Indonesia dan Malaysia adalah dua negara jiran yang mempunyai persamaan dalam banyak aspek. Malaysia dan Indonesia mempunyai banyak ciri khas, termasuk kerangka acuan standard dalam sejarah, budaya dan agama.

Walaupun kedua-dua negara adalah negara yang terpisah dan bebas, ianya tidak terbatas untuk projek “YANG ENAK” dari sebuah band Indonesia – The Sil & Erika . 

Terbitan single ‘Yang Enak’ ini merupakan sebuah projek khas kerjasama terbitan pengkarya muzik dari Malaysia & Indonesia dan masing-masing terlibat dalam komposisi lagu ini , single ini dicipta lagu & lirik sepenuhnya oleh mereka iaitu Raja Faizal (Pencipta lagu dibawah Emthree Publishing di Malaysia dan bernaung di bawah Luncai Emas ) & Ell Rock (Anggota kumpulan The SIL) selaku produser untuk single ini dengan tujuan memperkayakan variasi muzik dari THE SIL tanpa merubah identiti band tersebut.  

YANG ENAK The Sil ft Erika

Raja Faizal menyatakan lagu ini punyai idea dan mesej tersendiri . Ideanya kerana melihat setiap perkara yang haram adalah seronok dibuat seperti judi , minum arak, maksiat dan seumpamanya. Namun perkara sebegitu adalah sementara . ‘YANG ENAK’ jelas mendatangkan mudarat .

THE SIL adalah sebuah band ROCK ALTERNATIF Indonesia yang berasal dari Jakarta yang dianggotai oleh ELL ROCK  sebagai pemain gitar utama dan Sablem sebagai pemain gitar bass.

Kedua-dua mereka juga adalah vokalis utama The SIL. THE SIL yang pada awalnya merupakan sebuah one-man project sehinggalah pada akhirnya bergabung dengan anggota baru yang terdiri daripada ELL ROCK (Guitar, Vocal), Sablem (Bass, Vocal) dan Shella (Drum) secara rasmi pada tarikh 08.08.2018. Dengan terkumpulnya lagu-lagu ciptaan ELL ROCK & SABLEM sepanjang perjalanan karyanya, maka THE SIL telah dikolaborasikan pada tahun 2018.

YANG ENAK The Sil ft Erika

Idea terbentuknya THE SIL adalah kerana mereka tidak ingin dikenali hanya sebagai seorang pemuzik solo lantas bercita-cita ingin membina nama sebagai sebuah band muzik bagi memperjuangkan idea-idea kreatif muzik mereka kepada para peminat muzik di Malaysia, Singapura, Brunei dan Indonesia khususnya.

YANG ENAK The Sil ft Erika

Nama THE SIL sendiri telah dipilih oleh ELL ROCK  sebagai nama rasmi band ini.

Seterusnya pada bulan Ogos 2018 juga, THE SIL telah melancarkan sebuah album perdananya yang telah diedarkan secara Independent dan dipublishkan oleh MUSICBLAST.ID dengan hits single mereka iaitu “Aku Bosan” (2018)  &  “Terimalah Cintaku” (2018).

THE SIL sudah menghasilkan beberapa single-single baru pada tahun 2019 dan 2020 secara dalam talian dan kini pada tahun 2021 hadir kembali dengan Single terbaru iaitu “YANG ENAK” Feat. Erika (Vocalis Jemputan).

Kini band THE SIL lebih gemar memiliki Konsep berkolaborasi dengan Vokalis Jemputan namun tetap mengekalkan anggota band tetap yang ada.

Luncai Emas bertindak sebagai label yang mengedarkan secara jualan digital bagi single ini. Tanggal 15 Oktober video klip rasmi ‘Yang Enak’ telah dilancarkan di youtube Luncai Emas dan telah mencapai tontonan sebanyak 11ribu untuk tempoh 1 hari . Dapatkan Single “Yang Enak” ini dan nikmatinya di pelbagai portal digital antaranya di Youtube, iTunes, Spotify, Deezer, Joox, dan layaran portal musik streaming yang lain. Semoga hasil kerjasama dari 2 negara ini mendapat perhatian dan sambutan yang baik dari kalangan peminat , para media di seluruh negara Malaysia & Indonesia . 

YANG ENAK The Sil ft Erika

    Tajuk                    : Yang Enak

        Artis                     : The Sil ft Erika

        Lagu & Lirik          : Raja Faizal & Ell Rock 

        Hakcipta               : (Op : Emthree Publishing , Sp : Luncai Emas Sdn Bhd

        Edaran                  : Luncai Emas Sdn Bhd

·     ELL ROCK 

NAMA: ELLAH ANAK MINOS

UMUR: 43, TAHUN

ASAL: KUCHING , SARAWAK, MALAYSIA

POSISI: PEMAIN GITAR UTAMA DAN VOKALIS

·      SABLEM

NAMA: ANDRIANSHAH

UMUR: 38, TAHUN

ASAL: BEKASI, INDONESIA

POSISI: PEMAIN BASS DAN VOKALIS

·      RIO

NAMA: RIO A. PUTRA

UMUR: 33 TAHUN

ASAL: BEKASI, INDONESIA

POSISI: PEMAIN DRUM

·     ERIKA

NAMA: ERIKA

UMUR: 24 TAHUN

ASAL: BEKASI, JAKARTA

POSISI: PENYANYI JEMPUTAN KHAS

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Dadi Cinema Akan Dibuka di Pavilion Kuala Lumpur & DA MEN USJ

TUJU

Tuju Kini Hadir Dengan Single Solo Berjudul KHAYALAN