in ,

Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli Samsung Galaxy A52

Samsung hari ini melancarkan Samsung Galaxy A52 dan A72, menjadikan inovasi hebat dapat diakses oleh semua orang.

Siri Samsung Galaxy A terbaru membolehkan anda berkomunikasi dan mengekspresikan diri dengan kamera yang hebat, membenamkan pengalaman menonton yang jelas dengan paparan tatal yang lancar, dan menikmati ketenangan fikiran dengan ciri-ciri asas Galaxy inovatif termasuk ketahanan air dan bateri tahan lama. Siri Galaxy A juga akan memperluas pengalaman mudah alih anda dengan menyediakan akses ke ekosistem Galaxy yang lebih luas dari peranti yang disambungkan, seperti Galaxy Buds Pro, Galaxy SmartTag, dan Galaxy Tab

“Samsung berusaha untuk memberikan apa yang mereka mahukan dan perlukan kepada pengguna. Itulah sebabnya kami menetapkan visi untuk siri Galaxy A untuk mendemokrasikan inovasi Galaxy untuk semua orang,” kata Dr. TM Roh, Presiden dan Ketua Perniagaan Komunikasi Bergerak, Samsung Electronics.

“Galaxy A52 dan A72 merangkumi falsafah jenama Galaxy dengan inovasi, perkhidmatan dan ciri canggih dengan harga yang dapat diakses.”

Galaxy A52 menawarkan dua varian dalam siri ini, iaitu varian biasa dan satu lagi dengan sokongan 5G.

Dari segi skrin, ia kecil sedikit berbanding Galaxy A72 yang mana hadir dengan 6.5 inci Super AMOLED FHD+ serta paparan Infinity-O pada bahagian tengah.

Akan tetapi, kadar penyegaran pada A52 5G adalah sehingga 120Hz sementara A52 biasa hanya 90Hz.

Ini termasuk perbezaan terhadap konfigurasi memori dimana A52 5G ditawarkan RAM 6/8GB berserta storan 128/256GB. Manakala A52 hadir dengan 4/6/8GBRAM dan storan 128/256GB. Ia turut menyokong slot mikroSD sehingga 1TB.

Untuk cip yang menguasakannya, Galaxy A52 dijana Snapdragon 732Gsementara A52 5G adalah Snapdragon 750G.

Kedua-dua versi ini masih dilengkapi kuad kamera belakang – 64MP utama, 12MPultra-lebar, 5MP makro dan 5MPdepth. Sementara kamera hadapan pula 32MP.Keupayaan zum telefon ini hanya zum digital hingga 10x sahaja.

Bateri yang dimuatkan bagi dua telefon ini adalah berkapasiti 4500mAh dengan pengecasan pantas 25W. Selain itu, ia juga masih menawarkan pilihan warna yang sama dengan Galaxy A72.

Antara spesifikasi lain bagi kesemua siri Galaxy A baharu ini adalah tampil dengan pembesar suara stereo Dolby Atmos dan menerima penarafan kalis air dan debu IP67.

Tambahan lagi, siri ini juga akan menerima kemas kini Android selama 3 tahun dan kemas kini keselamatan sehingga 4 tahun yang menjadikan ia agak berbaloi.

Harga Jualan

Galaxy A52 dijual dengan harga bermula €349 (~RM1712) sementara Galaxy A52 5G bermula €429 (~RM2105). Manakala bagi Galaxy A72 pula adalah bermula €449 (~RM2203).

Buat masa sekarang, ia hanya dijual untuk pasaran tertentu sahaja dan mungkin akan tiba di tanah air tidak lama lagi.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Penyanyi Kena Ada Adab, Nasihat Siti Sarah Buat Nabila Razali

Inovasi Kini Tersedia untuk Semua dengan Samsung Galaxy A52 & Galaxy A72